2024. január 1., 10:10
Frissítve: jan. 1. 11:28

Erős földrengés rázta meg Japánt, cunamiriadót adtak ki

Nagy erejű - 7,6-es erősségű - földrengés rázta meg hétfőn Japán középső részét - jelentette a NHK közszolgálati televízió.

cunami-2.jpg
Fotó: Archívum

A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra.

A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre.

A meteorológiai hivatal szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira.

A Kansai Electric áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségben működő atomerőműveknél.

A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7 erősségű földmozgások várhatók.

A hivatal közölte: 1,2 méternél magasabb hullámokat észleltek Notónál. Előzőleg a hivatal arra figyelmeztetett, hogy akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem - közölte az autópályaüzemeltető, illetve a japán vasúttársaság.

Isikava és Tomaja prefektúrákban több mint 36 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás - közölte a Hukuriku Electric Power áramszolgáltató vállalat.

Az NKH televízió által közzétett felvételeken összeomló épületeket lehetett látni Isikavában.

Kisida Fumio kormányfő felszólította az érintett területek lakosait, azonnal hagyják el a térséget.

Közölte, hogy a miniszterelnöki kabinet és a kormány közli az evakuálással kapcsolatos információkat, értékeli az aktuális helyzetet és együttműködik a helyi kormányzatokkal az emberi életek mentésében.

2011. március 11-én nagy erejű földrengés és szökőár pusztított Japánban, közel húszezer ember halálát okozva, városokat romba döntve és megolvasztva a nukleáris fűtőanyagot a fukusimai erőműben.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése.

Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.