Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. október 21., 18:11

A csend lesz a témája a somorjai művésztelepnek

Az immár 12. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP  Somorján kerül megrendezésre 2022. október 21-30 között. Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni.

Dunartcom - művésztelep
Fotó: dunartcom.hu

A tizenegy évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhatvan alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. Ezidáig több mint ötvenöt szakmai program valósult meg.

A művésztelep minden évben tematikus, a tizenkettedik találkozó címe és témája: "CSEND"

A modern kor embere kiszakadt a hagyományok által teremtett összhangból, a világot egyre inkább csak a médián keresztül ismeri. Ez a fajta kommunikáció pedig nem enged teret a személyes találkozásnak és a megismerésnek.

Pedig az emberi elmét leginkább a „csend” fogalma vezeti a megélés felé, a szüntelen információáramlás, szóörvény közepette az ember a csendben találja meg önmagát, ahol az ego és elme hallgat.

A csend az egyetlen jelenség, aminek nincs közvetlen gyakorlati haszna, ezért ellenáll a technicizálódott társadalom haszonelvű gondolkodásának. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal.

Dunartcom - művésztelep
Fotó:  dunartcom.hu

A művésztelep alkotói: ANTAL MALVINA (RO/HU), BERKES CSILLA (HU/SK), ESSE BÁNKI ÁKOS (HU), ELEKES KÁROLY (RO/HU), KOROKNAI ZSOLT (RO/HU), LÁSZLÓ DÁNIEL (HU), MAJOROS ÁRON ZSOLT (HU), MAYER ÉVA (SK/HU), MÉRY BEA (SK/HU), M. KISS MÁRTA (SK), OLÁH SÁNDOR (HU), SZABÓ OTTÓ (HU), SZTOJÁNOVITS ANDREA (HU).

A MŰVÉSZTELEP PROGRAMJAI 

2022.10. 24–25. 19:00 

EGYÉNI BEMUTATKOZÓ PREZENTÁCIÓK A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓIVAL, Helyszín: MOZI, Pozsonyi út 27., Somorja

2022. 10. 29. 18:00

A MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA: "CSEND”

Köszöntőt mond OROSZ CSABA (SK) Somorja polgármestere

MAYER ÉVA DLA (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens

Megnyitja: DR. HABIL TOLNAY IMRE (HU) képzőművész, egyetemi tanár

Zene: BAKOS BETTIKA (HU) ének, MAYER JÓZSEF (HU/SK) gordon előadóművész Helyszín: KORONA UDVAR, Fő u. 46., Somorja

A kiállítás 2022.11.30-ig látogatható.

2022. 10. 29. 20:30

KONCERT  BETTIKA SEPTET (HU/SK)  

Közreműködnek: BAKOS BETTINA (HU), BORKÓ ATTILA (HU), CSINTALAN GYÖRGY (SK), DÉVÉNYI ZOLTÁN (HU), KOLLÁRIK BARNABÁS (SK), MAYER JÓZSEF (SK/HU), RICHTER AMBRUS (HU)
Helyszín: ŠUP-ŠUP MUSIC CLUB, Kovács u. 3/A, Somorja

A DUNARTCOM további aktuális eseménye 

A "KONTEMPLÁCIÓ” című tárlatunk a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatásából ad betekintést a „transzcendenshez” kötődő alkotásainak szemléltetésével.

Helyszín: MANK Galéria, 2000 Szentendre, Bogdányi út 51. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.