2021. szeptember 1., 18:08

Időkapszulába „zárt” művészi alkotások születtek az idei DUNARTCOM művésztelepen - VIDEÓ

Idén immár tizenegyedik alkalommal valósult meg a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep, ahová az idén is a világ minden tájáról hívtak meg művészeket, hogy együtt, közösen éljék át az alkotás örömét. A művésztelep minden évben egy előre meghatározott témára épül, a tizenegyedik találkozó címe és témája: Időkapszula.

Videó:  ma7

A DUNARTCOM Somorja első, nemzetközi művésztelepe, amelyet 2011-ben alapított Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész.  Az alkotótelep létrehozásának legfőbb célja az volt, hogy új szellemi közösség épüljön a művésztársadalom szakmailag elismert és tehetséges, feltörekvő fiatal képzőművészei között. 

Mivel ezt a térséget a világ egyik legnemzetközibb folyója, a Somorja város határát is érintő Duna szeli át, a szimpóziumnak a Duna és a kommunikáció (communication) szavak rövidítéséből eredő DUNARTCOM elnevezést választottuk – mondta Mayer Éva, a művésztelep vezetője.

A művésztelep idei hívószava az időkapszula volt. Mayer Éva stábunknak elmondta, azért esett a választásuk erre a témára, mivel a koronavírus-járvány következtében a bezártság és az állandó bizonytalanság sokunkban azt az érzést kelthette, mintha be lennénk zárva egy kapszulába. Bezárkózva az otthonunkban, elzárva a külvilágtól figyeltük az világban zajló történéseket.

A művésztelep hetének keretén belül minden érdeklődő számára különböző programok zajlottak le Somorján, illetve Dunaszerdahelyen. A somorjai Mozi Club adott otthont a szimpóziumon résztvevő művészekkel való beszélgetéseknek, ahol az alkotók meséltek egy kicsit önmagukról és a művészi munkásságukról is. A zenei élményt pedig a budapesti Bettika Septet jazz-zenekar biztosította. A zenekar az alakulása óta minden évben tartott önálló estet a Felvidéken, ezúttal három felvidéki közreműködővel Mayer József nagybőgőssel, Csintalan György dobossal és Kollárik Barnabás klarinétossal szórakoztatták a közönséget lágy jazz-zenével.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.