2020. augusztus 13., 18:11

Jubileumi DUNARTCOM Somorján

2020. augusztus 14-23. között kerül megrendezésre, a 10. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP , mely a város első művésztelepe. Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánnak teremteni.

somorjai-muvesztelep
Fotó: A DUNART. COM8 felvétele

A tíz évad folyamán a művésztelepre tizenhat országból meghívott, közel százhatvan alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig.

Ezidáig több mint ötven szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizedik találkozó címe és témája: „KONTEMPLÁCIÓ”

A kontempláció szemlélődést, elmélkedést, elmélyedést jelent, a legegyszerűbb módja annak, hogy a világot és önmagunkat megismerjük. A kontemplációban teljesen eggyé válunk a meditáció/imádság tárgyával, így a működését, legbelsőbb lényegét is megérthetjük általa. Ez az egyik leghatékonyabb megismerési technika, amit nem csak önmagunk, de élőlények, tárgyak és fogalmak megismerésére is alkalmazhatunk. A művészetek világában az alkotási folyamatok önmegvalósító gyakorlásának egyik legfőbb eszköze. A kontempláció egy tudatos kíváncsiság, kinyílás a megismerésre. Számtalan kérdésre kaphatunk választ a gyakorlása során, melyek között lesz olyan, ami mást mutat, mint amilyen az a valóságban.

somorjai-muvesztelep
Fotó:  A DUNART. COM8 felvétele

A Mayer Éva, Munkácsy-díjas, Somorjáról származó képzőművész által megálmodott művésztelepen az idén magyar, szlovák, cseh és finn alkotók próbálják sajátos szemszögükből értelmezni a kontemplációt.

A program augusztus 14-én, este 20.30-kor a FOLKSZ zenekar koncertjével kezdődik a somorjai Šup-Šup zenei klubban.

Augusztus 18-án este 18.00 órakor, Szalay Zoltán irodalmi estet tartanak a Moziban Szalay Zoltán és Száz Pál közreműködésével. A műsorvezető Jakubecz László, a Pátria Rádió szerkesztője lesz.

Augusztus 18-án és 19-én egyéni bemutatkozó prezentációk valósulnak meg a művésztelep alkotóival, szintén a Moziban.

somorjai-muvesztelep
Fotó:  A DUNART. COM8 felvétele

A rendezvény kicsúcsosodása a művésztelep kiállításának megnyitója lesz augusztus 22-én, 19.00 órakor a városi művelődési központban.

Ezen beszédet mond a város polgármestere, Orosz Csaba, a volt polgármester, Bárdos Gábor, valamint Mayer Éva képzőművész, főiskolai docens. A tárlatot Uszkay Tekla magyarországi művészettörténész nyitja meg és egészen szeptember 8-ig látogatható.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.