2023. május 10., 09:39

17. AquaPhone, a Dunán ismét három nyelven kel át az irodalmi szöveg

2023. június 10-én Párkány és Esztergom között ismét három nyelven – magyar-szlovák-német — hallhatjuk átkelni a „határokat összekötő” szöveget a Dunán, az eseményt elindító Karol Frühauf támogatásával. A jelenleg Svájcban élő, de párkányi származású mecénás már hosszú évek óta töretlenül támogatja a kortárs művészet különböző műfajainak terjesztését és megismerését Párkányban. Teszi ezt az általa alakított Hídőrház rezidencia programon keresztül meghívott hazai és nemzetközi művészekkel, mindezek mellett az AquaPhone rendszeres szervezője.

17. AquaPhone

Az AquaPhone egy szöveg alapú és egy zenés, határokon átívelő megmozdulás. Minden évben német, magyar, szlovák nyelvű írókat kérnek fel, hogy a színhelyre utazva olyan irodalmi alkotásokat hozzanak létre, amik az egynapos esemény kapcsán a Mária Valéria híd lábánál kerülnek felolvasásra, mindezt zenei betétekkel kombinálva. 

17. AquaPhone

Az esemény gyökere a történelmi időket idézi vissza elénk, mikor a híd még csak csonkjaiban létezett, és az egymástól elszakadt rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek nem volt más lehetőségük kommunikálni, mint szélcsendes időben lemenni a Duna mindkét partjához, és a folyó vizén keresztül szót váltani egymással.

Az AquaPhone performance, tizenhetedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. A szervezők tanúsítani szeretnék az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására”

– hangzik az AquaPhone küldetése.  A szöveget magyarra Mészáros Tünde, németre Mirko Kraetsch fordítja. A zenéért Markus Eichenberger (klarinét, szaxofon) felelős, csellón Alfred Zimmerlin játszik. A szöveget felmondja Uzsák Éva és Karol Frühauf.

Az idei szöveg szerzője a pozsonyi Mária Ferenčuhová költő, műfordító és filmkritikus, aki 1975-ben született Pozsonyban. Forgatókönyvírást és dramaturgiát tanult a pozsonyi Művészeti Főiskolán, majd a párizsi Társadalomtudományi Főiskolán lingvisztikai tanulmányokat folytatott. Doktori tanulmányait a film, televíziózás és rádiózás története és elmélete tudományág területén végezte. Versei 2003 óta irodalmi folyóiratokban és önálló kötetekben jelennek meg. A pozsonyi Művészeti Főiskola Film és Televízió Karán dokumentumfilm történetet és elméletét tanít.

17. AquaPhone

A művészetek iránt érdeklődő közönség Barbara Gocníková multidiszciplináris művész és kurátor előadását is meghallgathatja Új helyen – a szlovák-magyar határtól Ghanaig címmel. A művésznő 1996-ban született Érsekújvárban, majd grafikát tanult a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán, Japánban és Lengyelországban járt tanulmányúton. Alkotásai több kiállításon is szerepeltek Szlovákiában, Németországban, Magyarországon és Portugáliában. Jelenleg több nemzetközi projektben közreműködik, de mindig visszatér Párkányba is.

17. AquaPhone
Mindezek után a délutáni órákban irodalmi és zenei rendezvényt tartanak a Hídőr házban, amikor is az 59. hídőr, Fuyu Yeh Tajvanból, nyitja ki műtermének kapuit a nagyérdemű előtt és a párkányi nézőközönség előtt is bemutatja műveit. Az előadásokat követően a szervezők a Hídőrház kertjében vacsorára, koncertre és egy kis esti eszmecserére várják a kortárs művészet lelkes rajongóit.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.