magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. június 1., 17:31

Idén is lesz AquaPhone Párkányban

Hogy mi az az AquaPhone? Egy kortárs művészeti megmozdulás kishazánk egyik szegletében, Párkányban. Az évről-évre megrendezett egynapos művészeti esemény nemcsak két várost köt össze, hanem a két ország, Magyarország és Szlovákia kultúráját is összefonja. Sőt, esetünkben háromét, hisz az AquaPhone kezdeményezői Hanneke Frühauf és a párkányi gyökerekkel rendelkező Karol Frühauf jelenleg Svájcban élnek.

2 AquaPhone
AquaPhone esemény az esztergomi parton
Fotó: Frühauf Imre

Az AquaPhone lényege, hogy emlékeztessen minket azokra az időkre, mikor a Mária Valéria híd csonka volt, és a Dunán való fizikai átkelés nehézséget okozott. A Duna sok történetet rejt, családi titkok, történetek tudója, amelyeket a rokonok és barátok személyes találkozásának hiányából fakadóan a Dunának suttogtak el.

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd, ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához, és szót váltottak egymással.

A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat. Az AquaPhone performance tizenhatodik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással kapcsolatba léphessenek, és azon leleményességét, amelynek segítségével nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

AquaPhone
AquaPhone esemény a párkányi oldalon
Fotó:  Anna Grusková

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósítják meg, akik Christian Haller párbeszédét kísérő zenei improvizációt hoznak létre.

Idén is három nyelven kel át a szöveg a Dunán - magyarul, szlovákul és németül. A szöveg magyar (Báthori Csaba fordításában), szlovák (Elvíra Haugová fordításában) és német eredeti nyelven lesz hallható. Ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek. A délutáni órákban a Párkány belvárosban található Hídőr ház nyitott műtermi látogatást szervez, a művészetkedvelő közönség Ingrid Samel 56. hídőr munkájába enged majd betekintést.

A performance után a Reggeli a hídon című film második része kerül vetítésre a felújított Danubius moziban, alkotója az olasz videóművész Mattia Mura.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.