2019. június 17., 19:39

A Dunára bízott titkok emlékezete – AquaPhone Párkányban

Ismét zenés-verses párbeszéd szelte át a Duna vizét Párkányban és Esztergomban.  A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás által immár 14. alkalommal megvalósított performansz azoknak az időknek állít emléket, mikor a két elszakított város lakóinak nem volt lehetőségük az egymással való érintkezésre, de leleményes módon a Duna vizére suttogták mondandójukat.

aqua-1-bokor.jpg
Galéria
+6 kép a galériában

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként – szélcsendes időben –lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone tisztelettel adózik azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták.

Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására – állt a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás meghívójában. Az esemény főszervezője a társulást vezető Himmler György, aki a Svájcban élő, ám párkányi gyökerekkel rendelkező Frühauf házaspárral valósítja meg a páratlan eseményt. Társszervezőként Párkány városa, a helyi művelődési központ és a szabadidőközpont támogatta a produkciót.

Az előadás során Alfred Zimmerlin (cselló) és Markus Eichenberger (klarinét, szaxofon)  zenészek fektettek a Duna-vízre hanghullámokat, ezáltal  Jana Bodnárová verses párbeszédét kísérő zenei improvizációt hoztak létre. A szöveg magyar, szlovák és német nyelven hangzott fel Frühauf Károly és Uzsák Éva tolmácsolásában. Baláž Zoé és Kukola Alexandra énekükkel tették teljessé a majd egy órás produkciót, melyet az érdeklődők a két város folyópartjairól és a hídról is figyelemmel kísérhettek.

Az előadás kísérőprogramja a XIII. Párkányi Hídőr Könyvünnep volt szlovák és magyar könyvkiadók részvételével.

Emellett bemutatták a 44. párkányi hídőr, Cristina Vidruţiu: Csodaországban c. négynyelvű kötetét. A hídőr pozíció Párkányban a híd újjáépítése után jött létre, gyakorlatilag egy művészeti ösztöndíj, melyre a világ minden pontjáról jelentkezhetnek művészek. Itt tartózkodásuk  során (3-6 hónap) feladatuk a híd eszmei, művészi értelemben vett védelme, együttműködés kialakítása a párkányi és esztergomi kulturális és oktatási intézményekkel, emberekkel. A román származású filológus, író, képzőművész a párkányi Szabadidőközpont nyári táborában alkotott együtt a gyerekekkel, az elkészült rajzokat pedig most már ez a vadiúj kötet tárja az olvasó elé.

Az est záróakkorja az új hídőr, Jacob Minter (Vermont, USA) zenés produkciója, valamint Pásztor Ádám és Janszo Orsolya muzsikája volt a múzeum udvarán, finom falatok és zamatos borok társaságában.

aqua-1-bokor.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.