2021. október 4., 15:16

Az idén is összekötötte a Duna két partját az AquaPhone

15. alkalommal idézték fel a párkányi Mária Valéria híd mellett azt a múlt század ötvenes éveiben mindennapos jelenséget, amikor a Duna két partjáról rokonok, barátok, szerelmesek beszélgettek egymással a vízen át.

Aquaphone Párkány
A rendezvény szervezői: Párkány és Vidéke Kulturális Társulás. Szlovák-Magyar Baráti Társaság, Párkány városa, Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola, Liszt Ferenc művészeti alapiskola, Bázis-Magyar irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában, Štefan és Viera Frühauf Fonds, Baden, Svájc

Fotó: Bokor Klára

A Duna két partja a „csehek előtt” egy egységet alkotott. Amikor a második világháború után ismét szinte hermetikusan lezárult a két part közti kommunikáció, az emberek feltalálták magukat. Esténként – szélcsendes időben - lementek a Dunához, és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Mária Valéria híd
Fotó:  Bokor Klára

Az AquaPhone performance felidézi ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

aquaphone Párkány
A párkányi oldalon Karol Frühauf, a Hídőr projekt létrehozója mondta a szöveget, az esztergomi oldalon Uzsák Éva, a Párkányi Gimnázium tanára
Fotó:  Bokor Klára

Hanneke Frühauf ötletét már évek óta Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósítják meg, akik az idén Erdős Virág, Budapesten élő költő, író, drámaíró egy szerelmespár párbeszédét kísérő zenei improvizációt hoznak létre. A szöveg magyar, szlovák és német nyelven kelt át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

aquaphone Párkány
Fotó:  Bokor Klára
aquaphone Párkány
Fotó:  Bokor Klára

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.