2023. július 22., 10:57

Renault Captur E-Tech 145 engineered: A jobb hibridek egyike

A francia márka legkisebb szabadidő-autója már a második generációnál tart, amely nemrég egy figyelemre méltó motorkombinációban is piacra kerül. Ez az E-Tech nevű full hibrid, amelynek Engineered nevű egzotikus kiadását kaptuk meg a szokásos egyhetes tesztre a márka importőrétől.

Renault
Galéria
+23 kép a galériában
Fotó: Vas Gyula
Alaktan

Külsőleg az R.S. Line verzió dekoratívabb változatáról van szó, amelyet aranyszínű betétek dobnak fel, lásd elöl a márka F1-es autóinak vezetőszárnyaira hajazó aranyozott hűtőrácsot. Ugyanilyen színűek a küszöbbetétek is, hátul pedig a dupla kipufogó keretei. A márkaembléma rombusza viszont a hagyományos ezüstszínnel ellentétben itt fekete, ami – főleg elöl – kissé beleolvad a környezetébe. A tesztautó Warm Titanium nevű mattezüst fényezését sem tartom a legszerencsésebb színválasztásnak ebben a kategóriában. Ez a méltóságteljes nagylimuzinok sajátja, kisautókon egy élénkebb szín sokkal jobban mutat. Szépek voltak viszont az Y betétes, ötküllős könnyűfém keréktárcsák, csakúgy, mint az autó kettős fényezése és dekoratív hátsó lámpái.

Renault
Fotó:  Vas Gyula
A beltér

…legszembetűnőbb eleme a 9,3 hüvelykes, függőleges tájolású központi kijelző, amelyen a márka Easy Link nevű rendszere fut. Információk tömkelege hívható le rajta, a tolatókamera tűéles képétől és a navigációs térképtől kezdve egészen a fogyasztási diagramig és a hajtáslánc energiagazdálkodásáig, lásd a megfelelő ábrákat. Álló helyzetben külső bemenetről fotókat és videókat is megjelenít.  A digitális műszerfal bal oldalán is többféle információ pörgethető (rádióállomások, a fedélzeti számítógép adatai stb.). Az autó óriási előnye az egyzónás légkondi klasszikus kezelőpultja, értve ezalatt a hagyományos tekerentyűket és nyomógombokat. Praktikum szempontjából kb. tízszer egyszerűbb a legtöbb kortárs autó menürendszeres-ikonböködéses technikájánál! Az egyéb szereltség értékesebb elemei pedig: fűthető elülső ülések és volán, elöl-hátul 2 USB-port, 8 hangszórós BOSE hifi, hőszűrős-napellenzős tetőablak, teljes mobiltelefon-kompatibilitás, beleértve az indukciós töltést is. Ami pedig a helykínálatot illeti, elöl-hátul a kategória átlaga, kivéve a koffert. Ennek űrtartalma ugyanis a többi típus 422–1275 literjével szemben itt 326–1149 liter, az akkumulátor helyigénye miatt.

Renault
Fotó:  Vas Gyula
Az országúton

A hibrid Captur erőforrása egy 94 lóerős, 1,6-os benzinmotor és egy 36 kW-os (49 LE) villanymotor, 1,2 kWh-os akkumulátorral kiegészítve. A két aggregát együttesen 105 kW (143 LE) teljesítményt ad 105 kW (143 LE) teljesítményt adnak (a típusjelzés ennek felkerekítése), de a rendszer igazi előnye a minden lehetséges alkalommal azonnal belépő tisztán elektromos hajtás. Ennek aránya városi forgalomban a 80%-ot is elérheti, akár 40%-os benzinspórolást eredményezve! A minél kedvezőbb fogyasztáshoz a 3 válaszható menetmód és az úgynevezett multimód automata váltó is hozzájárul, benzinüzemben 4, elektromos hajtásnál 2 sebességfokozattal és erősebb energia-visszatermelést biztosító B pozícióval. Az átkapcsolások teljesen automatikusak, az egyes rezsimeken belüli váltások pedig gyakorlatilag észrevehetetlenek. Egy szó mint száz: a full hibrid Captur nemcsak takarékos, hanem rendkívül komfortos vezetési élményt nyújtó autó is egyben. Mindenképpen ott a helye a legjobb öntöltős hibridek kategóriájában!

Renault
Fotó:  Vas Gyula

ADATLAP

Benzinmotor: 1598 cm3, 69 kW (94 LE), 144 Nm 

Villanymotor: 36 kW (49 LE), 205 Nm

Összteljesítmény: 105 kW (143 LE) 

Sebességváltó: 4+2 fokozatú automata

Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,6 s

Gyári átlagfogyasztás: 5,2 l/100 km

Tesztfogyasztás: 5,4 l/100 km

CO2-kibocsátás: 113–115 g/km

H/Sz/M: 4227x11797x1576 mm

Csomagtér: 326–1149 l

A tesztelt típus induló ára: 28 450 €

Az alaptípus ára: 17 600 €

Renault
Galéria
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.