2023. augusztus 7., 19:12

Teleki Pál, a földrajztudós

Teleki Pál (1879–1941) kétszer is miniszterelnöke volt Magyarországnak, emiatt a kommunizmus évtizedeiben szinte csak rosszakat írtak róla.

Teleki Pál könyv

Pedig igazából ő egy nemzetközi jelentőségű földrajztudós volt, akit már alig 37 évesen levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia. Székfoglalóként 1917-ben egy terjedelmes kötetet állított össze A földrajzi gondolat története címmel.

Mint tudjuk, akkoriban javában tombolt az I. világháború és Teleki a harctéren írta a könyv legnagyobb részét. Egy fontos műről van szó, amelyet évtizedeken át többnyire kezdetlegesen sokszorosított példányokban terjesztettek a leendő geográfusok körében.

Ha tömören jellemezni szeretnénk, akkor a földrajztudomány különböző ágazatainak kialakulásáról és fejlődéséről szól. A második kiadása csak közel 80 évvel később, 1996-ban jelenhetett meg, elsősorban Kubassek Jánosnak, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának köszönhetően.

Megjelent a MAGYAR7 31. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.