Földrajzverseny Teleki Pál nyomdokán Párkányban

ma7 2019. április 09., 10:16

Kétnapos versenyen mérték össze tudásukat a földrajz szerelmesei Párkányban, a párkányi Ady Endre Alapiskola és a galántai székhelyű Mentor Segítő Tanács szervezésében.

Az első napon a résztvevők tanáraikkal együtt egy túrán vettek részt a Duna magyarországi felén lévő Gerecse hegységben. Bacsó Péter a párkányi alapiskola pedagógusa elmondta, a dunántúli középhegység egyik leglátogatottabb vidékével ismerkedtek a földrajzverseny résztvevői. Kialakulásának eseményeit földtörténeti korokba sorolták, ismerkedtek a kőzetekkel, a térség kő- és szénbányászatával, olvasták a térképet és még a helyi legendákról is meséltek nekik. Ellátogattak a Szelim barlangba, amelyet már 70-80 ezer évvel ezelőtt is használtak a neandervölgyiek.

Kihagyhatatlan látványosság a Turulmadár Tatabánya felett. Bacsó tanár úr lelkesen beszél a helyről, ahol az utóbbi időben látogatóközpontot létesítettek, tematikus tanösvényeket építettek. Itt a gyerekek belekóstolhattak nemcsak a földrajzba, de a történelembe is.

A kiadós túra után a résztvevők Észak-Szibéria fagyos, zord vidékére látogattak Bokor Klára előadása nyomán. Látszott, a gyerekek is elkötelezettek új tájak, országok megismerése iránt, mert a vetítés után még hosszan kérdezgették az előadót az ott tapasztaltakról.

Pék László a Mentor Segítő Tanács munkatársa hozzáteszi, azért szervezték kétnaposra a versenyt, mert a hosszabb együttlét több élménnyel gazdagítja a gyerekeket. A Teleki Pál földrajzversenyen kívül társszervezői még a Hevesy György kémiaversenynek és a Hermann Ottó biológiaversenynek is. Kiemeli, nincs kellő számú magyar földrajzszakos pedagógus, kevés óraszámban oktatják a tantárgyat, ennek ellenére elég sok a Felvidéken a földrajzi megmérettetés, részben magyarországi kezdeményezésre.

Képgalériánk:

Azt, hogy egyre több a versenyekbe bekapcsolódó diák annak tudja be, hogy színvonalasabb szakmai könyvekhez lehet hozzájutni, több lehetőség van természetjárásra, kirándulásra, a turizmus is kínál lehetőségeket. A tanítók is utazhatnak, ami meg is látszik a munkájukon, hiszen több szakmaisággal, nagyobb beleéléssel tanítják a tantárgyat, kíváncsi gyerek pedig mindig akad.

Jakubík Gergő, az Ady Endre Alapiskola tanulója fölényesen nyerte meg a versenyt a 8. évfolyamban. Ő így nyilatkozott: „A versenyre sokat készültem, de minden feladatot nem sikerült időre átnéznem, így nagyon meglepődtem az 1. helyezésen. Örülök, hogy továbbjutottam.”

0 HOZZÁSZÓLÁS