2020. november 12., 12:15

Párkányi siker a Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz-földtan versenyen

Felvidéken a Mentor Tehetségsegítő Tanács a párkányi Ady Endre Alapiskolával karöltve szervezi a versenyt. Az idén 28., a Felvidéken 4. alkalommal megrendezett megmérettetés különlegessége, hogy az interneten zajlott.

Tavalyi kép - „normális esetben” a felvidéki döntők első napján a versenyzők és felkészítő tanáraik mindig túrán és tudományos-ismeretterjesztő előadáson vesznek részt.

Bacsó Péter az iskola igazgatója elmondta, az idén a koronavírus-járvány miatt nehézzé vált a szervezés. Személyes jelenléttel nem lehetett megrendezni a felvidéki döntőt Párkányban, és az egri döntő is online térben zajlott.

A felvidéki döntőt a nyolcadikos Molnár Ágnes nyerte, így eljutott az országos megmérettetésre, ahol kategóriájában 22 döntőssel mérte össze tudását.

Ági a nagy sikernek számító 6. helyen végzett évfolyamában, de az élen végzettek között már igen kis pontkülönbségek voltak. A verseny teljes mértékben a szervezők és a versenyzők között zajlott, a kérdésekhez csak a tanulóknak volt hozzáférésük egy erre a célra kialakított online felületen (mi felkészítő tanárok a kérdéseket se tudtuk). A témakörök közt volt Európa és Magyarország természet- és társadalomföldrajza, valamint a Természetbúvár magazin cikkeihez és a névadóhoz köthető kérdések. A verseny mindig többfordulós, és a szervezők most azt is meg tudták oldani, hogy a terepi fordulót a közösségi hálóra vigyék. Egy terepen felvett filmet vetítettek le a versenyzőknek és a filmhez kapcsolódóan kaptak kérdéseket 

– tájékoztatott Bacsó Péter.

A verseny kapcsán a döntős Molnár Ágival beszélgettünk
Molnár Ági
Molnár Ágnes, a párkányi Ady Endre Alapiskola diákja

Mennyire felelt meg neked az online verseny?

Nem is tudok egyértelműen válaszolni. Fantasztikusan megoldották a lebonyolítását, ebből a szempontból mindenképpen elégedett lehetek. A másik részről viszont, ha összevetem az egri háromnapos döntővel, amin hetedikesként részt vehettem, akkor nem igazán. Ha nem tudom, miről maradok le, biztosan nem hiányzott volna, hogy ott legyünk személyesen is. Emellett úgy gondolom, hogy ott nehezebb lett volna ilyen eredményt elérni.

Természetesen a képernyő előtt sokkal nyugodtabb voltam, nem izgultam annyira, és elmaradt a szóbeli forduló is, amit szerintem méltán nevezhetünk a legnehezebbnek a három forduló közül.

Hogyan készültél a megmérettetésre?

A távoktatás kapóra jött, előtte pénteken és hétfőn az őszi szünet miatt elmaradtak az óráink, ezt az időt is a felkészüléssel töltöttem. Nagyon viccesen telt a felkészülésem, hiszen most az egész családom itthon van, azt gondolom, sokszor vissza fogok még rá emlékezni. Például az egyik kedvenc történetem az,

amikor a nővérem este elalvás előtt megkérdezte, nincs-e kedvem másnap somlóit készíteni vele, én meg félálomban elkezdtem neki magyarázni a Somló hegy kialakulását.

A verseny előtti estén a helyzetjelentésemben a tanár úrnak is leírtam, hogy úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem. És tényleg így is volt, teljesen elégedett és nyugodt voltam. Ehhez hozzásegített az is, hogy tudtam, milyen sokan szorítanak nekem. Fontos megemlítenem és egyben megköszönnöm felkészítő tanáromnak, Bacsó Péter tanár úrnak a segítséget, a bizalmat, és természetesen azt is, hogy belém ültette a földrajz szeretetét.

Mi vonz a földrajzban? A későbbiekben is szeretnél olyasmivel foglalkozni, ami kötődik a földrajzhoz?

A földrajzban igazából azt szeretem, hogy abban „minden benne van”. Egészen átfogó képet nyújt a világról és a benne végbemenő folyamatokról.

Tudni kell rólam, hogy érdeklődésem sokrétű, rettentő kíváncsi típus vagyok. Az iskolában is minden tantárgyat szeretek, a tornán kívül. El tudom képzelni, hogy a jövőben is hasonló témákban kutassak, és szeretnék erőfeszítéseket tenni a szeméttermelés csökkentésének érdekében. A célom az, hogy rámutassak, mekkora probléma a környezetszennyezés, egy teljesen egyszerű és műanyagmentes életmód példájával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.