2023. június 5., 16:06

Juraj Hrabko: Čaputová sem szeretett volna szakértői kormányt, de a helyzet tarthatatlanná vált

A szakértői kormány kinevezése után új helyzet állt elő, hiszen az összes parlamenti párt ellenzékbe vonult. A pártok nagy része, az SaS kivételével azonban nem szavaz bizalmat az Ódor Lajos vezette kabinetnek. Vajon miért viszonyulnak így ehhez a pártok? A legélesebb kritikát mégis a Smer fogalmazta meg, Robert Fico szerint a jelenlegi kormányt valójában Zuazana Čaputová vezeti. Jogos-ez a kritika Ficóék részéről? A szlovák jobboldali pártok összefognának, ám úgy tűnik, hogy az együttműködést senki nem gondolja komolyan. A Szövetségből kivált Most-Híd vezetősége Mikuláš Dzurinda pártjával méretteti meg magát a parlamenti választáson. Tényleg meggyengült a Szövetség, és Gyimesi Györggyel nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy a párt bejusson a parlamentbe?

Szlovák zászló
Fotó: TASR
Elkerülhetetlen volt a szakértői kormány kinevezése

Azáltal, hogy a Heger-kabinetből több miniszter is lemondott, a helyzet tarthatatlanná vált, és cselekvésre késztette az államfőt, Zuzana Čaputovát. Juraj Hrabko politikai elemző szerint mindez várható volt, hiszen mindenki láthatta, hogy valamit tenni kell, ezért az államfő cselekedett, és kinevezte a szakértői kormányt.

Heger bukása után, amikor is elveszítették az alkotmányos többséget a parlamentben, majd fokozatosan a képviselőket, mindenkinek világosnak kellett vállnia, hogy ez így nem mehet tovább. Az elején még úgy tűnt, hogy Zuzana Čaputová mégsem nevezi ki a szakértői kormányt és hagyja Hegeréket szeptemberig kormányozni, ám az események, és a körülmények megkövetelték, hogy az elnök lépjen"

- véli a politikai elemző.

Juraj Hrabko
Juraj Hrabko
Fotó:  Tablet.tv
A parlamenti pártok kudarca

A politikai pártok nagy része azonban nem szavaz bizalmat az Ódor-féle kabinetnek, kivétel az SaS, illetve a Sme rodina is jelezte, hogy először megvárják a kormányprogramot, majd ezt követően döntenek erről a kérdésről. A politikai pártok mind ellenzékbe vonultak, így egyfajta törésvonal alakult ki a politikai képviselet és a szakértőkből felállított technokrata kormányzás között.

Juraj Hrabko szerint természetes folyamat, hogy a politikai pártok általában nem szavaznak bizalmat a szakértői kormányoknak.

Az is tény, hogy a parlamenti pártok leszerepeltek, mert ha nem buktak volna el, akkor nem lett volna szükség a szakértői kormány kinevezésére. Ennek ellenére a pártoknak továbbra is van legitimációjuk a parlamentben, hiszen a választóktól szereztek bizalmat, a szakértői kormány pedig ezzel a bizalommal nem rendelkezik.

Érdekes az SaS helyzete, az elemző szerint Richard Sulík azért szavaz bizalmat az Ódor-kabinetnek, hogy a kormánytagokat később visszahívhassa, és így mutasson rá az egyes miniszterek hibáira.

Politikai értelemben azonban ez ostobaságnak tűnik az SaS részéről, mert az előrehozott választások megszavazása, és a szakértői kormány felállítása a bizonyíték arra, hogy a parlamenti pártok, köztük az SaS is kudarcot vallottak ebben a választási időszakban, az országot pedig nem tudták irányítani.
Fico feltámadása

A legélesebb kritikát Robert Ficóék mondták ki, akik szerint ez Zuzana Čaputová kormánya, a háttérből pedig ő irányít.

Hrabko szerint Robert Fico mindenképpen vissza szeretne kerülni a hatalomba, ezért minden eszközt bevet annak érdekében, hogy célja sikerüljön.

Ugyanakkor az államfő is több hibát elkövetett az elmúlt időszakban, Robert Fico pedig minden lehetőséget kihasznál arra, hogy Zuzana Čaputovát támdja. Arra a kérdésre, hogy mitől erős a Smer támogatottsága, Hrabko azt felelte, hogy

Fico a többi párt alkalmatlanságából tudott profitálni.

Elmondása szerint a volt kormányfő politikai feltámadását elsősorban az előző kormánypártok alkalmatlansága eredményezte.

Ez külön megérne egy diplomamunkát. A média egy része is kivette a részét ebben, mert nem engedte feledésbe merülni Robert Fico munkásságát. A Smer ereje és képességei egyenesen arányosak más pártok gyengeségeivel és alkalmatlanságával. A Smer elnöke nem azért tűnik ki, mert alkalmas lenne, hanem azért, mert a többi politikai vezető nem az.

Hrabko azt is kihangsúlyozta, hogy a volt kormánypártok az ország irányítása helyett azzal voltak elfoglalva, hogy a Smer hogyan kormányzott a múltban. Az egyszerű emberek mindennapi problémáit eközben pedig teljesen figyelmen kívül hagyták.

Juraj Hrabko
Fotó:  TASR
Lesz-e összefogás a jobboldalon?

Hiába hangsúlyozzák a jobboldali pártok, hogy együttműködnének, valahogy mégis kudarcba fulladnak a tárgyalások az egyes pártok között. A szlovák jobboldalon az SaS és a KDH a legerősebb, ők többször is kijelentették, hogy egyedül vágnak neki a választásnak. A többi kisebb párt azonban azt hangoztatta, hogy közös listát kell kialakítani ahhoz, hogy a jobboldali szavazatok ne vesszenek el. Ezt legfőképpen az Eduard Heger vezette Demokrati hangoztatja.

Hrabko szerint a probléma ott van, hogy mindenki együtt akar működni, de minden párt a saját vezetése alatt szeretné megteremteni az együttműködés feltételeit.

A Demokrati esetében pedig az a helyzet, hogy a velük való együttműködés a többiek számára inkább jelent terhet, mint hasznot, ezért nem akar senki Hegerékkel szövetkezni.

Ezeket a pártokat nem köti össze semmiféle program vagy vízió, hanem a sajátos és személyes érdekek. A választók pedig ezt pontosan látják.
A Szövetség parlamenti esélyei, és a szlovákiai magyar választók

Hasonló törésvonalakat láthatunk a szlovákiai magyar térfélen, tehát a Szövetségnél. Mint ismeretes, a pártból távozott a Most-Híd platform egy része, mert az MKP platform Országos Tanácsa megszavazta, hogy Gyimesi György volt parlamenti képviselő helyet kapjon a párt listáján.

A politikai elemző hangsúlyozta, hogy

a jelenlegi helyzetben a Szövetség elszalasztotta annak lehetőségét, hogy bejusson a parlamentbe, és ha ez sikerül is, az maga lesz a csoda. Elmondása szerint a párt potenciális szavazói újra meg lettek osztva.

A Most-Híd távozását egy természetes reakciónak tartom, hiszen a Szövetségen belül a többség úgy döntött, hogy egy ember érdekeit tartják fontosabbnak egy egész platform álláspontja helyett. Továbbá, Gyimesi György egy megosztó politikus, aki személyesen is hozzájárult két kormány megbuktatásához egy választási cikluson belül. A Híd álláspontját úgy értelmezem, hogy ez számukra egy elvi kérdés volt.

Hrabko azt is hozzátette, hogy a Híd esélyei ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe, sokkal kisebbek, mint a Szövetségé, és ez még akkor is igaz, ha a párt Mikuláš Dzurindával vág neki a megmérettetésnek.

A Most-Híd tehát így képzeli el a jövőt, a Szövetség pedig megmutatta, hogy egy igazi szlovákiai párt, hiszen a többi szlovák párt hiányosságait és hibáit másolja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.