2023. május 15., 11:00

Magyar kormányfő, szakértői kormány - Különleges nap ez a mai a szlovák demokrácia történetében

Történelmi napra virrad hétfőn az ország. A Heger-kabinet bukása után a szeptember 30-ára kitűzött előrehozott választásokig, Szlovákia történetében most először, hivatalnokkormány, vagy, ha úgy tetszik, "elnöki" kormány irányítja az országot, melynek élén, szintén először, egy magyar miniszterelnök áll majd. Az Ódor-kormány beiktatásának első fordulójára a hivatalos program szerint délelőtt 11 órától kerül sor a Grassalkovich-palotában. Ezt követően Ódor Lajost fogadja a kormányhivatalban Eduard Heger távozó kormányfő, majd szimbolikusan átadja hivatalát. Várhatóan kora délután közös sajtótájékoztatóra is sor kerül. A fejleményekről ÉLŐ hírfolyamban számolunk be.  

Ódor Čaputová
Fotó: Katona Tamás
14:33

Helyszínen lévő kollégáink nevében is köszönjük kitüntető figyelmüket. Búcsúzunk! A nap legfontosabb aktuálpolitikai kérdéseit a továbbiakban külön cikkekben tárgyaljuk.

14:01

Ódor és a kormánytagok néhány újságírói kérdésre válaszoltak csupán. Kiderült, a kabinet tervez néhány fontos személycserét a választásokig hátralévő időszakban, de hogy pontosan hol és kiket válthatnak le, azt Ódor nem közölte. Helyszínen megjelent tudósítónknak, Somogyi Szilárdnak is volt alkalma kérdeznie. Erről bővebben holnap.

13:55

Silvia Hroncová, az új kultuszminiszter arról beszélt, szeretné megoldani a közmédia állami finanszírozását. Mint ismert, az előző kormány az SaS kezdeményezésére átalakította az RTVS finanszírozását.

13:47

Az ország új védelmi minisztere, Martin Sklenár leszögezte, Szlovákia továbbra is elkötelezett támogatója lesz az ukrán védelmi erőfeszítéseknek.

Igazságos békét akarunk Ukrajna számára. Olyan békét, amely megbünteti a felelősöket és kárpótolja az áldozatokat.
13:48

Merre van az arra?! Az új szlovák kormány a jövőbe tekint, csak nem egyfelé...

Ódor-kormány
Fotó:  Katona Tamás
13:35

Ódor után az új kormánytagok járulnak a pulpitushoz. Tárcáról tárcára röviden összefoglalják, milyen célkitűzésekkel állnak munkába.

13:31

Ódor elmondta, miniszterelnökként előre meghatározott magának néhány prioritást. A legfontosabb, rövidtávú feladatának a szeptemberi választások megfelelő levezénylését tekinti. Úgy fogalmazott, "nem szabad", hogy azok tisztaságát bárki megkérdőjelezhesse. Hosszútávú prioritásként a tehetséges fiatalok itthon tartását, az uniós források hatékony felhasználását és a rászorulók megsegítését jelölte meg.

13:28

Éppen zajlik az Ódor-kormány minisztereinek első sajtótájékoztatója. A kabinetvezető kiemelte, kormánya nem kíván "mindenféle hülyeségekkel" foglalkozni, amelyek elvonják a figyelmet és az energiát az igazán fontos dolgokról. Ódor egy hokis hasonlattal a negyedik sorhoz hasonlította kormányát.

Nem kerül gyakran a jégre, de néha eldöntheti a meccset. Nekünk is ez az ambíciónk.

Ódor Lajos újfent arról beszélt, nyugalmat és stabilitást kíván hozni az ország életébe, majd kiemelte azt az öt pillért, amelyet délelőtti beszédében is felsorolt: béke, szakértelem, jövő, összefogás, stabilitás.

13:24

A Grassalkovich-palotában már takarítanák is a régi kormány után, avagy kisöpörték Hegeréket.

grassalkovich-palota
Fotó:  Somogyi Szilárd
12:36

Mellettem az utódom: Eduard Heger és Ódor Lajos. A leköszönő kormányfő egy doboz magnéziumtablettával ajándékozta meg Ódort.

Ódor Heger
Fotó:  TASR/AP
12:34

Ódor beszéde elején kiemelte, korábban sosem foglalkozott tisztán politikával, így nem hord "fekete-fehér" szemüveget. Pontosan látja, a leköszönő kormány mennyi mindent tett az országért. "Folytatni fogjuk mindazt, ami jó volt!", de a másik oldalon új témákat, új feladatokat is felvállalnak majd az ország érdekében - jelentette ki.

Nagy előnyünk lehet, hogy nem kell élő adásban veszekednünk, koncentrálhatunk arra, amire Szlovákiának igazán szüksége van.

Ódor zárásul megköszönte a Heger-kormány eddigi munkáját és a kormányfőnek személyesen azt, hogy "nyitottan és konstruktívan" állt az átmenet levezényléséhez. 

Az újságíróknak nem volt lehetőségük kérdezni.

12:31

Eduard Heger a sajtótájékoztatót egy visszatekintéssel kezdte. Saját kormánya munkájáról azt mondta, rendkívül turbulens, nehéz időkben vették át az ország kormányzását. Ezek a nehéz idők mindmáig nem értek véget. Az új kormánynak is egy kritikus időszakban kell helytállnia - fogalmazott. A leköszönő kormányfő minden korábbi kormánytagnak megköszönte az elmúlt három év munkáját, kiemelve, számos fontos reformot hajtottak együtt végre.

Ódorról szólva elmondta, tanult és tájékozott ember veszi át az ország irányítását, aki alkalmas arra, hogy átvegye a stafétát.

Az új kormánynak sok erőt kívánt az előttük álló munkához, kellő akaratot az ország irányításához.

12:15

Folytatjuk. Néhány perc múlva kezdődik Eduard Heger volt kormányfő és az új miniszterelnök, Ódor Lajos rövid sajtótájékoztatója. Az előzetes program értelmében 13:30-tól egy másik, "rendes" sajtókonferenciára is sor kerül.

12:10

Szlovákia régi-új belügyminisztere, Ivan Šimko azt nyilatkozta az egyik szlovák portálnak, tárcavezetőként a szeptemberi választások előkészítését és nyugodt levezénylését tekinti elsődleges feladatának.

11:42

Szemfüles riporterünk történelmi fotója egy történelmi dokumentumról. Szlovákai első magyar miniszterelnökének aláírása megbízólevelén.

ódor lajos
Fotó:  Somogyi Szilárd
11:30

Az államfőt követően Ódor Lajos lépett a mikrofonhoz. Megköszönte a belé vetett bizalmat és arról biztosította az ország közvéleményt, mindent megtesznek majd azért, hogy az országot, a rendelkezésre álló rövid idő alatt is előre vigyék.

Ódor öt fontos pillért emelt ki beszédében.

Ezekre a pillérekre alapozza majd az új kormány a politikáját - ígérte.

Ódor Péter
Fotó:  Katona Tamás

BÉKE - Stabilitásra, toleranciára és párbeszédre van szüksége az országnak, közös ambíciója az új kormánynak, hogy ezek lehetőségét megteremtse.

SZAKÉRTELEM - "Csodákat nem kínálunk, de mindent megteszünk az országért" - jelentette ki az új miniszterelnök.

JÖVŐ - A kormány prioritása nem csak az aktuális problémák megoldása, de Szlovákia jövőbeni sikerének megalapozása is.

ÖSSZEFOGÁS - "Különbözőek vagyunk, ezt tiszteletben tartjuk" - utalt Ódor arra, hogy az új kormány nem nyit meg érzékeny társadalmi és kulturális kérdéseket.

SZOLGÁLAT - Ódor azt ígérte, nem csak a népet, az államot is szolgálják majd azzal, hogy biztosítják működésének folytonosságát és a választások utáni átmenetet.

Ódor rövid beszédét követően véget is ért a beiktatási ceremónia. Folytatás kora délután!

Ódor Lajos
Ódor Lajos első beszéde kormányfőként.
Fotó:  Somogyi Szilárd
11:22

Az új kormányhoz intézve szavait az államfő már úgy fogalmazott, a lehető legjobb és leginkább pragmatikus intézkedéseket várja. A kormány összetételével kapcsolatban megjegyezte, egy tarka és színes, az ország értékeit jelképező kabinet állt ma össze. Jó példával kell szolgálniuk, hogy a közszolgálat az ország érdekeinek szolgálatát jelenti - jegyezte meg. 

Más vélemények tiszteletét, emberséget és nyílt kommunikációt várok az új kormánytól 

- hangsúlyozta az államfő, kiemelve, egyenlet miniszter sem indul majd a szeptemberi választásokon. Ez garantálja a megfelelő szakmaiságot és azt, csak a legfontosabbra, az ország és lakossága érdekeire fókuszálnak majd.

Čaputová zárásul sok sikert kívánt az új kormánynak, mondván, az az egész ország sikerét jelentené! 

Zuzana Caputová
Fotó:  Katona Tamás
11:19

A kormány kinevezése után Zuzana Čaputová államfő gratulált az új kormány tagjainak. Az elnök asszony szerint a haza iránt érzett felelősség hozta ma ide az új kormány tagjait. Nehéz dolguk lesz, hiszen "akkor jutnak szóhoz, amikor már nem maradt más alkotmányos lehetőség". A Heger-kormány miniszterei is legjobb szándékkal álltak munkába, de nem sikerült az országot jobb irányba fordítaniuk.

Ennek ellenére nem szabad a kudarc alapján megítélni az előző kabinetet

- hangsúlyozta az államfő. 

Čaputová meglepően kedvesen nyilatkozott az éppen általa megbuktatott kormány tevékenységéről. Méltatta a környezetvédelem, a gazdaság és az egészségügy terén elért eredményeiket, majd megköszönte a közös munkát.

11:17

Miközben a szerkesztőségben a kollégákkal együtt követjük az eseményeket, épp azon morfondírozunk, már felfedezhetőek-e a kopás jelei az ismerős szőnyegen. Az utóbbi néhány hónapban annyit talpaltak leendő és egykori kormánytagok Čaputovánál, hogy a Grassalkovich-palota lakberendezőinek lassan ideje lesz új szőnyeg után néznie.

Ódor Lajos
Fotó:  Somogyi Szilárd
11:12

Nem kerítenek túl nagy feneket a folyamatnak. Egy kellemes férfibariton felolvassa az új miniszter nevét, aki odalép az államfőhöz, kezet ráz vele, majd aláírja a megbízólevelét. Úgy fest, a kormánybukás tovább tart, mint egy új kabinet megbízása.

11:10

A Grassalkovich-palotába újságírókat nem, csak tévéseket és fotósokat engedtek be. "Rendes" sajtótájékoztató kora délután várható.

11:08

Habemus kormányfő!

Zuzana Čaputová néhány másodperccel ezelőtt hivatalosan is megbízta Ódor Lajost az új szlovák kormány megalakításával. Ezt követően sorban az összes miniszter, köztük két magyar kormánytag is megkapja a megbízást.

11:04
11:01

A miniszterek legfontosabb munkaeszközei, a szolgálati luxusautók már előálltak új gazdáik szolgálatára. Ez mindenképpen derűs hangulatot hozhat a borult pozsonyi délelőttbe. A helyszínről Somogyi Szilárd jelentkezik.

grassalkovich
Kormányzati luxusautók a Grassalkovich-palota előtt.
Fotó:  Somogyi Szilárd
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.