Egyre többen választják a magyar oktatást a Felvidéken

ma7 2019. január 18., 16:18

A Rákóczi Szövetség közlése szerint az elmúlt nyolc évben nem csökkent a magyar iskolaválasztók száma a Felvidéken.

2010 óta nem csökken sem a magyar iskolaválasztók száma, sem a számaránya a Felvidéken. Több régióban egyértelmű növekedés tapasztalható. Ugyanezek a tendenciák elmondhatók Kárpátaljáról és Erdély több régiójáról is, valamint a Délvidéken is egyre gyakrabban hoznak jó döntést a szülők – adta ki közleményben a Rákóczi Szövetség.

A külhoni régiókban a következő hetekben kell döntést hozniuk a szülőknek arról, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A családok gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar vagy államnyelvű oktatást.

„Az előttünk álló időszakban a Szövetség intenzív kampányba kezd, hiszen a döntés egyszeri és életre szól. A cél érdekében december folyamán 20 000 magyarul beszélő óvodásnak küldte el Mátyás az igazságos című mesekönyvét a szülőket bátorító levelével együtt a szervezet” – olvasható a szövetség közleményében.

Elindult a Szövetség Kárpát-medencei Mozgó Mozija is, amely áprilisig több mint száz településre jut el, kicsiknek és nagyoknak vetít magyar meséket és filmeket, az iskolaválasztást tematizáló kisfilmekkel együtt.

Az általános iskolák alsóbb osztályai számára olyan legendás magyar mesék találhatók a kínálatban, mint a Szaffi, a Ludas Matyi, Az erdő kapitánya, valamint a Vuk.

A felső tagozatosok sem maradnak ki a programból, számukra szórakoztató ifjúsági filmeket készítenek elő a szervezők. Választható például a Tüskevár, a Légy jó mindhalálig, az Árvácska klasszikusa, de a Mancs, a Brazilok vagy a Lovasíjász című izgalmas és tanulságos filmek is.

A Rákóczi Szövetség megígéri a szülőknek, hogy gyermekük magyar iskolába íratásakor egy jó minőségű iskolatáskát kapnak, valamint a szeptemberi tanévkezdést követően számíthatnak a magyar összefogást jelképező ösztöndíjra helyes és felelős döntésük elismeréseként.

„A magyar iskola jobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít. Az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy szűkebb és tágabb közösségében otthon érezhesse magát. Ezért arra kérjük a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar iskolát!” – írja a Rákóczi Szövetség.

0 HOZZÁSZÓLÁS