2022. szeptember 10., 12:17

Škoda Enyaq iV 60: A hazai alapmodell

Az Enyaq a Škoda első, nemzetközi mércével is mérhető elektromobilja, amely hatalmas minőségi előrelépést jelentett a Citigo-e IV után. Négy teljesítményváltozatban készül, amelyek közül a leggyengébb (az 55 kWh-os akkumulátorral felszerelt 148 lóerős típus) nem szerepel a szlovákiai kínálatban. Idehaza tehát az Enyaq 60 típusjelű verzió az alap, bruttó 62 kWh-s aksival, 180 LE csúcsteljesítménnyel és hátsó meghajtással. Ebben a kombinációban, plusz Loft alapszereltségben kaptuk meg tesztelésre a márka importőrétől.

 

Škoda Enyaq
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula
Alaktan

A szabadidősökre jellemző alapforma természetesen itt is ugyanaz, mint az erősebb típusoké, magyarán egy sportos szabású SUV-t látunk magunk előtt. Hátul széles tetőspoiler fut ki a keskeny szélvédő fölé, amelyet alul éles perem határol; a pengemetszésű lámpák kitűnően egészítik ki a dinamikus összképet. A vizuális alapszereltség többlete tesztautónknál egyrészt az ún. krómcsomag volt (ablakkeretek, tetősínek) másrészt a 19 helyett 20 colos alufelnik, rajtuk szintén impozáns, 235/50-es gumikkal. Világító, Crystal Face maszkunk nem volt (ez egyébként a drágább típusoknál is feláras cucc), de a lakkozott lökhárítók és az ugyancsak fekete betétes külső visszapillantó tükrök jól mutattak az autón.

Škoda Enyaq
Fotó:  Vas Gyula

A fényforrások többsége LED-es, csupán az irányjelzőkben világítanak hagyományos égők. 

Mindehhez legfeljebb azt tehetnénk hozzá, hogy az oldalfelületek éles peremei – felül elülső lámpáktól a hátsókig, alul a küszöbök felett – szintén a legsportosabb szabású SUV-k közé emelik az Enyaq hazai alapváltozatát.

Belvilág

A Loft alapszereltséget itt elsősorban a minimalizált műszerfal képviseli (digitális sebességmérő, sávelhagyás-jelző, a sebességkorlátozó táblák piktogramjai).

Luxusszámba megy viszont a 13 hüvelykes központi kijelző, amelyen a navigáción, a tolatókamera nyomkövető képén és a környező töltőállomások térképén túl lehívhatók az átlag- és a pillanatnyi fogyasztás adatai, az átlagsebesség, az aktuális hatótávolság, de itt állíthatók be a töltés paraméterei is.

Škoda Enyaq
Fotó:  Vas Gyula

Ergonómiailag viszont nem szerencsés megoldás, hogy a klímaberendezés is csak ezen keresztül vezérelhető; egy klasszikus pult sokkal praktikusabb lett volna. A komplex telefonpárosítást a drót nélküli SmartLink rendszer biztosítja, beleértve a hangvezérlést is.

A prózaibb dolgokra áttérve: a szürke textil és bőr kombinációjával kárpitozott ülések elöl-hátul nagyon kényelmesek, de az autó méreteire való tekintettel ez jogos elvárás.

(A kissé fád színkombinációt jól ellensúlyozzák a beltér szálcsiszolt alumínium betétei.) Középső kartámla elől és hátul is van, mély rakodóboksszal, illetve pohártartókkal. A koffer alapon is majd’ 600 literes, maximalizálva pedig több mint 1,7 köbméter, ráadásul praktikus akasztókat és térrendező elemeket tartalmaz. Hátránya viszont a bővítéskor zavaróan magas fenékküszöb. Škodáról lévén szó, nem hiányozhat a sofőrajtóba rejtett esernyő sem.

Škoda Enyaq
Fotó:  Vas Gyula

Ami pedig a szereltséget illeti, a már említett tolatókamerán kívül ezen az alapfokon is standard az elülső parkolóradar, a tempomat, a koccanásgátló/vészfékező rendszer, a táblafelismerés, az aktív sávtartó automatika, a navigáció, a beltér több színben megválasztható hangulatvilágítása és a kétzónás automata légkondi. Soha ettől rosszabbat egy alapszereltségű autótól!

Škoda Enyaq
Fotó:  Vas Gyula

A tesztkocsi opciói közül pedig a már említetteken kívül az adaptív tempomat, a 2 hátsó USB-port és a 230 V-os konnektor érdemel említést. 

Az országúton

Az autó 132 kW-os villanymotorja a hátsó kerekeket hajtja, és bruttó 62, nettó 58 kWh-os akkumulátorból nyeri az áramot. A motor teljesítménye 160 km/órás végsebességet és 8,8 másodperces százas sprintet, az akkumulátor kapacitása pedig a WLTP-szabvány szerint 346–355 kilométeres hatótávolságot garantál.

Škoda Enyaq
Fotó:  Vas Gyula

A teszt során – 16,3 kWh-os átlagfogyasztással – kevés híján belefértem ebbe a zónába, de egy kimondottan takarékos, 100 kilométeres útszakaszon 14,1 kWh-t is sikerült összehoznom, ami hosszú távon 350 kilométert meghaladó akciórádiuszt jelentett volna. (Tegyük hozzá: 85 km/h-ra beállított tempomattal, a helységnévtáblák előtti többszáz méteres szabad gurulással és kikapcsolt légkondival.) Az icipici „váltókarnak” egyébként van egy B pozíciója is, amely hatékonyabb motorfékezéssel több áramot termel vissza az akkumulátorba, és városi forgalomban gyakorlatilag szükségtelenné teszi a fékek használatát. 

Ami pedig a töltési időket és módokat illeti, a műszaki adatokban olvashatók, de mindenképpen kiegészítendők azzal, hogy 230V-os háztartási áramot is használhatunk. Ezzel persze 0-ról 100%-ra eszméletlenül sokáig tart a töltés, de egy kétharmadrészt lemerült aksit este 6-kor a konnektorra akasztva másnap reggel így is használható hatótávolsággal indulhatunk útnak…

ADATLAP

Akkumulátor (bruttó/nettó): 62/58 kWh

Teljesítmény: 132 kW (180 LE)

Nyomaték: 310 Nm

Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,8 s

Végsebesség: 160 km/óra

Hatótávolság (WLTP-szabvány): 346–355 km

Hatótávolság (tesztadat): 340 km

Fogyasztás (gyári adat): 15,9 –17,1 kWh/100 km

Fogyasztás (tesztadat): 16,3 kWh/100 km

Töltési idő:

* 7,2/11 kW fali töltőboksz, 0→100%: 9,5/6,25 óra

* 120 kW gyorstöltő, 0→80%: 35 perc

H/Sz/M: 4649x1879x1621 mm

Csomagtér: 585–1710 l

Menetkész tömeg: 2100 kg

Ár: 43 800 €

 

Škoda Enyaq
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.