2024. január 29., 20:40

Mátyás király szobra - Somorja

Somorja Pozsony vármegye egyik legrégibb települése. Előbb mezővárossá, majd a 15. század elején, Zsigmond király uralkodása idején igazi várossá fejlődött, s lett a megye csallóközi területének gazdasági és politikai központjává.

Mátyás Somorja
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

A királyok közül többen kapcsolatba kerültek a várossal, a legjelentősebb esemény azonban ezek közül Mátyás király látogatása volt. Horváth László történész szerint az uralkodó két alkalommal is felkereste Somorját. Először 1466. november 9-én érkezett Somorjára seregének egy részével. Ez a sereg az ország északnyugati részét uraló husziták ellen indult. Két napig tartózkodott Somorján, amit két, innen keltezett levele is bizonyít. 

A király számára nem volt ismeretlen Somorja, hisz annak vezetői már jártak Mátyás budai udvarában a város dunai révjogának megerősítése ügyében. Mátyás a későbbiekben is kegyes volt a városhoz, hisz kétszer is birtokadományban részesítette, először Szapot majd Balázsházát juttatta a városnak.

A második látogatása 1469. október 7-én volt, a Csehország ellen viselt keresztes háború idején állt meg Somorján. Nem véletlen tehát, hogy a város vezetősége úgy döntött, szobrot állít a jeles uralkodónak. A szoborállítást azonban a városba költözött szlovákok egy része által gerjesztett vita előzte meg, de magát az alkotás megszületését nem. A szobor leleplezésére 2016. november 13-án, Mátyás király első somorjai látogatásának 550. évfordulója alkalmából került sor a városháza előtti téren. 

A szobrot Lebo Ferenc győri szobrászművész készítette, aki a fiatal Mátyást formázta meg. Ez megfelel a történelmi hűségnek is, hiszen Mátyás király még csak 23 éves volt, amikor Somorján járt. A szobor felirata latin nyelvű: Mathias rex.

2021-ben magyar, szlovák, angol és német nyelvű táblát is elhelyeztek a szobor talapzatán az alábbi szöveggel:

Állíttatta Somorja város önkormányzata az Úr 2016.
esztendejében Mátyás király városunkban tett első
látogatásának 550. évfordulója alkalmából.
Hunyadi Mátyás 1466. november 9-én és 10-én szállt
meg Somorján. Uralkodása alatt városunk számos
kiváltságban részesült.
Mátyás Somorja
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.