Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo 4x4 Executive: A világelső – csúcsközeli kiadásban

Vas Gyula 2019. március 15., 12:52

A világ legkeresettebb szabadidő-autójának ötödik generációját idén már volt alkalmunk tesztelni. Hogy alig egy hónap után ismét kapva kaptunk a lehetőségen, annak oka egyszerű: a most felkínált verzió több szempontból is magasabb szintet képviselt.

Fotó: Vas Gyula

Például: erősebb motor, automata váltó, jóval gazdagabb szereltség, összkerékhajtás. Lényegében ez az új család klasszikus csúcsmodellje, ha a most bevezetett hibrid változatot leszámítjuk.  Ennyi pedig mindenképpen megér egy újabb misét…

A külalakról

…nagyjából mindent elmondtunk abban a bizonyos korábbi tesztben (lásd ITT). Az ott leírtak viszont mindenképpen kiegészítendők a 2 fokozattal magasabb szereltségi szint látványelemeivel, jelesül a LED-égős ködfényszórókkal, illetve az oldalajtók alsó peremén végigfutó széles műanyag védőcsíkokkal.

Fotó: Vas Gyula

A tesztautó ezen kívül egy Aero nevű, 2090 euróba kerülő dizájncsomaggal is fel volt szerelve, amelynek tartozékai: színre fújt lökhárítók, oldalküszöbök, tetőspoiler. A mélyvörös metálfényezés szintén opciós volt, ára 800 euró.

A beltér és a szereltség

… kb. kétharmad részben szintén azonos a korábbi, Elegance szintű modellével. Az Executive, mint említettünk, kettővel magasabb, és ez már néhány valóban értékes többletet jelent.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

Például a Honda Sensing biztonsági csomag holttérfigyelővel és – tolatáskor – a hátsó keresztforgalom figyelésével történő kiegészítését, a head-up kijelzőt, a bőrkárpitozású (és hátul is fűthető) üléseket, a 8 irányban elektromosan állítható sofőrülést, a láblendítéssel is nyitható csomagtartót, vagy a kétrészes tetőablakot. A kétzónás automata légkondi, a navigáció vagy a parkolókamera pedig már alacsonyabb szint(ek)en is standard holmi. Viszont, csúcsszereltség ide vagy amoda, az enteriőr műanyag „faberakásai” itt is egyféle afféle talmi elegancia hatását keltik…

Az országúton

Az autó 5. nemzedéke kizárólag benzinmotorokkal érkezett a piacra. Pontosabban: két benzinessel és egy hibrid erőforrással.  A „mi” motorunk az 1,5 literes turbóaggregát erősebbik változata volt, plusz 20 lóerővel és 23 newtonméterrel a gyengébbikhez képest. Hatfokozatú kézi vagy 7 szimulált fokozattal rendelkező CVT automata váltóval lehet párosítani, tesztautónkban az utóbbi dolgozott.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

Ez a kombináció minden körülmények között ideális erőátvitelt biztosít, magyarán simán indulunk, gondtalanul előzünk, egyenletes tempóban pedig keveset fogyasztunk. Akár annyit, amennyi a megfelelő ábrán látható, bár ilyen produkcióhoz tényleg ideális körülményekre és erős önfegyelemre van szükség… Viszont a teszt 7,5 literes átlaga is messzemenően elfogadható, tekintettel az autó méreteire, na meg az összkerekes technikára. Ez egyébként a Hondánál a Real Time AWD nevet viseli, és szükség esetén teljesen automatikusan visz át a hátsó tengelyre megfelelő mennyiségű vonóerőt. Ezzel, plusz az elődhöz képest nagyon komoly növekménynek számító 208 mm-es hasmagassággal már barátságtalanabb földutakra is rámerészkedtünk az autóval. Mi több, gond nélkül végig is zötyögtünk rajtuk, ha nem feledkeztünk meg arról, hogy egy szabadidő-autó terepszögei azért mégsem offroad nagyságrendűek…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1498 cm3
Teljesítmény: 147 kW (193 LE)@5600
Nyomaték:   243 Nm@2000–5000
Sebességváltó: CVT automata
Legnagyobb sebesség: 200 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10 s
Gyári átlagfogyasztás: 7,1 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 162 g/km
H/Sz/M: 4600x1855x1689 mm
Hasmagasság: 208 mm
Csomagtér:  561–1756 l
Üzemanyagtartály: 57 l
A modellcsalád induló ára: 24 990 €
A tesztelt típus induló ára: 38 690 €
A tesztautó ára: 41 580 €

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS