2023. augusztus 23., 16:05

Harmincnégy fokban fél óra alatt ötven fokosra melegszik fel az autó belseje!

Emberpróbáló, kánikulai napokat élünk. Mi tagadás, agysejtjeinket is lefárasztja ez a hőség. Pedig igencsak észnél kell lennünk, ha el akarjuk kerülni azokat a nyári tragédiákat, amelyekről sajnos évről évre mindig kénytelen beszámolni a sajtó. Amikor kisgyermeket, kutyát vagy más élőlényt hagynak a bezárt autóban, ami úgy felforrósodik, hogy a bent felejtettek vesztét okozza.

Forró kutya nem hot dog
Illusztráció
Fotó: Facebook

A bezárt autó potenciális veszélyforrás már akkor is, amikor a hőmérő higanyszála csak 20 fokot mutat.

Egy, a rendőrség közösségi oldalán közzétett táblázat szerint, fél órán belül már 36 fok van az autó belsejében, egy órán belül pedig 46 fok, ami már életveszélyes lehet a bent tartózkodók számára.

A kora nyári hőmérsékletnek tekinthető 26 fokból a bezárt autóban fél óra alatt 42 fok lesz. Egy óra elteltével pedig már 52 fok! Hogy ez mit jelent az esetlegesen bent tartózkodók számára, azt talán nem is kell mondanunk…

Ha pedig a mostanság jellemző 34 fokos rekkenő hőséget nézzük, akkor elmondható, hogy a leparkolt autóban már 5 perc múlva 38 fokig kúszik fel hőmérséklet. Tíz perc alatt pedig már a kritikusnak tekinthető 41 fokot mutatja a hőmérő. Mindez pedig intő jel. Nem szabad az autóban hagyni a gyermeket, a kutyát akkor sem, ha csupán pár percre ugrunk be valahova.

Fél óra alatt 50 fokosra melegszik fel az autó belseje! Egy óra alatt már eléri a 60 fokot. Ilyen magas hőfokokon, ráadásul zárt térben esély sincs az életben maradásra.

Természetesen, ha még ennél is magasabb a kinti hőmérséklet, akkor még kevesebb idő is elegendő ahhoz, hogy az autó belseje átforrósodjon. Szó szerint akár perceken is múlhat az esetlegesen bent lévők élete.

Kollégáink, Kocur László és Hajtman Gábor a tavalyi kánikulában maguk tesztelték, mennyi ideig bírják ki a bezárt autóban. Ha kíváncsi a kísérlet eredményére, kattintson alábbi videós cikkünkre!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.