2022. július 21., 17:35

Ezért ne hagyjon soha élőlényt a bezárt autóban – VIDEÓVAL

Ezt ne csinálja utánunk! – kipróbáltuk, milyen egy bezárt autóban ücsörögni a tűző napon.

hőmérő
A tűző napon álló autóban 35 perc alatt 50 fokra emelkedett a hőmérséklet

Sajnos, nincs év, hogy ne érkezne híradás autóban felejtett kisgyermekekről vagy házi állatokról. Az autóban hagyott élőlény jó esetben az első órát éli túl. A sötét színű autóban a hőmérséklet egy órán belül akár a 70 fokot is elérheti.

Ha a szervezet sokáig magas hőmérsékletnek van kitéve, sok folyadékot és sót veszít, ami fáradékonysághoz, vérnyomáseséshez, majd ájuláshoz vezethet. 

Ha olyan magasra emelkedik a külső hőmérséklet, hogy a szervezet már verítékezéssel sem tudja csökkenteni a hőmérsékletet, az hőgutához vezethet.

A csecsemők és kisgyermekek hőszabályozó mechanizmusa ráadásul a felnőttnél fejletlenebb, így esetükben a fent leírt negatív állapotváltozás még gyorsabban bekövetkezik.

Kíváncsiak voltunk, milyen az, amikor valaki a tűző napon leparkolt autóban marad. Már a 35 fok körüli hőmérséklet sem volt kellemes, a belélegzett levegő meleg volt. A digitális hőmérőn látható, a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan hogyan csökkent a levegő páratartalma.

A hőmérsékletet a bezárt autóban sokkal magasabbnak éreztük, mint ha szaunában, vagy a szabad levegőn lett volna 40 fok.

A kísérletet 50 foknál fejeztük be, mivel eddig terjedt a hőmérő mérési tartománya, ezt követően már csak szubjektív érzéseinkről tudtunk volna beszámolni, egzakt adat nélkül. Ez a hőmérséklet már nehezen volt elviselhető. Az egyébként fehér színű autó belsejében 35 perc alatt emelkedett ennyire a hőmérséklet.

A lényeg: ezt ne csinálják utánunk, és ha kiszállnak az autójukból, mindig győződjenek meg róla, hogy nem felejtettek bent senkit.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.