2022. július 20., 08:51

Egy óra alatt csaknem 70 fokosra forrósodhat fel az autó, nem árt a fokozott óvatosság

Perzselő napok elé nézünk, helyenként a 39 fokot is elérheti a hőmérséklet. Csütörtökön harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben. Még a szokásosnál is nagyobb elővigyázatosságra van szükség utazás közben is.

Pozsony hőség
Fotó: TASR

Néhány évvel ezelőtt mindenkit megrázott Szlovákiában, hogy autóban hagyott kisgyermekek haltak meg. 2015-ben egy kétéves kislány halt meg annak következtében, hogy édesapja a kocsiban felejtette. Három évvel később egy 2,5 éves kislány számára vált végzetessé az utazás. Édesanyjára várt az autóban, aki orvoshoz ment, de közben az autó belseje annyira felforrósodott, hogy meghalt.

Nem árt, ha felkészülünk rá, hogy ha 38 fokos hőmérsékleten, napsütötte helyen parkoljuk le az autót, akkor fél órán belül már 54 fok lesz benne. Újabb fél óra múlva pedig már 64!

Nemcsak a trópusi napok veszélyesek, hanem a kellemes hőmérsékletek is. Ha 24 fokos hőmérsékleten egy órára leparkoljuk az autót, egy óra múlva már 50 fok lesz benne.

Amikor odakint 30 fok van, az autó belsejében egy óra múlva 56 fokra melegszik fel levegő.

A trópusi napokon, amilyenekben most van részünk még véletlenül se hagyjuk a kisgyermekeket és a kutyákat az autóban, lehúzott ablak mellett sem!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.