2022. július 1., 10:51

Szövetség: Miért fontosabb a kormánynak a külföldi imázsépítés, mint az emberek megsegítése?

Az emberek koalíciós viszályok helyett hatékony inflációellenes intézkedéseket várnak - hangzott el a Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján.

szövetség
Fotó: Piekarski Marcell/Szövetség

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke elmondta, a kormány a válságkezelő lépéseket átgondolatlanul, egyeztetés nélkül hozza meg. Az embereknek stabilitásra, kiszámítható környezetre lenne szüksége, ehelyett a kormány energiáit a koalíciós viták viszik el, ezzel pedig csak tovább fokozzák a pandémia utóhatásai és az ukrajnai háború miatt egyre mélyülő válságot.

A kormánynak nem külföldön kellene építenie az imázsát, hanem itthon segítenie az embereken. A legnagyobb gond az infláció, a kormány egyetlen tényleges intézkedést hozott, az elektromos áramra vonatkozó árstopot

- emelte ki a pártelnök.

A Szövetség már több alkalommal is felszólította a kormányt, hogy az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentésével lépjen fel az infláció kedvezőtlen hatásaival szemben. Hasonlóan megfogalmazták, hogy a Szlovákiában megtermelt gabona kivitelét ellenőrizzék. Kompenzációs alap létrehozását is javasolták a leszakadó régiók felzárkóztatására és a kisvállalkozók megsegítésére.

Forró hangsúlyozta, a kormány inflációellenes csomagja az út szélén hagyja a nyugdíjasokat, a gyermektelen családokat, az egyedül élőket. A segítség nagy része ráadásul csak a jövő évben érkezik meg. Gyors és hatékony intézkedésekre lenne szükség - Forró arra szólította fel a kormányt, ne menjenek szabadságra.

A Szövetség elnöke aláhúzta, a lakáshitelek emelkedése is súlyos probléma elé állítja az embereket. Ezzel is foglalkoznia kellene a kormánynak.

Ahhoz, hogy az infláció csökkenjen, békét kell teremteni a szomszédban. Forró az ukrajnai háború kapcsán elmondta, itt az ideje, hogy a tábornokokat a diplomaták váltsák fel.

szövetség
Fotó:  Piekarski Marcell/Szövetség
Miközben a kormány a családokon segít, lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatokat

Farkas Iván, gazdasági szakpolitikus, a Szövetség Nyitra megyei frakcióvezetője hangsúlyozta, a szomszédos országokban hatékony inflációellenes intézkedéseket hoztak, Szlovákiában ezzel szemben tovább nehezítik az önkormányzatok helyzetét.

Farkas aláhúzta, a kormány miközben valóban segít a gyermekes családokon, figyelmen kívül hagyja, ennek milyen ára van.

A kormány inflációellenes csomagja végzetes következményekkel jár az önkormányzatokra nézve, hiszen az adóbónusz növelése, forráskieséshez vezet, összességében 261 millióval csökkenti a településeknek visszaosztott adót. Egy kétezer fős község esetében ez átlagosan 50 000 eurós veszteséget jelent - tette hozzá Farkas.

Mindez oda vezet, hogy a kisebb és a közepes települések az idei évben már legfeljebb az intézmények működtetését tudják kigazdálkodni, fejlesztésekben már nem gondolkodhatnak, hiszen az energiaárak nagy ütemben emelkednek. Farkas hozzátette, támogatják a közalkalmazottak béremelését, de ehhez a kormánynak külön forrásokat kellene biztosítani, egyébként megoldhatatlan helyzetbe hozzák az önkormányzatokat.

Farkas kiemelte, a központi költségvetés az infláció következtében többletbevételekhez jut, volna forrás a települési önkormányzatoknak juttatott kompenzációra.

A szakpolitikus hozzátette, a gyermekes családokon túl más társadalmi csoportokat is hatékonyan kellene megsegíteni, erre a szomszédos országokban már történtek lépések.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.