2022. május 18., 14:02

Szövetség: Meddig emelkednek az energiaárak? Nyújtson mentőövet az önkormányzatoknak a kormány! - VIDEÓKKAL

A kormány továbbra sem tekint partnerként az önkormányzatokra, miközben a források elvonása és a növekvő kiadások miatt veszélybe kerül a működésük - hangzott el a Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

sajtó
Fotó: ma7
Vezessenek be energiaárstopot, vonják vissza az elvonásokkal járó javaslatot!

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke elmondta, már több alkalommal figyelmeztettek az önkormányzatok anyagi ellehetetlenülésére, de a kormány részéről nem történt érdemi lépés, sőt tovább kurtítanák a települések költségvetését. Veszélybe kerülnek az önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások, a Szövetség ezért petíciót indít az önkormányzatok helyzetének javítására.

A párt azt kezdeményezi, hogy vezessék be az energiaárstopot, illetve a pénzügyi elvonásokkal ne lehetetlenítsék el a helyhatóságokat. Ha az önkormányzatok tiltakozó akciókat szerveznek, számíthatnak a Szövetség támogatására - hangsúlyozta Forró.
Videó:  ma7
A megyék által biztosított szolgáltatások is veszélybe kerülhetnek 
berényi
Fotó:  ma7

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, a pénzügyminisztérium javaslata drámaian érintené Nagyszombat megye költségvetését. 19 millió euró kieséssel kell számolnia a megyének a jövő évi költségvetésében, miközben folyamatosan nőnek a kiadások a vágtató infláció következtében. Vagyis még abban az esetben is plusz forrásokra lenne szüksége a megyének, ha a pénzügyi tárca javaslata nem járna további elvonásokkal. 

Berényi hangsúlyozta, a megye által biztosított szolgáltatások fenntartása is veszélybe kerül, ha valóban 19 millió euróval kevesebből kell gazdálkodnia a jövő évben a megyének.

Emiatt a Szövetség arra szólítja fel a kormányt, hogy dolgozza át az önkormányzatok működését ellehetetlenítő javaslatait.

Videó:  ma7
Nem igaz, hogy az önkormányzatok felelőtlenül gazdálkodnak
őry
Fotó:  ma7

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere elmondta, a Szlovákiában hatályos szabályozás értelmében a természetes személyek által befizetett adókat fordítják vissza az önkormányzatoknak, amiből a megyék 30, a települések 70 százalékban részesülnek. Az adóbónusz emelése miatt jövőre a helyhatóságok kevesebb forrásból gazdálkodhatnának.

Nem igaz a kormány állítása, hogy az önkormányzatok felelőtlenül gazdálkodtak. A törvény eleve nem teszi lehetővé, hogy a helyhatóságok költségvetése hiánnyal, a negatív tartományban zárjon.

Vagyis az önkormányzatok arra kényszerülnek, hogy pozitív költségvetési szaldóval zárjanak - hangsúlyozta Őry.

Videó:  ma7
A kormány nem tekint partnerként az önkormányzatokra
balódi
Fotó:  ma7

Balódi László, Hodos polgármestere kiemelte, a szlovák kormány nem tekint partnerként az önkormányzatokra. A források elvonása miatt olyan helyzet alakulhat ki, hogy az önkormányzatok nem tudják ellátni a törvényből adódó kötelezettségeiket. Honnan fogják pótolni a kieső bevételeket? - tette fel a kérdést Balódi, ha a központi kormány nem érti az önkormányzatok helyzetét.

Balódi leszögezte, az önkormányzatok nem tehetik meg, hogy eladósodjanak, a működésüket nem lehet a központi kormány lehetőségeihez hasonlítani.

Videó:  ma7
Tegyenek végre lépéseket a Sajó élővilágának megmentésére!

Február óta folyik a szennyezés a Sajóba, de az illetékesek Pozsonyból nem látják, a helyzet súlyosságát, az élővilág pusztulását.

Forró Krisztián sürgette, hogy a kormány végre valóban tegyen hatékony lépéseket a Sajó szennyezése miatt kialakult környezeti katasztrófa elhárítására.

Emiatt a Szövetség levelet küld a környezetvédelmi és a gazdasági tárcának, hogy személyesen találjanak időt és energiát, hogy ellátogassanak a helyszínre.

A ma7 kérdésére, milyen formában támogatja a párt az önkormányzatok érdekképviselete által szervezett tiltakozásokat Forró Krisztián elmondta, egyeztetnek a települési önkormányzatok szakmai szervezeteivel. Támogatják a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) kezdeményezését.

A teljes sajtótájékoztatót az alábbi videóban tekintheti meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.