2022. április 7., 11:44

Végre lépjen a kormány az emberek érdekében! A Szövetség az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó csökkentését kezdeményezi - VIDEÓKKAL

Kiemelten fontos az élemiszer- és energiabiztonság kérdése - hangzott el a Szövetség csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján.

sajtó
Fotó: ma7/Czibula Csaba
Kiemelten fontos az energia- és élelmiszer-biztonság kérdése

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke kiemelte, az élemiszer- és energiabiztonság kérdése a jelenlegi válsághelyzetben kiemelt fontosságú.

A Szövetség ennek érdekében javasolja, hogy

  • ne lehessen ellenőrzés nélkül gabonát exportálni, ugyanis jelenleg Szlovákia önellátó gabonatermelésből.
  • A malmok közvetlenül a termelőktől vásárolhassák meg a gabonát, a láncból így kiesnének a kereskedők. A kenyér is némileg olcsóbb lehet ezáltal.
  • A Földalap mai ülésén csak a bérleti szerződések negyedét kívánja megújítani. A Szövetség kéri, vagy minden bérletigénylést egyszerre bíráljanak el, vagy állítsák le a folyamatot. A párt azt is szorgalmazza, a szerződések megújításánál vegyék figyelembe, hogy a helyben élők bérelhessék a területeket. Olyan bérlők kapjanak előnyt, akik speciális növényfajtákat is termelnek.
Videó:  ma7
A mezőgazdasági szektor nem maradhat ki a válságkezelésből

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke hangsúlyozta, a termőföld a jövő generációk megélhetését is szolgálja, ezért mindent meg kell tenni a megőrzéséért, kihasználásáért.

Videó:  ma7

Segítsék elő a terményskála diverzifikálását, segítsék elő azon növényfajták termelését, melyekből Szlovákia jelenleg nem önellátó

- ilyenek a hüvelyesek vagy az olajnövények.

patasi
Fotó:  ma7/Czibula Csaba
Csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját

Rigó Konrád, a Szövetség Most-Híd platformjának elnöke szerint nem feledkezhetünk meg az energia- és élelmiszer-biztonság kérdéséről, de arról sem, hogy Oroszország elfogadhatatlan háborút indított Ukrajna ellen.

Videó:  ma7

Konkrét intézkedésekre van szükség, a környező országokban a kormányok már mindenhol lépéseket tettek az árak csökkentésére - hangsúlyozta Rigó. Az üzemenyagárakból származó bevételek fele a költségvetésbe megy. A büdzsé többletbevételekhez jut a válság idején, ezért

  • a Szövetség a jövedéki adó csökkentését javasolja a következő három hónapra az üzemanyagárak tekintetében.
  • A javasolt csökkentés 30 cent a benzin, 20 cent a nafta esetében. 
patasi
Fotó:  ma7/Czibula Csaba
Nem szabad kockára tenni a gazdaság folyamatos működését

Élesztős Pál energetikai szakértő elmondta, középtávon ki kell váltani az orosz energiafüggőséget, de nem szabad kockára tenni a gazdaság folyamatos működését.

Az orosz energiahordozók jelenleg nem nélkülözhetőek, akkor sem, ha háború dúl a szomszédban

- hangsúlyozta az energetikai szakember.

Videó:  ma7

A sajtótájékoztató az alábbi videóban tekinthető meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.