2023. április 23., 14:57

A megátkozott gitáros, azaz Radics Béla élete filmen

Május ötödikén kerül a mozikba Klacsán Gábor A megátkozott gitáros című filmje a fiatalon elhunyt Radics Béláról, a magyar Jimi Hendrixként emlegetett legendás rockzenészről. A rendező rendhagyó koncepcióra épít, amelyben úgy vannak egyedi módon egybegyúrva a dokumentum- és játékfilmes elemek, hogy a végeredmény inkább egy érdekes mozifilmhez álljon közelebb.

A megátkozott gitáros  film
Részlet a filmből
Fotó: CMP

Klacsán Gábor rendezővel, Kósik Kristóffal, a Radics Emlékzenekar vezetőjével és segítőjükkel, Kovács Zsolttal, a Regnum Marianum elnökével egy sörözőben ültünk le beszélgetni. Az alkotók a rock megszállottjai és Radics Béla tisztelői, akik a filmmel szeretnék megadni a rocklegendának azt, amit az életében nem kaphatott meg. 

Hihetetlenül megosztó személyiség volt, aki nagyon sok pozitív és nem kevés negatív érzelmet is kiváltott. Negyven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy átforduljanak a dolgok. Most olyanok is felsorakoztak a film mögé, akik eddig talán szóba se álltak egymással. Megható volt látni, nem tudom, meddig tart ez a varázs, de bízom benne, hogy sikerült őt nagyságának megfelelően bemutatnunk a filmben

– mondja a rendező. 

Úgy kezdődött, hogy Szentesi Zöldi László, egy rockkal fertőzött kiváló újságíró és dr. Bálint Csaba, a Rockmúzeum vezetője úgy döntöttek, írnak együtt egy forgatókönyvet, amit több évig tartó kutatómunka előzött meg. Annak okán is tették ezt, hogy tavaly, október 18-án múlt 40 éve, hogy Béla nincs közöttünk. 

A megátkozott gitáros  film
A filmbeli Radics Béla
Fotó:  CMP

– Később úgy fordult a világ kereke, hogy Szentesi Zöldi László megkérdezte tőlem, nem lenne-e kedvem megrendezni a Radics-filmet. Kinek ne lenne, hiszen hosszú hajú pofaként én is meg vagyok fertőzve rockzenével – meséli Klacsán Gábor. Annyit kért a forgatókönyvíróktól, hadd kapjon szabad kezet. Kicsit kivett belőle, itt-ott hozzátett, átszabta… Nemrégiben levetítették fiataloknak, akik lelkesen fogadták.

 – A szereplőválogatás során több karakteres arcú embert megnéztünk, végül Rák Zoltán alakítja a legendás gitárost, aki kitűnő választásnak bizonyult. Király Attila lett Som „Lui” Lajos, Béla édesapja Trill Zsolt, édesanyja Zsurzs Kati. A gyermek Radicsot játszó Stépán-Kovács Andrást több mind száz gyermekszínész közül választottam ki. Kati, Béla felesége Dunai Csenge lett, de a filmben játszik Bede-Fazekas Szabolcs is, aki Fenyvesi elvtársat játssza, Forgács Péter pedig rendőrnyomozót alakít. Mindannyian fantasztikus színészi teljesítménnyel formálták meg az izgalmas karaktereket. Ismert arcok is szerepelnek a filmben, például Tiszai Vivien, a magyar rockzene egyik ismert női dobosa, vagy Csernus Imre pszichiáter – sorolja a rendező.

Vannak további érdekességek is. Soha ennyi sláger magyar filmben nem hangzott el, mint ebben, csaknem húsz nóta van benne, Alapi István, a világ legjobb gitárosainak egyike játszotta újra az összes dalt. 

– Felmerült a kérdés, miért játsszuk újra a zenéket? A ‘60–’70-es években ugyanis a hangrögzítők nem voltak olyan jók, mint a maiak. Manapság máshogyan szól a zene, több a mély hang, nagyobb a dinamika. Az érzést akartuk reprodukálni, ha Béla most játszana, így szólna…  A sok sláger egy filmben talán filmtörténeti kuriózum, de olyan se történt még, hogy a már felvett és megvágott koncertjelenet alatt bárki zenét cserélt volna. Velünk ez is megtörtént, bár nem örültünk neki. Megvágtunk két Jimi Hendrix-dalt, mert Béla játszott Jimi-dalokat, de több mind egyéves huzavona után se kaptuk meg ezekre a dalokra a jogokat, ezért a dobot meghagyva új zenét kellett írni úgy, hogy még a szájmozgások is jók legyenek – avat be a rendező a részletekbe. 

Azt is elmondja, fájdalmas döntései is voltak. Radics Béla több mint száz emberrel zenélt, de nem férhetett bele mindenki. Két eredeti hangszer, két kincs viszont igen: Radics Béla gitárja és Balázs Fecó hemondja is szerepel a filmben – jegyzi meg Kósik Kristóf, a Radics Emlékzenekar vezetője.

Ezen a két hangszeren született meg az a világ, ami a Taurust jellemezte. Felidézi, Béla gitárja eltűnt, harminc évig nem is tudtak róla, ő szerezte vissza és ennek örömére akkoriban egy nagy koncertet is szerveztek a Budai Ifjúsági Parkban, a Taurus törzshelyén.

 – Én mutattam be a megtalált gitárt és úgy alakult, a filmben is kaptam nyúlfarknyi szerepet, párttitkárként én mutatom be Bélát a belga nagykövetnek – teszi hozzá mosolyogva. 

 Sikerült Radics Bélát úgy megjelenítenünk a vásznon, ahogyan fénykorában kinézett az archív felvételek alapján. A továbbiakban azonban egy idealizált irányban kezdtem el öregíteni. Tisztelettel nyúltam a legendához, bár elmentem egy magam által felállított határig

– fűzi hozzá az elmondottakhoz a rendező. 

A megátkozott gitáros  film
Klacsán Gábor rendező a film forgatása közben
Fotó:  CMP

Az alacsony költségvetésű filmhez a saját forrásaik mellé 50 millió forint támogatást kaptak, de csak úgy tudtak ebből kijönni, hogy sokan több ember munkáját végezve, szívből dolgoztak. 

Radicsnak a Felvidéken is kultusza volt. A mozipremier Magyarországon május ötödikén a Magyar Zene Házában lesz, a Felvidéken pedig a filmbemutatókat összekapcsolják a Radics Emlékzenekar koncertjeivel, mondta Kovács Zsolt. A rendező is jelen lesz a helyszíneken, hogy az érdeklődőkkel elbeszélgethessenek a legendás gitárosról és a film kulisszatitkairól. 

A szlovák feliratokkal ellátott film felvidéki premierje május 12-én lesz Párkányban, a Danubius moziban.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/16. számában.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.