2023. április 19., 11:36

Újabb kísérlet a magyar közösség ellehetetlenítésére – megjelent a MAGYAR7 16. száma

Megjelent a hetilapunk idei 16 száma sok-sok érdekes tartalommal.

magyar7 2023/16

Három évtizeddel a rendszerváltás és a tájainkon ideiglenesen vendégeskedő szovjet csapatok eltakarodása után Magyarországot ellepték a „Ruszkik haza!” feliratú plakátok. Történik mindez azért, mert az USA demokrata kormánya és elnöke baráti szövetségesként az oroszok ellen viselt háborújába szeretné beletuszkolni Magyarországot, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly. Ami nagyon nem tetszik a szerzőnek, hogy a plakátok 1956-ot idézik. Hogy miért, elolvashatják a vezércikkben.

magyar7 2023/16

Bár jósolni elemzőként mindig nagy kockázatokat hordoz, egy dolog biztos, idén szeptember 30-án is az a párt lesz a befutó, amely a reményt a legvonzóbban, leghihetőbben kínálja a választóknak, írja Közélet rovatunkban Kolek Zsolt, aki szerint a 2023-as választások befutójának látszólag nincs más dolga, mint az emberek legősibb félelmeivel szemben a biztonság reményét kínálni, vagyis a háborúval és az abból fakadó kilátástalansággal szemben kiállni a béke mellett.

Múlt hét csütörtökön végül csak nyakon csípték az állítólagos szivárogtatót, egy 21 éves fiatalembert, Jack Teixeirát, aki a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységénél dolgozott. Rajta keresztül juthattak ki a szigorúan titkos anyagok? Pomichal Krisztián kételkedik, és a Meg a mesemaci… című külpolitikai jegyzetében azt is megírja, miért.

magyar7 2023/16

A múlt hibái nem igazolhatják az utókor vétkeit, állítja eheti nagyinterjúnkban Gali Máté történész. Megelőzhető lett volna-e a történelmi Magyarország felbomlása? Miben rejlik Berzeviczy Albert jelentősége? Sikeresnek tekinthető-e a magyar „kultúrfölény” gondolata? Lehetséges-e Trianon megítélésében a kiegyezés a magyar és az utódállami történészek között? Miként értékelhető a Horthy-korszak, valamint annak névadója, Horthy Miklós kormányzói szerepe? Gali Máté történésszel, A próbára tett nemzet című könyv szerzőjével beszélgetett Nagy Csomor András.

magyar7 2023/16

Az elmúlt egy évben hiába növekedtek a nominálbérek, az emberek pénze kevesebbet ér. Ez pedig azt is jelenti, hogy az alkalmazottak további béremelést szeretnének, mert életszínvonaluk a bérnövekedés ellenére is csökken, s az inflációs folyamat még nem állt meg. Az, ami egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, ma már valóság, és már nem csupán ukránok vagy éppen szerbek dolgoznak a hazai üzemekben, hanem távolabbi országokból érkezett munkavállalók is, olvasható Piac rovatunkban Rajkovics Péter tollából.

magyar7 2023/16

A rendszerváltás óta a tehéntej fogyasztása az akkori mennyiség két-ötödére csökkent. Csökkent a fejőstehenek száma is, viszont a jelenlegi tehenek több tejet adnak, mint a korábbiak, így a tejtermelés csökkenése nem a tehenek számának csökkenésével arányos. Míg húsz éve 1,2 millió tonna tehéntejet termeltünk, addig tavaly már csak mintegy 930 ezer tonnát. Viszont ennek csaknem a fele, mintegy 454 ezer tonna exportra kerül. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a kiskereskedelmi egységek polcain a hazai tej aránya 65 százalékra csökkent, azaz két doboz tejből egy külföldi, miközben az itthon termelt tej fele külföldre megy… Ki érti ezt? Téma rovatunkban ezzel foglalkozik Kocur László.

Az erőltetett érvényesülési vágy jelenleg még az asszimilációt erősíti, vele párhuzamosan pedig gyengíti a nemzeti öntudatot. Sok szülő gondolkodik úgy, hogy csak tökéletes szlovák nyelvtudással és beilleszkedéssel lehet babérokra törni Szlovákiában, a magyar iskola pedig ezt nem képes megadni a gyermekének. Az érvényesülési lehetőségek tára azonban a magyar iskola választásával sokkal terebélyesebb a 15 milliós magyar közegben, mint az 5 milliós szlovák környezetben. Száraz Dénes: Nemzeti öntudat kontra asszimilációs hajlam.

magyar7 2023/16

A sors, a nemzethalál fenyegető szelleme vagy a tavaszt hideg esővel áztató időjárás intézte úgy, hogy a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjának, április 12-ének a hetében szivárgott ki a pozsonyi belügyminisztérium biztonsági analízisekkel foglalkozó részlegének tervezete. Ebből ismét fehéren-feketén kiderült, Szlovákia mostani kormányzata sem tett le arról, hogy az országot nemzetiségileg egyszínűvé tegye. Terítéken a titkos térképek a címe Somogyi Szilárd beszámolójának.

magyar7 2023/16

Egy letűnt kor emlékei láthatók a budapesti Retro Múzeumban, ahol beléphetünk egy egykori párttitkár szobájába, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli Híradó bemondójaként, ismét találkozhatunk a szocialista világ műszaki „csodáival”, láthatunk egy egykori konyhát, illetve nappalit. Ezek berendezése, felszereltsége szinte minden családban azonos volt, de legalábbis nagyon hasonló. Ha kinyitjuk a telefonfülkék egyikét, és leemeljük a kagylót, abban korabeli tudósításokat, vicceket és kabaréjeleneteket hallhatunk, írja Zsebik Ildikó.

A jeles orientalista és turkológus, Vámbéry Ármin (1832–1913) mielőtt elindult volna Törökországba és keleti felfedező útjaira, elsősorban házitanítóként kereste meg a napi betevőre valót. Hol volt szerencséje, hol meg nem. Egy helyen a betyárok cinkostársának nézték… olvasható a Leporolt históriák rovatban.

Múltunk rovatunkban a „Nem kiváltságokat, csak igazságot... „ című írásában Popély Gyula a Csehszlovák Köztársaság 10. évfordulója kapcsán arról ír, mit róttak fel a felvidéki magyar politikusok a prágai vezetésnek. „Mi továbbra is hangoztatni fogjuk a velünk való bánásmód igazságtalan voltát, nem szűnünk meg Európa és a nagyvilág igazságérzetére és becsületére apellálva, az élethez való jog megadását tovább is követelni s nem nyugszunk mindaddig, míg a rajtunk elkövetett igazságtalanságok jóvá nem tétetnek és nemzetünk léte és fejlődése nem biztosíttatik” – hangsúlyozta a nemzetgyűlés képviselőházában Koczor Gyula.

magyar7 2023/16

Az igazi mestert túlszárnyalják a tanítványai a címe a Tájaink vezető cikkének, amelyben Fábián Gergely arról ír, hogy 28. alkalommal rendezte meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szakmai konferenciáját, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóját. A rendezvényen a szövetség által alapított díjakat is átadták, amelyek közül a legrangosabbat, a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat Strédl Terézia vehette át.

A kitelepítettekre emlékeztek Gömörben. Az ország számos pontjához hasonlóan Gömörben is több helyszínen tartottak megemlékezéseket a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából. Erről küldött összefoglalót Virsinszky Tamás.

A svájci Jura kanton autonómiája és majd kétszázéves harca az önrendelkezéséért annak a könyvnek a témája, amelynek társszerzői Bácsfainé dr. Hévízi Józsa és B. Szabó Péter. Sokak szerint az autonómia vagy önrendelkezés az itt élő magyarságnak az egyetlen esélye a megmaradásra és a szülőföldjén való felemelkedésre a nemzetállami célkitűzéséhez nyíltan és görcsösen ragaszkodó Szlovákiában. Ezért a szebb és biztosabb jövőnk megteremtése érdekében nemzetpolitikánkban a jól bevált svájci kisebbségi törvények hazai megalkotását és bevezetését kell szorgalmazni, hangzott el az április 12-ei pozsonyi könyvbemutatón. A svájci Jura kanton autonómiája, harca az önrendelkezésért című könyvet Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mutatta be, írja Dunajszky Éva.

Farnadon is az Árpádok nyomában. 2023 áprilisának első hetén a Lévai járásban fekvő Farnadon zajlott az Orosz Örs vezette Sine Metu Polgári Társulás Árpádok nyomában elnevezésű kutatási projektjének újabb szakasza. Két évvel ezelőtt a lekéri Juhász Gábor helytörténésszel kezdték a dél-szlovákiai ásatások tervezését. Ezen a vidéken ugyanis az elmúlt száz évben alig voltak régészeti kutatások annak ellenére, hogy bőven lett volna kutatnivaló. A sikeres ásatásokról Kaszmán Zoltán számolt be legfrissebb számunkban.

A komáromi Kultúrpalota dísztermében a múlt pénteken összegyűlt sokaság méltó módon ünnepelte meg a költészet napját, Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát és azt az örvendetes tényt, hogy a versek egyik szakavatott hazai tolmácsolója, Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas színművész Kossuth-díjban részesült. Hármas ünnep volt Komáromban, amelyről Nagy Miskó Ildikó írt.

Május ötödikén kerül a mozikba Klacsán Gábor A megátkozott gitáros című filmje a fiatalon elhunyt Radics Béláról, a magyar Jimi Hendrixként emlegetett legendás rockzenészről. A rendező rendhagyó koncepcióra épít, amelyben úgy vannak egyedi módon egybegyúrva a dokumentum- és játékfilmes elemek, hogy a végeredmény inkább egy érdekes mozifilmhez álljon közelebb. A megátkozott gitáros című filmet hamarosan Párkányban is bemutatják, írja Bokor Klára.

Megmenekült a felvidéki amatőr szerzői színház. Ez derült ki a Szentgyörgyi Miklós Színjátszó Fesztiválon, az amatőr színjátszó csoportok mátyusföldi területi seregszemléjén. A győztes a vezekényi Görbe Tükör színjátszó csoport, amely saját darabját mutatta be, olvasható Szomolai Andrea beszámolójában.

Koncert, megemlékezés, előadások, könyvbemutatók, kirándulások, túrák, játszóházak, gyermekprogramok. Színes kínálattal várják a március elejétől április végéig tartó 52. Kármán Napok résztvevőit Losoncon. Az irodalmi-kulturális rendezvényből az évek során igazi tavaszi fesztivál lett, írja Agócs Szvorák Emese.

Ahova jó megérkezni. Szép, rendezett község benyomását kelti Csilizradvány, a csilizközi mikrorégió központi települése. A környék is egy természeti ékszerdoboz a halastavaival, ártereivel, jellegzetes növény- és állatvilágával. Megfelelő lakhatási körülmények esetén a fiatal családok közül is egyre többen maradnának helyben. Faluriport Lacza Gergely tollából.

A Niagara-vízesés tövéből nyilatkozott lapunk olvasóinak földkerülő útja újabb állomásáról Gaál János és Németh Pál. Tudják, mi a legnehezebb egy Praga V3S típusú teherautóval? Kötelező biztosítást kötni rá Amerikában, olvasható Kocur László cikkében. Az amerikai utakon szokatlan autó természetesen feltűnést kelt, érdeklődőkkel minden parkolóban és benzinkúton találkoznak. Halifaxból Quebec, Montreal és Toronto érintésével jutottak el a Niagara-vízeséshez, majd múlt pénteken átlépték Kanada és az Egyesült Államok határát…

magyar7 2023/16

Az elmúlt évtizedekben a mobiltelefonok forradalmi változást hoztak az életünkbe, és szinte minden korosztály számára alapeszközzé váltak. De milyen hatással vannak ezek az eszközök az életünkre és a társadalmi kapcsolatainkra? Az okostelefonok és kapcsolataink címmel jelentkezett mobilos szakértőnk, Kráz László.

Ez a szép a hazajárásában: amikor kicsit eleged lesz a kárpáti hegyekből, fogod a hátizsákot, és meg sem állsz a bácskai síkig, mert annak is megvan ám a szépsége! A Hazajárók legújabb kiadásának a címe: A Telecska löszös hátán.

magyar7 2023/16

Az Íz-lelőben megtalálják a Sonkás zöldségtócsni receptjét medvehagyma mártással, és a különleges kakukkfüves linzert fűszeres fehércsoki-krémmel. A mester. Szabó B. Csilla.

Vas Gyula a Škoda Kodiaq 2.0 TDI 147 kW Style 4x4 autó hétszemélyes verzióját tesztelte.

magyar7 2023/16

Rajkovics Péter a Szurkolóban arról ír, hogy a dunaszerdahelyi lányok nyerték a cseh–szlovák ligát, Rajkovics György Valter Attila kerékpárosról írt.

Az Önök küldték rovatban egy szocialista május elsejei felvonulást idézett fel olvasónk.

A MAGYAR7 hátlapján Kodály Zoltán galántai emlékműve látható. Lapunkban ezúttal is megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Legyen a rendszeres olvasónk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.