2019. szeptember 2., 16:16

Újra szólt Radics Béla Bíbor Gibsonja

2019 augusztusának utolsó hétvégéjén az egykori Budai Ifjúsági Park helyén elterülő Várkert Bazár Öntőház Udvarán egy nagyszabású rendezvény keretén belül tisztelegtek Radics Béla emléke előtt, amikor is újra megszólaltatták a rocklegenda híres, elveszettnek hitt gitárját.

Radics Béla
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Urbán Tamás
Török Ádámmal gondolkodtunk még az év elején egy ötvenéves jubileumi Mini-koncerten, majd február 24-én végre elmehettem a gitárért, és így jött az ötlet, hogy kapcsoljuk össze ezt a két dolgot

– nyilatkozta a koncert előtt az immár muzeális értékű hangszer új tulajdonosa, Kosik Kristóf jogász-zenész, majd hozzátette:

Mivel a Mini Béláék révén lett elismert zenekar azzal, hogy a Sakk-Matt előtt játszhattak 1969-ben az Ifiparkban, arra gondoltam, hogy ez jó alkalom lesz arra, hogy a gitárt a Minivel közösen a Budai Ifjúsági Parkban mutassuk meg az embereknek.

A Velünk Élő Legendák elnevezésű programfolyam, aminek műsorvezetője Horváth Attila dalszövegíró volt, az ifjú titánokat, Baricz Gergőt, Solymosi Katát, Megadja Gábort, Demeter Szilárdot, Fekecs Ákost és Usztics Pétert is sorai között tudó Loyal zenekar koncertjével vette kezdetét. Az X-Faktor zenei tehetségkutató műsor második szériájának harmadik helyezettje, Baricz Gergő 2016 őszétől énekel a zenekarban.

A tehetséges fiatalokat Török Ádám és a Mini váltotta. Éppen az 50 esztendős együttes volt az, amelyik 1969. augusztus 6-án a Sakk-Matt előzenekaraként nyolcezer ember előtt mutatkozhatott be a hetvenes és nyolcvanas évek fiatalságának kedvenc szórakozóhelyén, az Ifiparkban. Az ezt az eseményt is megidéző koncertesten a Mini vendégeként fellépett Kézdy Luca hegedűvirtuóz, Papp Gyula billentyűs, sőt a dobos Balogh ’Szivacs’ Jenő is, aki az Egyesült Államokból látogatott haza.

Fotó:  Várkert Bazár

Török Ádámék koncertje után bemutatták Székely András Radics Bélát ábrázoló festményét, majd egy párperces dokumentumfilm levetítése közben meséltek a gitár történetéről. A rendezvényt A Bíbor Gibson visszatér elnevezésű gálaműsor zárta, amely során színpadra léptek a magyar gitárkirály egykori zenésztársai. Koncertet adott a Póka Experience, de Tempfli Erik, Solti Franky, Tóth János Rudolf és Papp Csaba mellett Varga Miklós is megmutatkozott.

A muzsikusok Radics Béla szerzeményei mellett Hendrix- és Cream-dalokat is játszottak, Kosik Kristóf pedig meg is szólaltatta a kiváló állapotban levő, rég elveszettnek hitt emblematikus hangszert, ami eredeti tokjában, viszonylag jó állapotban vészelte át az évtizedeket; csupán a húrokat és a hangolókulcsok egy részét kellett kicserélni.

A gitár története:
A hangszer első tulajdonosa Szidor László volt. A Syncom zenekar gitárosának édesanyja minden bizonnyal a Thököly úti Műszaki Bizományi Boltban vásárolta meg 1966-ban. Szidor már a Gemini tagja volt, amikor eladta Németh Dezsőnek. Radics Béla tőle vásárolta meg valamikor 1968 tavaszán; az EKO gitárjával és 12 ezer forinttal fizetett érte. A visszaemlékezők szerint összesen 20 ezer forint értékűnek tekintették az ügyletet; ennyi pénzért annak idején egy budapesti lakást is kaphatott volna…
A bikanyakú és bikaszarvú Gibson 1968 és 1982 között Radics egyetlen hangszere, és tulajdonképpen egyetlen vagyontárgya volt. A zenész 36 évesen, súlyos alkoholbetegként halt meg; gitárjára hat éven át Póka Egon vigyázott. Ezután Radics édesanyja vette vissza a hangszert, innentől kezdve nem követhető nyomon annak sorsa. Az ügyvédként tevékenykedő Kosik Kristóf vette a fejébe, hogy előkeríti a magyar rocktörténet eme ereklyéjét. 2004-ben Radics egykori zenésztársától, Váradi ’Vadölő’ Lászlótól tudta meg, hogy a gitár minden bizonnyal Molnár Pál Bonaventúránál van. Ekkor vette kezdetét a tizenöt éven át húzódó különös egyeztetés, aminek végeredményeként 2019. február 24-étől Kosik mondhatja magát a Gibson tulajdonosának.

A zöld, a bíbor és a fekete című P. Box-sláger a címével is Radics Béla örökségére emlékeztet: a „zöld” a legismertebb Radics-nótára, a Zöld csillagra utal, a dal címében szereplő másik két fogalom pedig a gitárkirály bíbor-fekete Gibsonjára vonatkozik.

Kosik Kristóf a legendás gitárral Radics Béla sírjánál
Kosik Kristóf a legendás gitárral Radics Béla sírjánál
Fotó:  Buday Zsolt

Radics Béla
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.