2022. november 19., 19:44

Kiállítás Radics Béla emlékére

Pár héttel ezelőtt az idősebb generáció rockerei egészen biztosan megemlékeztek a magyar rock sanyarú sorsú tehetségéről, Radics Béláról, a „gitárkirályról” aki 1982. október 18-án hagyott itt bennünket. A szomorú évforduló idején három jelentős esemény is történt, és mindháromhoz köze van Bálint Csabának, a budapesti Rockmúzeum igazgatójának.

rockmuzeum_2
Galéria
+2 kép a galériában
Rockmúzeum
Fotó: Lacza Gergely

A Rockmúzeum 2014-ben nyitotta meg kapuit. Alapítói, tíz lelkes fanatikus a nulláról indult, de szerencsére akadt nem kevés segítőjük, akik régi hangszereket, korabeli dokumentumokat, fellépőruhát, vagy épp szőnyeget adtak a „közösbe”, más a barkácsmunkában segédkezett, vagy a villanyszerelésben vett részt önzetlenül. Néhány magánszemély, kisebb cég anyagi felajánlást is nyújtott.

Mindenki a manapság oly ritka társadalmi munkában segédkezett, lehetőségeihez mérten hozzátette a maga tudását, megmutatta, hogy a rockzene a mai napig egy ügy, amelyért érdemes dolgozni, érdemes lelkesedni, hisz a műfaj megérdemli a méltó megbecsültséget.”

– olvashatjuk a hírességek csarnokának honlapján.

A múzeum megnyitásáig belefektetett több mint 10.000 munkaóra végül meghozta a gyümölcsét, ugyanis egy olyan rockzenei szentély épült, amely a maga nemében egyedülálló a kontinensen. Sokak véleménye szerint talán csak az Egyesült Államokban van hatalmasabb múzeuma a könnyűzenének.

S hogy mi az a három történés? Nemrég egy dokumentáris elemekkel dúsított játékfilmet forgattak a gitáros életéről, melynek az egyik forgatókönyvírója Bálint Csaba. Pár napja volt a bemutatója annak a két részes vaskos könyv második részének, amelyben az igazgató Radics Béla életútját mutatja be alapos részletességgel.

balint-csaba-a-rockmuzeum-igazgatoja
Bálint Csaba, a Rockmúzeum igazgatója
Fotó:  Lacza Gergely
A mai napon pedig a gitárosról szóló kiállítás nyitotta meg a kapuit a Rockmúzeumban.

Még mindig tart a vita arról, hogy múlt rendszerben indexre tett öntörvényű muzsikus valójában miért és hogyan került mellékvágányra, mindenesetre a fénykorában káprázatos színpadi kiállása, innovatív hozzáállása, önazonossága és korai halála miatt legenda lett belőle.

2016-ban a Rockmúzeumban már összeállítottak egy kiállítást Radics Béla életéből, de azóta is újabb tárgyak és emlékek kerültek elő, a legnagyobb „fogás” talán a magyar rockzene Szent Grálja, Radics Béla bíbor színű Gibson SG gitárja. A mostani tehát egy sokkal átfogóbb tárlat, ahol a „Kapitány” lemezei, kottái, emléktárgyai, dalszövegei, továbbá rengeteg újonnan előkerült fotó és a róla szóló eddig megjelent összes könyv szerepelni fog.

Az emlékkiállítás egy hónapig megtekinthető a hét minden szombatján és vasárnapján 14 órától 18 óráig a Rockmúzeumban, azaz a XIII. Kerületben, a Kárpát utca 23-as szám alatt a RAM Colosseum épületében (Radnóti Miklós Művelődési Központ).
rockmuzeum
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.