2024. március 21., 13:45

Floridában edzőtáborozott Papp Lajos

Floridában edzőtáborozott Papp Lajos, a komáromi Wolf Figh Club versenyzője. A hazai MMA feltörekvő tehetségét hazatérése után amerikai tapasztalatairól kérdeztük.

Papp Lajos
Papp Lajos (j) a Kill Cliff FC sportolói között
Fotó: Papp Lajos archívuma

A madari Papp Lajos erős birkózó alapokkal felvértezve döntött úgy, hogy a szőnyeget a ketrecre cseréli. Farkas Péter vezetésével lépett be az MMA világába. Edzője jó szemmel felismerte, hogy földharcban kiemelkedően tehetséges, viszont a "kézimunkát", hozzá kellett tanulnia. A kitartó edzésmunka meghozta gyümölcsét. Az amatőrök között veretlen fiatal sportoló fellépett a profik közé, és a klub versenyzői közül elsőként sikerült profi szerződést kötnie az RFA-val. Profiként öt győzelmet aratott, négyet kiütéssel vagy TKO-val, egyet pontozással; egy vesztes meccse van, melynek vitatható körülményeiről ebben a cikkünkben írtunk.

Floridába legtöbben a hasukat süttetni, vagy delfineket simogatni mennek, Papp Lajos a kivételek közé tartozik. A 86 ezres lakosságú Deerfield Beachben található az amerikai MMA egyik fellegvára, a Kill Cliff Fight Club, ahol az amerikai edzésmódszerekbe is belekóstolhatott.

Természetesen, ide nem lehet csak úgy az utcáról bemenni. Az együttműködést az amerikai menedzsere által sikerült elintézni. A menedzser három lehetőséget kínált fel neki. Lajos választása azért esett a Kill Cliffre, mert az egyik legismertebb magyar MMA-s, Borics Ádám is itt edz.

Ádámmal követjük egymást tevékenységét. Ugyan személyesen még nem találkoztunk, de kapcsolatban álltunk. Azért választottam ezt a termet, hogy ne teljesen ismeretlen közegbe menjek, legyen valami minimális kapcsolódásom"

– mondta. De egyébként az helybeli sportolók is nagyon nyitottan fogadták. "Rendkívül pozitív volt a közeg, a sporttársak és az edzők is nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Szinte az első pillanattól sikerült beilleszkednem, mint ha mindig is ott edzettem volna. Nem tudom, hogy ez más klubokban is így van-e, de itt nagyon családias volt a hangulat, a versenyzők kölcsönös tisztelettel viseltettek egymás iránt.”

Papp Lajos (j) a Kill Cliff sportolóival
Papp Lajos (j) a Kill Cliff sportolóival
Fotó:  Papp Lajos archívuma

A Kill Cliff főedzője az 54 éves, holland Henri Hooft. Hooft sportkarrierjét hazájában kezdte, előbb karatézott, majd kick-boxolt, thai boxolt, és a K-1 világában is megfordult. 2007-ben visszavonult az aktív sportolástól, és edzőként folytatta pályáját. 2011-ben tette át székhelyét Floridába. Kezei közül számos ismert versenyző került ki.

Papp Lajos Kill Cliff
Fotó:  Papp Lajos archívuma

Az edzésmunka nagyon kemény volt, heti hat napon át napi két edzés volt.

Hétfőn délelőtt MMA drillek voltak, délután kick-box. Kedden sparring volt, súlycsoportonként, és falmunka. Szerdán birkózás volt és erőnléti edzés, csütörtökön szintén sparring és falmunka.

A birkózóedzéseket Greg Jones, a klub másik alapító tagja vezette.  Pénteken jiu-jitsu volt, a hetet egy erőnléti edzéssel zártuk. Szombaton futás volt, illetve az előzőekhez képest egy kicsit könnyedebb kondiedzés" – ismertette az edzésmunkát Papp Lajos.

Erőnléti edzőjük egyébként Corey Peacock volt, aki doktori fokozattal is rendelkezik, rácáfolva arra az ismert sztereotípiára, hogy a nagy testi erő és a tudás nem (mindig) jár kéz a kézben. Peacock számos UFC-sportoló felkészülését segíti erőnléti edzőként.
Papp Lajos Kill Cliff
Fotó:  Papp Lajos archívuma

Mivel az MMA az USA-ban ismertség és népszerűség tekintetében jóval Európa, és főként Közép-Európa előtt jár, az edzések során Papp Lajos számos új technikával ismerkedhetett, amelyeket korábban csak meccsvideókon láthatott. Elmondta, az amerikai edzők az egyszerűségre törekszenek. Nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy az alapokat minden sportoló tökéletesen elsajátítsa.

Kevés kombinációt tanítanak, azt viszont nagyon hatékonyan, úgy, hogy könnyen beépüljön az izommemóriába. A sportolók hatékony terhelésére fókuszálnak."

Farkas Péter edző korábban lapunknak elmondta, Papp Lajosnak régiónkban már nehéz súlycsoportjabeli ellenfeleket találni, száz kilogramm körüli versenyzőkért már Pozsonyba vagy Budapestre kell menni. Floridában jóval nagyobb a merítés. "Itt élvonalbeli, UFC-ben, Bellatorban vagy a PFL-ben jegyzett, profi sportolókkal dolgozhattam, erre otthon nincs lehetőségem" – mondta Papp Lajos, aki a közeljövőben mindenképp szeretne visszatérni, akár a Kill Cliffbe, akár más amerikai klubba.

Ennek azonban komoly költségvonzata van, így ideális lenne, ha sikerülne szponzorokat találnom. Vagy majd a meccspénzekből összespórolom. Nagyon sokat fejlődtem ez alatt a három hét alatt, de természetesen, mindig van mit tanulni"

– mondta.

Akik pedig hazai pályán szeretnék látni az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fiatal versenyzőt, azok május 18-ára ne tervezzenek maguknak programot. Ezen a napon Érsekújvárban lesz egy MMA-gála, ahol a tervek szerint Papp Lajos is ketrecbe lép.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.