magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. február 9., 19:01

Eddig minden ellenfelét legyőzte a madari bunyós

Érdemes lesz odafigyelnünk a 25 éves Papp Lajosra, aki zsinórban hét meccset nyert MMA-ban, és abból csak egyet pontozással, a többit KO-val.

Papp Lajos (b) és edzője, Farkas Péter
Papp Lajos (b) és edzője, Farkas Péter
Fotó: Farkas Péter Facebook-oldala

Aki azt hinné, hogy a ketrecharcosok mind izomagyúak, akik csak ütni tudnak, a madari sportolóban találhat élő cáfolatra. Papp Lajos nagyon tudatosan készült a sportpályafutásra. Budapesten járt sportgimnáziumba, majd pedig sportszervezés szakon tanult tovább. A komáromi Wolf Fight Club versenyzője profi szerződést írt alá az RFA nevű kisebb szervezettel, ahol már csak néhány mérkőzés választja el a nehézsúlyú címmeccstől.

Hogyan kerültél kapcsolatban a küzdősportokkal?

Tíz éves koromban kezdtem birkózni itt, Madaron. Az edzőm Kohút Milan volt. Később bekerültem a válogatottba, felfigyelt rám, és leszerződtetett a besztercebányai Dukla, itt Lengyel Karcsi bá volt az edzőm. A sportgimnáziumban három edzőm volt, Fodor Zoltán, Kálmán Péter és Takács Ferenc, ők egyengették az utamat a birkózás terén.

Birkózóként milyen eredményeket sikerült elérned?

Több nemzetközi rangsorversenyt nyertem. Érmem nem volt világversenyről, de több nagy nemzetközi versenyen sikerült diadalmaskodnom.

Az MMA-ban sok birkózó múlttal bíró versenyző van, nálad hogy jött képbe a ketrec?

A COVID alatt hazaköltöztem Madarra. Mindig is szerettem volna kipróbálni, milyen érzés az, amikor az emberre rázárják a ketrecet. Elmentem Komáromban egy edzésre, megtetszett, maradtam. Ez három éve tart, azóta ott vagyok minden edzésen.

Zsinórban hét meccsen győztél, ami erős kezdésnek mondható. Az első öt meccset amatőrként nyerted, az utóbbi kettőt már profiként. Milyen út vezet a profivá válásig?

Nagyon-nagyon sok edzés. (Nevet) Meg nem árt futni. Sokat. Ez utóbbira nehéz rávennem magam, mert birkózóként én nagyon sokat futottam. Az amatőr menetek 3 percesek, a profik viszont 5. Ez a háromszor 2 perc nagyon sok extra állóképességet kíván. A kesztyű is kisebb, 6 helyett 4 unciás, megengedett a térd- és könyökhasználat, és nincs sípcsontvédő.

Akik a birkózásból jönnek, általában a talajon nagyon erősek. Igyekeznek a földre vinni ellenfeleiket, és ott leküzdeni. Neked a második meccsed volt talajharcban gazdag, egyébként kiütni szoktad az ellenfeleidet. Hogy is van ez?

Ellenem általában úgy szoktak készülni, hogy tudják, birkózó voltam, ezért azt gondolják, a talajharcot fogom erőltetni. Az én taktikám viszont az, hogy megnézem, milyen az ellenfél állásban, és ha én jobb vagyok állásban, akkor ott próbálom lerendezni. Ilyenkor nekem nem kell erőltetni a földharcot, mert lehet, hogy ott meg jobb nálam.  Ez alól a második meccsem volt kivétel, ahol egy kétszeres  K-1 világbajnokkal mérkőztem, aki nagyon erős volt állásban. Ezt már az elején tudtam, és igyekeztem levinni. Itt végigment a három menet, a kilenc percből szerintem nyolcat a földön voltunk.

Most az RFA-nál (Real Fight Arena) van profi szerződésed. Ez azt jelenti, hogy a sportból élsz?

Igen, de mellette még be kéne fejeznem az egyetemet...

Az RFA egy új szervezet, hol helyezkedik el az MMA-piacon?

Nyilván a legismertebb, amit mindenki ismer, az UFC. A Bellatort mondják a második legnagyobbnak. Szlovákiában talán az Oktagon a legismertebb, de ők a nemzetközi mezőnyben is egyre jobbak. Az RFA most lesz egyéves, de gáláról gálára jobban fejlődnek. A bunyósok is egyre jobbak.

De a második profi győzelmed után a lengyel KSW is érdeklődött irántad, ami egy magasabban jegyzett szervezet. Oda mennél?

Mennék is, meg nem is. Szerintem egyelőre még nem vagyok olyan szinten, hogy ott is helyt tudjak állni. Néhány meccs múlva térjünk vissza erre.

Most a pihenőidődet töltöd a meccs után, de ha újra elkezded az edzésmunkát, milyen tervekkel vágsz bele?

Szeretném az RFA világbajnoki övét megnyerni, nehézsúlyban és félnehézsúlyban is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.