magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. május 26., 10:10

Elvitte a szakdolgozatot a felkészülés

A Ma7 portálon az elsők közt számoltunk be arról, hogy a madari származású Papp Lajos lett a komáromi Wolf Fight Club első profi MMA-sa. Farkas Péter edző védence amatőrként is szép pályát futott be, a profik között pedig egyelőre hibátlan a mérlege.

papp lajos
Egy győztes tekintete
Fotó: Papp Lajos archívuma

A Real Fight Arena szervezet nehézsúlyú harcosa legutóbb a csehországi Havířovban lépett a ketrecbe. Ellenfele a Csehországban nagy népszerűséggel bíró Boris "Borro" Glezgo volt, akinek a népszerűség mellett némi súlyelőnye is volt a madari sportolóval szemben. A ketrec viszont a világ egyik legmagányosabb helye, a drótokon belül a népszerűség nem, csak a felkészültség számít.

Papp az első menet második percében lekönyökölte ellenfelét, Borro arca felszakadt, a bíró pedig megállította a küzdelmet. Papp Lajos 13 héten át készült erre a két percre. Most megérdemelt pihenőjét tölti, s pár kérdést mi is feltettünk neki.

Havířovban nem hagytál sok időt az ellenfelednek...

Így is terveztem. Bár nagyon jó formában éreztem magam, és még szívesen folytattam volna a küzdelmet. Nehezebb volt nálam, megvolt a súlyelőnye. Graplingos előélete van, tehát földharcban nagyon erős. De egyébként állásból is ügyesen mozgott.

Az edződdel hogyan készültök fel egy ellenfélből?

Megnézzük a meccseit, többször is. Megpróbáljuk megkeresni azokat az elemeket, amiket többször használ. Ezután eldöntjük, hogy ezeket hogyan tudom elhárítani, megkontrázni.

Profiként most másképp készülsz, mint amatőrként? Mi a különbség a két edzésmunka között?

Napi két edzésem van, ritkábban napi egy. Amatőr szinten egy menet három perc, a profiknál öt.

Az a két perc nagyon nagy különbség, akkor is, amikor az edzésen az air bike-ot tekerem, nem még a ketrecben.

Milyen kondícióépítő edzéseket végzel?

Főleg air bike-ozok, nagy intenzitású köredzéseket végzünk. De edzek Budapesten is, itt szombatonként 10x5 percet küzdünk edzőpartnerekkel.

Általában nálam nehezebb versenyzőkkel edzek, hogy terheljenek. De egy könnyebb partnertől is sokat lehet tanulni. Lehet, hogy gyengébb nálam, de gyorsabb vagy technikásabb.

Milyen sportágspecifikus edzéseket végzel?

Birkózóként kezdtem, a mai napig eljárok Dorogra, itt készül a nehézsúlyú válogatott, 130 kilogrammos birkózókkal edzek. Járok bokszedzésekre Komáromba és Párkányba, Dél-Komáromban van muay thai, ott is vendégeskedünk.

Az edzőmmel nagyon sok falmunkát végzünk. Igyekszem az ellenfelem a falhoz terelni, és ott elrendezni. A földharcra egy gútai csapattal készülök, de ebben egyébként az edzőm is elég képzett.

Amikor legutóbb beszélgettünk, még friss volt az aláírás az RFA-s szerződéseden, de mondtad, hogy a cél egy nehézsúlyú címmeccs. Glezgo legyőzésével mennyivel kerültél ehhez közelebb?

Már kínáltak egy címmeccset, de az egyik állandó edzőpartnerem lett volna az ellenfél, ezt nem akartam. Szeptemberben lépek legközelebb ketrecbe egy lengyel ellenfél ellen. Novemberben lesz egy nagy RFA-gála Budapesten, úgy néz ki, hogy ott megkapom a címmeccset.

Az intenzív felkészülés mellett mennyi időd maradt az egyetemi kötelességeire? Hogy állsz a szakdolgozatoddal?

Januárban lesz a következő leadási határidő, addigra befejezem. A legutóbbiból kicsúsztam.

Azt is MMA-ból írod?

Majdnem. A témám az önvédelem és a küzdősportok népszerűsítése.

Megjelent a Magyar7 2023/21. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.