2023. január 19., 19:35

Szövetséges harcok a galántai kórházért: feltételek, kötelességek vagy politikai játszmák vannak-e a háttérben?

A galántai kórház leminősítésének ügyében tárgyaltak a Szövetség Nagyszombat megyei képviselői Jozef Viskupič megyeelnökkel és a Galántai, valamint a Vágsellyei járás polgármestereivel. A galántai kórház jövője nagyon fontos a mátyusföldiek betegellátásának szempontjából. Nem mindegy, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat feltételezetten vagy kötelezően fog-e nyújtani a kórház, és mindezért fizet-e a biztosító. Nyilatkozatban kérik az egészségügyi minisztériumtól az intézmény felsőbb kategóriába való sorolását.

galántai kórház Szövetség
A Szövetség sajtótájékoztatója a galántai kórház leminősítésének ügyében
Fotó: Szomolai Andrea

A galántai kórház legalacsonyabb, egyes kategóriába való sorolásának ügyében tárgyaltak január 19-én, Galántán a Szövetség Nagyszombat megyei, Galántai járási képviselői Jozef Viskupič megyeelnökkel, a Penta és a Svet Zdravia csoport által fenntartott kórház vezetőségével, valamint a Galánta és Vágsellye járáshoz tartozó települések polgármestereivel.

A tárgyalás során egy nyilatkozat született, amelyben kérik a galántai Szent Lukács kórház kettes kategóriába való besorolását. A nyilatkozatot az egészségügyi minisztériumhoz juttatják el, valamint tárgyalásra hívják a megbízott tárcavezetőt is. A találkozó után a megye elnöke és a szövetséges megyei képviselők sajtótájékoztatót tartottak.

A cél: megtartani és fejleszteni

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Nagyszombat megye képviselője szerint elsősorban az a fontos, hogy azok a szolgáltatások, amelyeket ezidáig jó szinten nyújtott a galántai kórház, megmaradjanak, illetve lehetőség szerint javuljanak is. Éppen  ezért szorgalmazzák azt, hogy kerüljön át a kórház minősítése az egyes kategóriából a kettes besorolásba.

Ez lehetne a „garancia“ arra, hogy a kórház megtarthatja, illetve fejlesztheti szolgáltatásait és jövőbeni programjait. Bíznak benne, hogy az átminősítés megtörténik. Ha a kórház a kettes kategóriába kerülne, akkor azokat az ellátásokat, programokat, amelyek ebben a szektorban elő vannak írva, köteles ellátni. Ha az egyes kategóriában marad, akkor ez a magasabb szintű ellátás feltételes. Van egy bizonyos alap, amit a kórháznak el kell látnia, de nem kötelezi senki és semmi, hogy esetleg magasabb színvonalú vagy más területű szolgáltatásokat nyújtson – magyarázta Forró.

„A kórház vezetőségének részéről elhangzott, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyeket eddig biztosítottak a jövőben is be fogják biztosítani, és mi mindenképpen oda fogunk figyelni arra, hogy ez így is maradjon. Problémák vannak a munkaerővel – orvos- és nővérhiány van. Ezt a gondot mindenképpen meg kell oldani, az embereket, akik ebben a régióban élnek nem lehet lerázni azzal, hogy nincs orvos. Az emberek minőségi ellátást szeretnének“ – nyilatkozta a párt elnöke.

Feltétel vagy kötelesség

Chomča Ervin megyei képviselő, aki a galántai kórház sebészeként dolgozik, elmagyarázta a probléma lényegét: ha az intézmény az egyes kategóriában marad, akkor a szolgáltatások feltételekhez kötöttek – lehet biztosítani őket, de nem muszáj.

A kórház nem köteles nyújtani, a minisztérium nem köteles elfogadni, a biztosító pedig nem köteles fizetni.

Mindez nagyban függ attól, hogy van-e az adott régióban kereslet az adott egészségügyi szolgáltatás iránt. Amíg a kórház a kettes kategóriában van, addig pedig köteles nyújtani a szolgáltatásokat, a biztosító pedig köteles átfizetni.

galántai kórház Szövetség
A Szövetség sajtótájékoztatója a galántai kórház leminősítésének ügyében
Fotó:  Szomolai Andrea
Éhségsztrájk, alibizmus és beáldozás

Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke a Szent Lukács kórház felülegyőbizottságának tagja is. Úgy véli,

a betegbiztosítók is hamarabb kötnek majd szerződést a kettes kategóriába sorolt kórházakkal, mert az egyes szektorba sorol intézmények esetében az egészségügyi minisztérumnak jóvá kell hagynia azt a bizonyos egészségügyi szolgáltatást, amelyet a kórház végezni szeretne, illetve végezni tud.

Míg a ketteseknél egyszerűbbek lesznek a szerződéskötések, addig az egyes kategóriájú kórházak biztos, hogy sok kérdést fognak kapni a biztosítóktól: tényleg tudják e biztosítani a szolgáltatást, biztos beleegyezik -e a minisztérium.

Úgy vélem, a kategorizáció kialakításánál nem csak objektív, hanem igenis szubjektív okokat is figyelembe vettek. Égbekiáltónak tartom, hogy az egyik kórház azért került a kettes kategóriába, mert az igazgatója éhségsztrájkba kezdett. Úgy gondolom, mégiscsak civilizáltabban kellene ezt a kérdést oldanunk. Az az érzésem, volt némi „regionális egyezség“ is a fenntartók és a minisztérium között, hogy valakiket itt Délnyugat-Szlovákiában be kell áldozni. Ezszerint Galánta lett az áldozat. Viszont számunkra itt az a fontos, hogy Galánta is kerüljön a kettes osztályba, mint Dunaszerdahely“

– fejtegeti a problematikát Berényi József. Hozzátette, telefonon egyeztettek már a galántai kórház fenntartójával, a Penta és a Svet Zdravia csoporttal, találkozóra is készülnek a képviseletükkel.

A kategorizáció szerinti programok 2024-ben lépnének érvénybe, nehéz időszak előtt áll most a kérdés, merre halad tovább a galántai kórház sorsa. Ebben a kérdésben a minisztérium dönt, amelynek élén egy olyan kormánypolitikus van, akiről nem tudni, meddig lesz a funkciójában – folytatta Berényi – Ilyen szempontból nagyon bizonytalan a döntés. Ezért véli úgy a megye alelnöke, hogy időben kellett megszólalni, nagy egység volt a polgármesterek és a megyei képviselők részéről.

A galántai kórház rossz besorolási helyzete azonban nem csak a Galántai járás lakosságát érintené hátrányosan, hanem a Vágsellyei járás lakosságát is,

hiszen ők is jelentős mértékben kihasználják a Szent Lukács kórház egészségügyi szolgáltatásait, minekutána a vágsellyei kórházat gyakorlatilag évekkel ezelőtt tönkretették már hasonló leminősítési folyamattal. Hiába van szó két járásról, két megyéről, a mindennapi élet folyamán ez a régió egyként lélegzik. A találkozóra így a Vágsellyei járás településeinek polgármesterei is megérkeztek, ők is aláírták a nyilatkozatot.

Objektíven kell gondolkodni

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke szerint az egészségügyi minisztérium részéről nem volt megfelelő a kommunikáció a kórház besorolását illetően. Nagyszombat megyében hármas kategóriába sorolták a nagyszombati kórházat, kettesbe a pöstyéni, a szakolcai illetve a dunaszerdahelyi kórházat, egyedül a galántai került a „legrosszabb” egyes kategóriába.

A megyeelnök szerint a kategorizáció során nem megfelelő, objektív okokat vettek figyelembe, mint például a területi elvet, hanem programokat, az egészségügyi ellátás kiterjedettségét. A megyeelnök burkoltan úgy fogalmazott, politikai döntés születhetett.

A megye feladata kimondani, jelezni a minisztérium felé, hogy nem elégedettek a döntéssel és objektív hozzáállással további tárgyalásokra vinni az ügyet.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.