2023. szeptember 25., 14:21

Pandy Péter: Spórolni kell, de nem a szociális juttatásokon!

A ta3 hírtelevízió Téma című műsora hétfő délben sugározta a Pandy Péter (Szövetség) és Denisa Saková (Hlas-SD) vitáját. A műsort Branislav Král, a televízió gyakorlott riportere vezette. Mindkét vendég saját pártja jelöltlistáján a 2. helyről indul a szombati előrehozott parlamenti választáson.

Pandy Péter a TA3-on

A műsorvezető szinte szándékosan Pandy Pétert beszéltette a vita kezdetén, ami természetesen azt is eredményezte, hogy a jelölt rendelkezésére álló 10 perces időkeret gyorsan fogyott.

Amikor Saková az első válaszába belekezdhetett, Pandy már három kérdésen is túl volt.

Feltűnő volt az is, hogy a televízió részéről a Szövetség választási esélyeinek legutóbb mért adatairól (5,4%) egy szót sem szóltak és ennél jóval kisebb számot emlegetve igyekeztek azt sugallani, hogy a párt bejutási esélyei alacsonyak. Ez kétségkívül övön aluli ütés volt. Pandyt ez nem hozta ki a sodrából és Churchill-t idézve elmondta, hogy választásokat és nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni. 

 A civilben ügyvédként dolgozó Pandy választékos szlováksággal mondta el a válaszait, amelyek lényege a továbbiakban elsősorban a Dél- és Délkelet-Szlovákia diszkriminációja, valamint magasra szökött államadósság kezelése volt. Kijelentette, ezen a vidéken nem csak magyarok és más kisebbségi közösségek élnek, a régió mostohagyerekként való kezelése az itt élő szlovákságot is sújtja.

Összesen mintegy másfél millió embert és megmagyarázhatatlannak tartja az olyan intézkedéseket, amelyek például a királyhelmeci kórház újszülött-osztályának a bezárását helyezik kilátásba, vagy azt a helyzetet, amelynek eredményeképpen a Bodrogközben élő Pandy a pozsonyi tévéstúdióba gyorsabban érkezett, ha az ígérgetett, de már évtizedek óta húzódó Pozsony – Kassa autópálya helyett a Budapesten keresztülvezető magyarországi sztrádát választotta.

Míg Saková a regionális infrastruktúra pótlására szemrebbenés nélkül az államadósság növelését javasolta, könnyedén jelezve, hogy a hat milliárdos hiányt egy újabb milliárddal kell növelni.

A Szövetség Országos Tanácsának az elnöke ennél átgondoltabban fogalmazott és először is hangsúlyozta, hogy spórolni és fejlődni kell. A spórolás említésekor aláhúzta, hogy annak viszont nem a már elfogadott szociális juttatások kárára kell történnie. A takarékoskodást elsősorban az állam működésének hatékonyabbá tételében látja, továbbá kilátásba helyezte, hogy a bevételeket a adók jobb beszedésével is növelni lehet.

Pandy a műsor lezárásakor szlovák és magyar nyelven mondta el a választásokon való részvételre és a Szövetség párt támogatására buzdító szavait.

Politikai ellenfele, Denisa Saková nem vette a fáradságot, hogy a műsort nyilvánvalóan figyelemmel kísérő magyar ajkú nézőket legalább egy magyarul elmondott köszöntéssel megtisztelje.

E műsor lefolyására is rányomta a bélyegét, hogy a szlovák politikusok szinte teljesen tájékozatlanok a Dél-, Délkelet Szlovákiát jellemző helyzetről, s a témával kapcsolatos megnyilvánulásaik elsősorban az ígéretekben merül ki. Saková, a Hlas-SD alelnöke is Pandytól vette át a királyhelmeci kórház átminősítésének veszélyét.

A Szövetség párt támogatói viszont örülhetnek, hogy Pandy személyében egy átgondoltan, higgadtan nyilatkozó politikus került az párt Országos Tanácsának az élére.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.