2023. szeptember 11., 21:51

Želinský: A kormányt nem érdeklik a magyarok által lakott országrészek

A Ta3 hírtelevízió harmadik választás előtti politikai párbajának vendégei Jaroslav Baška, a Smer-SSD képviselőjelöltje, jelenlegi parlamenti képviselő és Trencsén megye elnöke, illetve Želinský József, a Szövetség képviselőjelöltje, Kassa megyei képviselő, Királyhelmec polgármester-helyettese voltak.

duel
Fotó: reprofoto/ta3

A vitaműsorban mindkét politikusnak tíz perc állt a rendelkezésére ahhoz, hogy a műsort vezető Peter Bielik kérdéseire kifejtse saját és pártja álláspontját. A vitaműsor során két kérdéskör rezonált: a Szlovákiát – és elsősorban Dél-Szlovákiát – jelenleg sújtó migránsválság, illetve az egészségügy helyzete, annak is leginkább az a része, amely a gyermek sürgősségi osztályok megszüntetésére irányul.

Arra a kérdésre, hogy a Covid-19 világjárvány miatti rendkívüli helyzet szerdán esedékes megszüntetése hozzájárul-e az illegális migránsok számának csökkenéséhez Szlovákiában a Smer politikusa úgy reagált, szerinte

a rendkívüli helyzet túl sokáig tartott már eddig is, és nem tudja, hogy van-e köze a migráció alakulásához, azt viszont el kell mondani, hogy a kormány nem teljesíti a feladatát, ami elsősorban az lenne, hogy megvédje a belső határait, aminek következtében migránsok spacíroznak mindenütt.

„Úgy gondolom, hogy a kormánynak egyértelműen védenie kellene a belső határainkat, ez esetben a Magyarország és Szlovákia közti határt, ha ugyanis képes volt elkülöníteni 8 ezer hivatásos katonát (a Covid idején) arra, hogy azok ellenőrizzék, hogyan járkálunk át egyik járásból a másikba, akkor nem kellene, hogy gondot jelentsen számára ugyanilyen mennyiségű katonát, rendőrt elkülöníteni biztonságunk védelme érdekében” – mondta Baška, aki szerint

a biztonsági erőknek őrizetbe kellene venniük az illegális bevándorlókat, és visszaküldeni őket oda, ahonnan jöttek, mint ahogyan például a csehek teszik most.

„Egy független országnak meg kell védenie a belső határait és a polgárait” – mondta.

A kormány nem cselekszik

Želinský szerint hozzájárulhat az a migránsok számának csökkenéséhez, ha lehetőség nyílik a kitoloncolásukra. Mint mondta, az illegális bevándorlók száma Dél-Szlovákiában az utóbbi hónapokban emelkedik, és ez félelmet kelt a polgárokban, mivel semmilyen megnyugtató választ nem kaptak a biztonsági erőktől, sőt az egyre fokozódó migráció a helyi biztonsági erők kapacitásait is kimeríti

A Szövetség párt már többször is figyelmeztetett erre a helyzetre, már három hónappal ezelőtt, felszólítottuk a kormányt és a belügyminisztériumot is, hogy tegyen lépéseket a helyzet megoldására, de semmi reakció erre a kormány részéről nem érkezett”

– mondta Želinský hozzátéve, a déli járások polgármestereinek egyedül kell megbirkózniuk a migránsválsággal, a kormány egyáltalán nem segített nekik. „A választás előtt és a kampányban megszólítják a választóinkat, de a választások után elfeledkeznek róluk” – mondta a Szövetség politikusa hangsúlyozva,

a migráció problémája is azt mutatja, hogy a kormányt nem érdeklik a magyarok által lakott országrészek,

nem csoda, hogy diszkriminálva érzik magunkat ezekben a kérdésekben.

A politikusok egyetértettek abban, hogy nincs rendjén az, hogy a Covid idején nehéz helyzetbe került önkormányzatokra, amelyeknek a kiadásait – bár az előző kormány megígérte – nem kárpótolták, most ilyen módon további terheket rónak. „A környező országok példája is azt mutatja, hogy mindenütt, ahol az önkormányzatoknak több hozzáférésük van az uniós alapokhoz, ahol a kormányok jobban támogatják az önkormányzatokat, nagyobb a hatáskörük, ott jobban működik az ország” – mondta Baška.

Szó esett arról is, hogy csökken-e a nyomás Dél-Szlovákiára a nagykürtösi migránstábor feloszlatásával.

Želinský szerint ez nem csökkenti a nyomást Dél-Szlovákiában, sőt, növeli az egyéb országrészekben is a feszültséget, mert a migránsok közelebb kerülnek a lakosokhoz, ami nem jósol semmi jót, mondta.

„Ez nem megoldás, ez csak a következmények valamiféle kezelése, mivel a migránsok továbbra is érkezni fognak ide” – mondta hozzátéve, a polgárok pedig veszélyben fogják érezni magukat.

A helyzetet azonnal oldani kellett volna, de eddig semmi sem történt, ötszáz katona pedig kevés ahhoz, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat”

– tette hozzá.

A politikusok álláspontjai tulajdonképpen csak abban különböztek, hogy a Smer szerint felesleges volt a rendkívüli ülés összehívása a migránsoknak kiadandó igazolás megszüntetése ügyében, mert szerintük, a papír kiadására eddig sem voltak a menekültügyi törvény értelmében kötelesek az illetékesek, ezért nem is szavazták meg az ülést.

Želinský szerint azonban a képviselők arra esküdtek fel, hogy védeni fogják az ország érdekeit,

ezért nem engedhetnék meg maguknak, hogy ne vegyenek részt egy olyan rendkívüli ülésen, amelyen az ország biztonságáról van szó,

ráadásul ezt az igazolást már régen meg kellett volna szüntetni, hiszen tudvalevő, hogy főleg ezért jönnek ide a migránsok, tette hozzá.

Megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani mindenütt

A műsorvezető szerint tulajdonképpen ugyanez a helyzet a gyermek sürgősségi osztályok megszüntetésének kérdésében is. A helyzet kritikus, az orvosok nagy része nyugdíjas korú, és nem lehet előre tudni, mikor dobják be a törölközőt, a tömeges felmondásokról nem is beszélve. Hogyan érintené ez, mondjuk, Királyhelmec városát vagy Trencsén megyét, hangzott el a következő kérdés.

„Az egészségügy kapcsán több gond is van.

Számunkra megengedhetetlen, hogy a 21. században veszélyeztessük az édesanyák és a gyermekek életét, mert például Kistárkányból 70 kilométer kell utaznia a szülő nőnek Tőketerebesre, hogy megfelelő ellátást kapjon.

A kórházreform nem lehet negatív, inkább arról kellene beszélnünk, hogyan tesszük jobbá ezeket a kórházakat, hogy az ország minden részében valóban megfelelő legyen az egészségügyi ellátás"

– mondta a Szövetség politikusa, hozzátéve, ha pártja bekerül a parlamentbe, mindenképpen egyik prioritásának fogja tekinteni a régiók felzárkóztatását.

"Harminc éve azt hallgatjuk a politikusoktól, hogy autópályával összekötik Pozsonyt Kassával, de ennek megvalósítására mindeddig nem került sor. Pedig addig a befektetők sem jönnek ide, amíg nem lesznek megfelelő utak" - mondta a Szövetség politikusa hozzátéve, "ha ezt nem tesszük meg, kiürülnek a falvaik, elmennek a fiatalok, és nem lesznek szakembereink, amelyekből már most is hiány van itt".

A Szövetség jelöltje a műsor végén magyar nyelven is szólt a választókhoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.