2023. szeptember 15., 21:02

Orosz Örs: A déli és keleti járások fejlesztése a prioritásunk

Orosz Örs, a Szövetség választási listájának és Zdenko Čambal, az SNS listájának hatodik helyezettje volt a TA3 választások előtti vitaműsorának péntek esti vendége. 

Cambal Orosz
Fotó: TA3

Orosz a vita elején magyarul is köszöntötte a tévénézőket. A műsorvezető kezdésként kiemelte, a választási kampány egyik pozitívuma, hogy a magyar kártyát nem húzta elő egyik párt sem. Orosz elmondta, hogy ugyan így van, de egy évvel ezelőtt az SaS politikusai a magyarországi szervezetek ingatlanvásárlásai kapcsán próbáltak nemzeti ellentéteket gerjeszteni.

A Szövetség politikusa arra is kitért, hogy a jelenben a magyar nemzet büszke képviselője és a szlovák nemzet büszke képviselője együttműködésre van ítélve.

A szlovák műemlékek kapcsán pedig elmondta, az országban 17 ezer van belőlük, s ha tízet ebből megvásárolnak magyarországi kötődésű szervezetek, az óriási gondot jelent Szlovákiában, de az már korántsem ekkora probléma, ha az értékes szántóföldeket tömegesen adják el dán és más nemzetiségű vállalatoknak.

Egyúttal kiemelte azokat a példákat, ahol magyarországi alapítvány vásárolt műemlékeket, s tették ezt olyan céllal, hogy azokat felújítsák, vagy akár kutatásokat végezzenek. Orosz szerint hiánypótló befektetésekről és tevékenységről van szó, amit a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, vagyis vitapartnere is elismert.

Arra kérdésre, hogy Szlovákiának együtt kellene-e működnie Magyarországgal és más országokkal a migránskérdés kapcsán viszont az SNS politikusának elég éles válasza volt. "Káosz és anarchiát éltünk meg az elmúlt években a szlovák kormány részéről, így nem tudom elképzelni, hogy más országokkal együtt tudjunk működni, hiszen még országon belül sem tudunk" - mondta el Zdenko Čambal, aki Holics város polgármestere.

Orosz hangsúlyozta, pártjuk már a nyár eleje óta figyelmeztetett arra, hogy a migránsok száma emelkedik, de a hatóságok tétlenek voltak.

Egyúttal az is bebizonyosodott a Szövetség politikusa szerint, hogy Orbán Viktor néhány évvel ezelőtti kerítésépítése jó döntés volt, amit ma már mindenki elismer. 

A műsorvezető rákérdezett a koronavírus következő hullámának veszélyeire. Čambal szerint ezen a téren az elmúlt években a kormány teljesen csődöt mondott, az önkormányzatok pótolták a tevékenységüket, így ha újabb járvány érkezik, azt ismét nekik kell majd megoldaniuk. Orosz szerint túléltük már a koronavírus több hullámát, már létezik védőoltás, így az esetleges helyzetet kezelni fogjuk tudni.

A Szövetség Nyitra megyei képviselője ezután kitért a pártja legfőbb céljaira. Elmondta, az ország keleti és déli része alul van finanszírozva, magas munkanélküliséggel küzdöttek, a befektetések érkezéséhez fejlesztésre van szükség, vagyis gyorsforgalmi utakat kell építeni és vasúti közlekedést is modernizálni kell. Hasonlóan komoly gondok vannak a magyarlakta régiókban az egészségügy területén, főként az ország délkeleti részén, ahol gyors megoldásra van szükség, mert ha például a királyhelmeci kórház megszűnne, a betegeknek 80 kilométert kellene utazniuk a legközelebbi kórházba. A megyéknek Orosz szerint több forrást kellene kapniuk az egészségügy területén.

A műsor során ismét lehetett voksolni is, ami a szlovák csatorna közönségszavazatait illeti, az SNS alelnökére a nézők 72 százaléka szavazott, míg Orosz Örsre 28 százalékuk.

Orosz a műsor végén közel fél percben magyarul is arra buzdította a nézőket, támogassák a szeptember 30-ai választáson a Szövetség pártot szavazatukkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.