2021. október 1., 14:36

Összeszámolni is nehéz, másfél év közös munka után mennyi mindenben nem értenek egyet a kormánypártok

A négypárti kormány tavalyi megalakulása óta a szlovák közélet szinte nem szól másról mint a kormánypártok és politikusaik között húzódó, nem ritkán személyes konfliktusokról. Az elmúlt másfél év elég volt ahhoz, hogy lemondassák a miniszterelnököt, átszervezzék a kabinetet, sőt, belső ellentétek miatt szét is essen az egyik kormánypárt. Az előrehozott választásokon való merengés egyelőre inkább tűnik vágyvezérelt gondolkodásnak, semmint valós lehetőségnek, de mindenképp érdemes áttekinteni, aktuálisan mi mindenben nem értenek egyet a koalíció pártjai. Akadnak ezek között valós és komoly ellentétek, de olyanok is bőven, amelyek leginkább arra jók, hogy az érintettek sajtószerepléshez jussanak.

Fotó: TASR/AP
Az a bizonyos 363-as paragrafus

A nyári uborkaszezon egyik legforróbb témája volt a titkosszolgálat és a belügyhöz tartozó különböző nyomozóhatóságok közötti konfliktus. Ember legyen a talpán, aki képest átlátni a viszonyokat, a szálak szétbogozása a lehetetlennel határos. Az elmúlt hetek káosza után a legnagyobb kormánypárt azt javasolta, hozzanak létre külön parlamenti munkacsoportot a történtek kivizsgálására, csakhogy a letartóztatott egykori SiS-vezér, Vladimír Pčolinský miatt vastagon érintett Sme rodina jelezte, nem hajlandóak részt venni a munkában. Felmerült, hogy a legfőbb ügyész számára a vizsgálótisztek és ügyészek munkájának felfüggesztését, nyomozásuk leállítását lehetővé tevő (Pčolinský és Jaroslav Haščák esetében ez meg is történt) 363-as paragrafust át kellene alakítani, sőt, eltörölni, a Kollár-párt azonban élesen elutasítja az ötletet. 

A bökkenő csak az, már a kormányprogramban szerepelt a paragrafus átdolgozása és a Sme rodinán kívül az összes többi kormánypártban meg is van az akarat ehhez. 

Kollár az elmúlt napokban igencsak bekeményített, a paragrafus kapcsán "vörös vonalat" emlegetett, úgy fogalmazott, ha hozzányúlnak, akkor a koalíciós partnerek nyugodtan készülhetnek a 75 képviselővel való kormányzásra, ennyien maradnak ugyanis, ha Kollárék szedik a sátorfájukat.

Ami a 363-as paragrafust illeti, nem engedünk!

Ha minden igaz, a munkacsoport elkészült a paragrafusra vonatkozó módosító javaslataikkal, a kormány akár már a jövő héten tárgyalhat is róluk. A konfliktus végkimenetelét azonban megjósolni is nehéz, valószínűleg Kolláréknak remek alkualapot kínál majd a paragrafus sérthetetlenségéhez való ragaszkodás, ahogy azt mindjárt látni fogjuk, akad még éppen elég konfliktusok a többi kormánypárttal. Hiába beszélt arról Igor Matovič a hét elején, hogy nem elképzelhetetlen egy Sme rodina nélküli kormány, erre alig van esély.

Bérlakásprogram

Mivel alig néhány nappal ezelőtt a témával részletesen foglalkoztunk, így itt most csak említés szintjén térnénk ki arra, hogy a Sme rodina által javasolt bérlakásprogrammal kapcsolatban az összes többi kormánypártnak megvannak a maga fenntartásai. Akit részletesebben érdekel a téma, akár annak felvidéki magyar vonatkozásai miatt, az alábbi cikkben talál bővebb információt.

Mi legyen a vizsgálati fogsággal?

Már a Sme rodina programjában szerepelt, hogy átalakítanák a vizsgálati fogságra vonatkozó jogszabályokat, a kormány és a parlament elé viszont végül a Mária Kolíková (előbb Za ľudí, majd SaS) által irányított igazságügyi tárca terjesztette be. A javaslatok összehangolása jelenleg is zajlik, de sem a párt, sem az illetékes minisztérium nem volt hajlandó túl sokat elárulni a tárgyalásokról. 

A vizsgálati fogság körüli vita némileg kilóg a sorból, ugyanis a tartalmi kérdésekben nincs sok nézeteltérés a felek között, inkább arról van szó, hogy nehezen tudják eldönteni, kié legyen a "gyerek".

Kórházreform

Portálunkon mi is beszámoltunk róla, sőt, részletesen foglalkoztunk a témával, hogy a kormány szerdán megszavazta a kórházreformot. Csakhogy nem mindenki! A Sme rodina miniszterei, némi meglepetésre, nem támogatták az elképzelést. Vladimír Lengvarský javaslata csak úgy ment át, hogy a kormánytagok megvárták a kormányülésről késő Ivan Korčokot, legyen kedves megszavazni az OĽaNO-s miniszter javaslatát.

A  Sme rodina azzal indokolta a támogatás elmaradását, hogy pusztán szóbeli garanciát kaptak arra, egyetlen kórházat sem zárnak be a reform miatt. Boris Kollár tegnap úgy nyilatkozott, "biankócsekket" nem szavaznak meg. Lengvarský erre úgy reagált, korábban szó sem volt arról, hogy Kollárék ne támogatnák a kórházreformot, nem kértek írásbeli garanciát sem. "Tárgyalni fogunk erről" - mondta. Mivel komoly EU-s pénzek függenek attól, a kormány végrehajtja-e a beígért kórházreformot, a megoldás valószínűleg csak idő kérdése, biztosan nem a kórházreform körüli vita hozza el az ellenzék által várva várt szakítást.

Adósságfék

Hosszú listánkon ez az első olyan tétel, amelyben Kollárék csak közvetve érintettek. Itt a régi nagy páros, Richard Sulík és Igor Matovič konfliktusáról van szó. Lassan kilenc hónapja képtelenek dűlőre jutni a költségvetési törvény módosítása kapcsán, amely ugyan második olvasatban van már, októberben szavaznának is róla, de egyelőre kétséges, hogy mi lesz a törvénnyel. 

Az SaS képviselői szeretnék az ún. adósságféket is módosítani, azzal, hogy kiegészítik egy adófékkel. Az új adósságfék bevezetését egyébként maga Sulík is támogatná, azért, hogy elkerülhető legyen, ami a Smer-kormány idején megtörtént, hogy az államháztartási hiányt adóemelésekkel igyekeznek kezelni. Az SaS ezt az adósságféket egészítené ki egyfajta "adófékkel" is, amely a lakossági adóemelést tartaná keretek között. Az adósságfék és az adófék kapcsolata elég bonyolult. Nagyon leegyszerűsítve tulajdonképpen arról van szó, ha az adósságfékben meghatározott limit közelében járna a kormány, nyilván kénytelenek lennének bevételhez jutni. Erre adóemeléssel, a szociális, illetve egészségügyi kiadások megkurtításával és hasonlókkal nyílna mód. 

A témával foglalkozó korábbi cikkünkben azt írtuk, a közgazdászok nagy része sem támogatja az SaS elképzelését. Ez azóta is így van. Legtöbben azt mondják, az adófékek bevezetése csak ellehetetleníti és bonyolítja a régóta szükséges adóreformok bevezetését, ráadásul az adósságfék működését is korlátozza. Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank elnökhelyettese egy érzékletes példával világította meg, mi a baj az adófékkel. Azt mondja, nem vezet jóra, ha előre leszögezik és alkotmányba foglalják, hogy az adók nem haladhatják meg a bruttó nemzeti össztermék meghatározott százalékát. 

Sokáig úgy tűnt, Sulík és Matovič végül képes lesz alkut kötni, de a héten szerdán Matovič már arról beszélt, Sulíkék csak az időt húzzák, olyan törvény elfogadását hátráltatják, amelyet a kormány többsége, sőt, a költségvetési tanács is támogat. 

Adó- és járulékreform

Mondanunk sem kell, nem ez az egyetlen konfliktus a volt miniszterelnök és Richard Sulík között. A magát pénzügyminiszterként újrafelfedező Matovič sokat vitatott adó- és járulékreformja is kiverte a biztosítékot Sulíkéknál. Májusban elég nagyot robbant Matovič ötlete, ugyanis a szlovák sajtóban úgy jelent meg, hogy a jövedelemadó csökkentése együtt jár majd az általános forgalmi adó (DPH) emelésével (20-ról 25%-ra). Az ex-kormányfő akkor szabotázst emlegetett, az SaS-t azzal gyanúsította meg, azok szándékosan félreértelmezték a javaslatát, szó sincs DPH-emelésről. Júliusban Matovič már arról beszélt, elkészült a terv, csak a kormány jóváhagyására vár. Nemrégiben arról beszélt, szeptember végéig a kormány elé kerül a terv és nyilvánosan is bemutatja azt, de erre mindmáig nem került sor.

Lex Zsuzsanna

Miután a Matovič-féle vakcinalottó sorsolásának első fordulójában egy technikai baki miatt egy Zuzana nevű szlovák asszony nem jutott hozzá négyszázezres nyereményéhez, Matovič egy olyan javaslattal rukkolt elő, amely lehetővé tenné a nyeremény kifizetését. A kormányon ugyan keresztülvitték az ötletet, az SaS képviselői miatt a parlament szerdai ülésén már nem sikerült megszavazni, Sulík pártja nem támogatta az elképzelést. Egyetlen szavazaton múlott egyébként, hogy nem ment át a javaslat, méghozzá tulajdonképpen egy OĽaNO-s képviselőnő, Romana Tabak hibája miatt. Tabak később jelentette ugyan, hogy nem működött a szavazógépe, de ez az eredményen mit sem változtatott.

Tanulság helyett

A fent felsorolt konfliktusok egy része természetesen technikai jellegű. Ezek, ahogy az általában lenni szokott, néhány háttéralku kíséretében előbb-utóbb úgy is megoldódnak, igazán nagy csata nem lesz belőlük. A 363-as paragrafus ügyén kívül talán nincs is olyan, amely valóban a mostanában sokat emlegetett "vörös vonal" közelébe sodorná a koalíció pártjait, az mindenesetre igen sokatmondó, hogy másfél évvel a kormány megalakulása után is legalább féltucat üggyel lehet megtölteni egy-egy ilyen cikket, ráadásul a futottak még kategória sem marad üresen (a bérleti díjakra vonatkozó támogatások kifizetése körüli balhé, a D4/R7 miatti ügy). Most, viszonylagos békeidőben még elviselhető, sőt helyenként egészen szórakoztató egy-egy ilyen purparlé, viszont kritikus helyzetben, ahogy az látszott idén tavasszal, a Szputnyik-ügy zenitjén, igen súlyos következményei lehetnek, ha a kormányosok folyton azon veszekednek, merre fordítsák a vitorlát. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.