2021. szeptember 29., 15:29

Mi lesz a kórházainkkal? Jóváhagyták az egészségügyi reformot

A kormány szerdán jóváhagyta az egészségügyi reformot, amelynek értelmében bevezetnék a kórházak többszintű felosztását.

Pofára estek
Az eperjesi A. J. Rayman kórház
Fotó: TASR/ma7

Fontos kiemelnünk, hogy a kormány azt ígéri, az első gyakorlati intézkedések csak 2024-ben válnak esedékessé. Hogy ezek a gyakorlati intézkedések pontosan mit jelentenek majd, számolhatunk-e kórházbezárásokkal, s ha igen, mely kórházakéval, még nem tudni.

A reformmal járó talán legfontosabb változás, hogy egyfajta rangsort állítanak fel a szlovákiai kórházak között, azokat öt különböző szintre sorolják be. A szintek meghatározzák majd azt is, az adott intézmények milyen gyógyító tevékenységet végezhetnek a továbbiakban, így bár bővülés is előfordulhat, sőt, állítólag kórházbezárásra egyetlen egy esetben sem kerül majd sor, könnyen megeshet, hogy néhány regionálisan jelentős kórház elveszti majd egy-egy osztályát, klinikáját.

A tervek szerint az alábbi öt kategóriát hozzák létre a legkisebbektől a legnagyobbakig: közösségi, regionális, komplex, a felső szintű szakellátást nyújtó, vagyis végponti ("koncová"), illetve nemzeti. 

Korábban lapunkban és portálunkon is több alkalommal foglalkoztunk a várható kórházreform negatív hatásaival. Magyar civilek és politikusok több városban is tiltakoztak az esetleges kórházbezárások, átalakítások ellen, például KomárombanRimaszombatban vagy Királyhelmecen

A tárca szerint az elmúlt 17 év legnagyobb reformjáról van szó, amelynek eredménye több megmentett élet, vagyis kevesebb elkerülhető haláleset lesz.

Kedvezőbb munkafeltételeket ígérnek az egészségügyi alkalmazottaknak is.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.