2021. augusztus 12., 20:04

MKP: Elfogadhatatlan a magyarok által lakott régiók kórházainak lefokozása

Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy a tervezett kórházreform hátrányosan érinti a magyarlakta régiók lakosait.

kórház
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Egyre nagyobb nyomás alatt a csallóközi kórházak

A párt szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye leszögezi, "a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma azon terve, hogy az ország 22 kórházát lefokozza, a magyarok által nagy számban lakott régiók
polgárait is hátrányosan érintené". Az MKP szerint

a lefokozásra ítélt kórházakat az egészségügyi tárca így gyakorlatilag ellehetetlenítené, az érintett régiók polgárait pedig veszélybe sodorná".

A nyilatkozat kiemeli, a minisztérium álláspontja szerint még nem véglegesített a terv, de

a rendelkezésre álló információk szerint a következő déli, határmenti kórházakat fenyegeti az ellehetetlenítés veszélye: Komárom, Ipolyság, Nagykürtös, Rimaszombat, Nagyrőce, Királyhelmec és Tőketerebes.

A lefokozás azt jelentené, hogy az adott kórház csupán utókezelést biztosító és elfekvő részleget üzemeltethetne. Az MKP álláspontja szerint "ez sem logikai szempontból, sem orvosetikai szempontból nem megalapozott, nem indokolt", hiszen "olyan régiókról is szó van, ahol a beteg számára fontos, hogy az anyanyelvén tudjon az orvossal kommunikálni, és a sürgősségi sebészeti és neurológiai ellátásra ezekben a regiókban is óriási szükség van."

Az MKP határozottan elítéli a tervet, és szükség esetén aláírásgyűjtést fog kezdeményezni.

A polgárok segítségével, a petíció által, megpróbálja elérni azt, hogy ez a érzéketlen törekvés ne valósuljon meg! - zárul a párt nyilatkozata.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.