Gigászok csatája sokadik menet: Megint egymásnak ugrott Sulík és Matovič, a volt kormányfő az ellenzék támogatását kérheti

2021. április 27., 19:45
Pomichal Krisztián

Alig oldódott meg a kormányválság, alig ült el a csatazaj, máris újabb állomásához érkeztünk egy rég megunt konfliktusnak. Folytatódik a titánok harca, a gigászok csatája! Ezúttal adó(sság)ügyek miatt...

matovic sulík
Fotó: TASR/AP
Ekkor még nagy volt az összhang. Sajtótájékoztató egy győztes választás után.

Richard Sulík a napokban, az elmúlt egy évben ki tudja hányadszor, újfent arról beszélt, az OĽaNO bizonyos lépéseivel megsértheti a koalíciós szerződést, amely a kormánykoalíció végét jelentené. Mintha ezt már hallottuk volna valahol... Hogy a konfliktus ki miatt lángolt fel újra, talán mindegy is. Annyit tudunk csak, ezúttal egy Matovič által javasolt alkotmánytörvény-módosítás kapcsán tört ki a balhé, amely mint olyan, háromötödös támogatást igényel.

A pénzügyi tárcát vezető exkormányfő az úgynevezett adósságfék intézményének átalakítása miatt került szembe a Sulík vezette gazdasági tárcával, mire Matovič közölte,

ha az SaS képviselői nem hajlandóak támogatni az elképzelését, ő kész az ellenzéki honatyák támogatását kérni.

Az adósságfék tulajdonképpen egyfajta adósságkorlátot jelent, akár államadósságról, akár lakossági tartozásokról van szó. Ebben a konkrét esetben a közigazgatás adósságának maximalizálásáról van szó. Az adósságfék jelenleg is érvényben van, 2012 óta, jelenleg a bruttó nemzeti össztermék 50%-án áll a limit (volt hatvanon is).

Erre reagált azután Sulík azzal, hogy egy ilyen lépés a koalíciós szerződés megszegésével, majd a kormány felbomlásával járna. Matovič egy ma délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, az SaS képviselői "továbbra is zsarolják a koalíciót", mert blokkolják a költségvetési törvények átalakítását. A korábbi kormányfő szerint ez különösen nagy disznóság (ő nem pontosan így fogalmazott), mert a terv a kormányprogramnak is része, így előre meg volt beszélve. Matovič szerint az adósságfék bevezetése nélkül elképzelhetetlen egy kiegyensúlyozott költségvetés kialakítása, ráadásul most, hogy a kormánypártok alkotmányos többséggel bírnak, vétek lenne elmulasztani a lehetőséget.

Matovič azt mondja, a koalíciós szerződés értelmében az SaS nem blokkolhatna olyan törvényt vagy törvénymódosítást, amely eleve része a kormányprogramnak. Ha ezt a párt mégis megteszi, Matovič, ahogy fogalmazott, kénytelen lesz az ellenzék padsoraiban keresni karakán, "felelősségteljes" képviselőket.

Eduard Heger kormányfő jelenleg Brüsszelben van, egyelőre nem reagált beosztottja fenyegetéseire.

Hogy a pénzügyminiszter éles mondatainak köze van-e ahhoz, hogy az SaS két minisztere, maga Sulík és Ivan Korčok nem szavazta meg a hétfő esti kormányülésen a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem tudni. Valószínűleg nem, ugyanis az OĽaNO-n kívül nincs már kormánypárt, amelyik feltétel nélkül támogatná a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

2021. április 27., 14:00

Matovičék szerint nincs racionális érv a veszélyhelyzet meghosszabbítása ellen

Míg a mostani döntést a parlament szinte biztosan elfogadja, az már korántsem egyértelmű, hogy az aktuális határidő lejárta után a kormánytagok megszavazzák-e az újabb hosszabbítást.

Az adósságfék bevezetését egyébként maga Sulík javasolta, azért, hogy elkerülhető legyen, ami a Smer-kormány idején megtörtént, hogy az államháztartási hiányt adóemelésekkel igyekeznek kezelni. Az SaS ezt az adósságféket egészítené ki egyfajta "adófékkel" is, amely a lakossági adóemelést tartaná keretek között.

Az adósságfék és az adófék kapcsolata elég bonyolult. Nagyon leegyszerűsítve tulajdonképpen arról van szó, ha az adósságfékben meghatározott limit közelében járna a kormány, nyilván kénytelenek lennének bevételhez jutni. Erre adóemeléssel, a szociális, illetve egészségügyi kiadások megkurtításával és hasonlókkal nyílna mód. 

A Denník N úgy tudja, ezt egyetlen másik kormánypárt sem akarja. Sulíkék arra hivatkoznak, a kormányprogramban szerepel, hogy az új kormány igyekszik megteremteni a lakossági adó- és járulékterhek enyhítéséhez szükséges körülményeket, így az ő javaslatuknak is helye van.

Decemberben kellett volna tárgyalni

A törvénymódosítást eredetileg tavaly év végén tárgyalta volna a parlament. Ebben az adósságfék átalakítása mellett kiadási limitet is bevezettek volna, azaz a költségvetésben előre meghatározott összegeken felül tulajdonképpen nem lehetett volna költeni. A SaS által akkor beterjesztett, adóféket is tartalmazó javaslatcsomagot nem támogatták a kormánypártok, ezért végül nem is került a parlament elé. 

Nem tudom elképzelni Matovičot Ficóval, Pellegrinivel vagy Kotlebával tárgyalni. Megoldjuk ezt koalíción belül!

- kommentálta a szópárbajt Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke. A Sme rodina szokása szerint kivárásra játszik, a távozó, majd visszatérő miniszter, Milan Krajniak közölte, majd azután kommentálják az eseményeket, ha az OĽaNO és a SaS megegyezett. Ugyanakkor a költségvetési törvény szerintük is átalakításra szorul, de adósságfék bevezetése nélkül. Pellegrini pártja, a Hlas egy szűkszavú közleményben reagált, közölték, "jelenleg nem kívánják kommentálni az eseményeket".

A közgazdászok nagy része sem támogatja az SaS elképzelését. Legtöbben azt mondják, az adófékek bevezetése csak ellehetetleníti és bonyolítja a régóta szükséges adóreformok bevezetését, ráadásul az adósságfék működését is korlátozza. Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank elnökhelyettese egy érzékletes példával világította meg, mi a baj az adófékkel. Azt mondja, nem vezet jóra, ha előre leszögezik és alkotmányba foglalják, hogy az adók nem haladhatják meg a bruttó nemzeti össztermék meghatározott százalékát. 

Kövesse facebook oldalunkat is!