2024. május 4., 09:15

Nincs alternatívája az EU-nak, de van helye a kritikának

A Magyar Szövetség még februárban kidolgozta és bemutatta a június 8-i európai parlamenti választásokra szóló programtéziseit. A párt ebben nemcsak a legfontosabb politikai kérdésekre, mint a migráció, a háború, vagy a genderideológia terjedése adott választ, hanem a lényeges szakpolitikai témákra is konkrét, megvalósítható javaslatokat fogalmazott meg.

berényi józsef
Berényi: Az EU-ban észszerűbb döntésekre van szükség
Fotó: Facebook/MKP platform

Húsz év telt el az uniós csatlakozásunk óta.  Két évtized hosszú idő, de sokan máig azt mondják, Brüsszel messze van, az ottani döntések nem érintik a mi életünket. 

Az érdektelenség az elmúlt húsz évben abban is megmutatkozott, hogy az európai parlamenti választásokon Szlovákiában európai összevetésben kirívóan alacsony volt a választói részvétel. Ez a tendencia érvényesült a magyarok által lakott déli járásokban is, pedig az EP-választások a felvidéki magyarok számára is komoly téttel bírnak.
Az EU-nak komoly befolyása van az életünkre

„Az Európai Parlament az egyedüli olyan intézmény, ahol az összes Kárpát-medencei magyar közösség együtt képviselteti magát, ez már önmagában jelentős dolog. Ahogy azt se feledhetjük, hogy az Európai Uniónak komoly befolyása van az életünkre” – húzta alá a Ma7-nek adott múlt heti interjújában Berényi József. 

A Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője kiemelte,

az uniós csatlakozásunk sok pozitívummal járt, de a migránsválság és Nagy-Britannia kilépése óta egyre több negatívumot látunk. Ezen azonban lehet és kell is változtatni, de erre csak akkor van módunk, ha ott vagyunk az Európai Parlamentben”.

Berényi emlékeztetett, „a demokratikus választásokon mindig megvan az esélye a változásnak, ezzel a lehetőséggel élnünk kell”.

Mit változtatna a Magyar Szövetség?

A Magyar Szövetség programja úgy fogalmaz, az Európai Uniónak nincs alternatívája, de helye van a kritikának. Berényi József kiemelte, az EU-ban „észszerűbb döntésekre van szükség”. Szerinte a legfontosabb az, hogy június 9-e után az Unióban „ne az a háborús hisztéria uralkodjon, aminek most a tanúi vagyunk”. A politikus hozzátette, „józan ésszel kell megközelíteni az orosz–ukrán háborút, és a mihamarabbi béke megteremtésén kell dolgozni”. 

Berényi aláhúzta, „meg kell állítani az illegális migrációt, mert ez óriási veszélyeket hordoz Európa számára. Racionálisabban kell kezelni Ukrajna támogatását, főleg a mezőgazdaság területén. Kijev támogatásával nem tehetjük tönkre a helyi gazdákat” – szögezte le a Magyar Szövetség listavezetője.

Berényi József hozzátette, „a klímaváltozásra reagáló döntések kapcsán is a józan észre kell hallgatni” A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy ezek a lépések a gazdák kárára történjenek meg. Berényi emlékeztetett, „a kapkodva meghozott, átgondolatlan intézkedések, például az elektromos autók erőltetése, sem segítik a helyi embereket. Nem lehet cél, hogy az intézkedésekkel nagyobb kárt okozzunk a gazdaságban, mint amennyire negatívan hat a környezetünkre a klímaváltozás”.

Az EU és a nemzeti közösségek helyzete 

Az uniós csatlakozásunk óta sokan azt is csalódásként élték meg, hogy az őshonos nemzeti közösségeket kettős mércével kezeli az Unió, a bevándorlókra sokkal nagyobb figyelem jut. Berényi József szerint „nincsenek megindokolható okok a háttérben, hiszen a nemzeti közösségek kapcsán nagyon sok kérdés nem megoldott. Jelentős az asszimiláció, az elvándorlás, az Unió mégis levette a napirendről a kérdést”. 

A politikus hangsúlyozta,

az EU hajlamos behódolni a divatos témáknak, a nem divatosakat pedig levenni a napirendről. Az őshonos kisebbségek témáját elhomályosította a homoszexuálisok kérdése, majd ezt egy időre levette a napirendről a migráció, és nem tudom, mi lesz a következő”.

Berényi József az orosz–ukrán háború kapcsán lát arra esélyt, hogy „talán a nemzeti közösségek helyzete visszakerül a napirendre”. A politikus hangsúlyozta, „természeten semmilyen kisebbségi probléma nem indokolhatja egy háború kirobbantását, de a konfliktus egyik forrása mégiscsak az orosz kisebbség helyzete volt. Vagyis a háborút lezáró rendezés során ott kell lennie a napirenden a nemzeti közösségek jogállásának, beleértve természetesen a kárpátaljai magyarság problémáit is”.

Veszélyes jogkörszűkítés?
Az uniós döntéshozók részéről egyre több szó esik a tagállamok jogköreinek szűkítéséről, az Európai Egyesült Államok víziójáról. Berényi aláhúzta, „azért ellenezzük a föderalizációt, az uniós hatáskörök további bővítését, mert együtt járna a gyökértelenséggel, a keresztény értékek feladásával, a genderideológia ránk erőltetésével”. 

A politikus szerint az Uniónak ez nem lehet célja. „Vannak persze területek, ilyen például a környezetvédelem vagy a digitalizáció, a mesterséges intelligencia felhasználásának kérdése, ahol szükséges és észszerű a közös európai fellépés” – tette hozzá Berényi József.

Elfogadhatatlan a balkáni tagjelöltek előszobáztatása

A Magyar Szövetség támogatja a tagjelölt országok felvételét az EU-ba, különös tekintettel a balkáni országokra. Berényi József hangsúlyozta, elutasítják, hogy „kultúretikai kérdések és a migránskvóták elfogadása megjelenjenek a bővítési folyamat feltételei közt”. 

A politikus emlékeztetett, az Európai Bizottság tavaly novemberben úgy döntött, hogy megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, Moldáviával és Bosznia-Hercegovinával. „Az első két ország tekintetében figyelembe kell venni, hogy Oroszország jelentős területeket tart katonai megszállás alatt, vagyis ezekben a régiókban nem tudják érvényesíteni az EU jogszabályait. A csatlakozási tárgyalások megkezdése politikai gesztusnak tekinthető, amelynek elhúzódása idővel elvezethet az Unió újabb hitelvesztéséhez” – figyelmeztetett Berényi.
gazda
A Magyar Szövetség uniós programja kitüntetett helyen kezeli az agrárszektor gondjait
Fotó:  Czibula Csaba
Sürgető változások az agrárpolitikában?

A mezőgazdaság az egyik olyan terület, amely közelről érinti a felvidéki magyar emberek életét. A Magyar Szövetség uniós programja ennek megfelelően kitüntetett helyen kezeli az agrárszektor gondjait. 

A gazdákkal folytatott konzultációk alapján Berényi József az ágazat legnagyobb gondjait abban látja, hogy „kevesebb bürokrácia és több segítség kell a mezőgazdaságban dolgozóknak”. A politikus szerint „jobban kell korlátozni az ukrán behozatalt, mint eddig történt, és ki kell egyensúlyozni a mezőgazdasági támogatásokat a nyugati és a keleti tagállamok között”.
A fiatalok szülőföldön maradása

A magyarok által lakott dél-szlovákiai régiók egyik legnagyobb gondja az elvándorlás, márpedig munkabíró fiatalok nélkül nincs jövő. A Magyar Szövetség uniós programja a fiatal nemzedékek szülőföldön maradására is megoldásokat kínál.

Berényi József emlékeztetett, „az otthonteremtés egyre nehezebb azoknak a fiataloknak, akik a szülőktől nem kapnak támogatást, hiszen egyre drágábbak a lakások és a jelzálogkölcsönök.

Azt várjuk az Európai Uniótól, hogy indítson olyan programokat, amelyek hozzásegítik a fiatalokat a lakhatásuk megoldásához. Ez sarkalatos pontja a programunknak, hiszen számos uniós támogatási forma létezik, de a fiatalok otthonteremtését egyik sem segíti”.

Megjelent a Magyar Szövetség 2024/18. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.