2024. április 30., 10:45

Változásra van szükség Brüsszelben - húsz év mérlegét vonta meg a Magyar Szövetség - VIDEÓKKAL

Húsz éve csatlakozott Szlovákia az Európai Unióhoz: a Magyar Szövetség EP-képviselőjelöltjei kedden a párt pozsonyi székházában vonták meg az elmúlt két évtized mérlegét.

berényi
Fotó: Léces Zoltán

A párt EP-listavezetője, Berényi József hangsúlyozta, az uniós csatlakozás nagy sikere volt az akkori kormánykoalíciónak, amelynek része volt a Magyar Szövetség elődpártja, az MKP is.

Berényi: A magyar közösség a maga erejével hozzájárult az uniós csatlakozáshoz

Berényi hozzátette, a csatlakozás legfontosabb eredménye a gyors gazdasági növekedés és a munkanélküliség érzékelhető csökkenése volt. Az uniós forrásoknak köszönhetően sikerült korszerűsíteni az infrastruktúrát, modernizálni a gazdaságot, átjárhatóvá váltak a határok. Fontos stabilizáló tényezőnek nevezte az euróövezethez való csatlakozást is.

Kiemelte, a magyar közösség a maga erejével hozzájárult az uniós csatlakozáshoz, Szlovákia stabilizálásához.

Változásra van szükség Brüsszelben

Hozzátette, ezt a stabilitást rendítette meg az orosz-ukrán háború, illetőleg az uniós vezetők rossz döntései a migránsválság kezelésére. A stabilitást megbontó tényezőnek nevezte a genderlobby térnyerését is. Komoly problémának nevezte, hogy az Unió az őshonos közösségek jogai helyett a genderlobbynak enged, illetve a bevándorlókra helyezi a fókuszt.

Az Unió nem engedheti el a zsidó-keresztény gyökereit, nem korlátozhatják a tagállamok jogköreit. Szintén komoly gondok forrása, hogy túlságosan rövid időpontot szabtak a zöld átállásra. A gazdatüntetések azonban mutatják, Brüsszelben meghallják a kritikát. Az Uniónak nincs alternatívája, de a kritikának helye van. A júniusi választásokon változtatásra van szükség - húzta alá Berényi.
Brüsszel elfeledkezett a nemzeti közösségek problémáiról

Orosz Örs a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet, emlékeztetett a Sajó szennyezése ügyében tett lépésekre.

Húsz évvel a csatlakozás után ott tartunk, hogy Brüsszelben, miközben rendre kioktatnak minket a sokszínűségből, elfeledkeznek a nemzeti közösségek problémáiról.

Ha nem vagyunk ott a döntéseknél, senki nem foglalkozik a problémáinkkal - figyelmeztetett Orosz.

Bürokrácia helyett több segítség kell a mezőgazdaságban dolgozóknak
patasi
Fotó:  Léces Zoltán

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke kiemelte, ki kell egyensúlyozni a mezőgazdasági támogatásokat a nyugati és a keleti tagállamok között.

Megengedhetetlen, hogy a hazai gazdák hátrányos helyzetbe kerüljenek uniós versenytársaikkal szemben.

Az egyre burjánzó bürokrácia helyett több segítség kell a mezőgazdaságban dolgozóknak - húzta alá. Hozzátette, a nemzeti érdekeket előtérbe kell helyezni az európai döntésekkel szemben. Példaként hozta fel az ukrajnai gabonabehozatal kérdését.

Támogatni kell a fiatal nemzedékeket

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta, a Magyar Szövetség a kis- és középvállalkozók támogatását és dél-szlovákiai régiók fejlesztését kiemelten kezeli. 

iván tamás
Fotó:  Léces Zoltán
Ivanecký János hangsúlyozta, Szlovákia mára az Unió második legszegényebb országává vált. A fejlődés, a jövő garanciája a fiatal nemzedékekben van. A Magyar Szövetség uniós programja a fiatal nemzedékek szülőföldön maradására is megoldásokat kínál. 

Ivanecký kiemelte, azt várjuk az Európai Uniótól, hogy indítsanak olyan programokat, amelyek hozzásegítik a fiatalokat a lakhatásuk megoldásához. A meglévő támogatási formák közül a fiatalok otthonteremtését egyik sem segíti - húzta alá.

Az ellenvéleményt, a kritikát nehezen viselik Brüsszelben
Berényi József a Ma7 kérdésére elmondta, az ellenvéleményt, a kritikát nehezen viselik Brüsszelben. A politikus emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna csatlakozásáról szóló vitában nem volt módja felszólalni a Régiók Bizottságának ülésén.

Nem igaz, hogy nem vagyunk szolidárisak Ukrajnával, de hangsúlyozni kell, Kijevnek be kell tartania a nemzeti közösségek, így a kárpátaljai magyarok jogait - húzta alá Berényi.

A sajtótájékoztatót az alábbi videóban tekinthetik meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.