2022. január 14., 08:03

Nem Mgr. az ukrán magiszter?

Ukrajnát még nem érte el az egyetemi titulusok, címek használatának a láza. Talán ez is magyarázza, hogy az egyetemi alap- és mesterfok elvégzése után nem jár titulus. A lediplomázott emberek nem írhatják a nevük elé a Bc. vagy a Mgr. titulust. Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy az Ukrajnában végzett Jakab Elemér neve mellett mindig feltűnik a Mgr. rövidítés. Hogy lehetséges ez? Lehetséges ez?

jakab
Jakab Elemér volt parlamenti képviselő profilja
Fotó: Magyar7

Az egykori Most–Híd párt Kassa megyei elnöke és volt parlamenti képviselője kétes diplomaszerzéséről már két éve írtunk a Magyar7 hetilapban, amikor is arról számoltunk be, hogy Jakab saját elmondása szerint 2013-ban diplomát szerzett az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) nemzetközi kapcsolatok és történelem karán. Mindezt úgy, hogy éveken keresztül az általa nagy valószínűséggel nem beszélt ukrán és angol nyelven hallgatta az előadásokat, majd ugyanezeken a nyelveken sikeresen levizsgázott és diplomamunkát is írt.

Ukrajnában a Jakab által elvégzett levelező képzés 5 éves alap- és további 1 év 4 hónapos mesterképzést jelent. Összesen tehát 6 évet és 4 hónapot kellett Ungváron tanulnia ukránul és angolul. Ahogy az említett 2019-es cikkben, úgy most is fönntartjuk azt az állítást, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen.
Diplomamunkáját nem láthattuk…

Ezért megkockáztatjuk azt is, hogy az angol vagy a cirill betűs ukrán nyelvet még a köznapi beszélt szinten sem bírta. Egyetlen életrajzában sem utal rá, hogy gyermekkora vagy iskolái során kapcsolatba került volna ezekkel a nyelvekkel, publikációt, cikket, más megnyilvánulást nem találunk, amelyeknek ezeken a nyelveken a szerzője lenne. 2012-ben azonban – vagyis az állítólagos ungvári egyetemi évei alatt – Jakab Elemér tagja volt egy pozsonyi parlamenti delegációnak, amely éppen Ungváron volt hivatott ellenőrizni a választásokat. Jakab Elemér a pár napos látogatás alatt csak a kárpátaljai magyarok társaságában beszélt tolmács nélkül, egyébként tolmács segítségét vette igénybe.

A Le Monde Diplomatique című, több nyelven megjelenő folyóirat 2013 áprilisában riportot közölt a schengeni határokról, és a riportban szerepelt Jakab Elemér is. Megkerestük a riportot készítő, angolul kiválóan beszélő francia újságírót, aki elmondta, hogy Jakab végig magyarul beszélt, és egy kassai tolmács fordította a szavait. Ráadásul pont abban az évben, amikor Jakab éppen ötödéves volt az idegen nyelvű egyetemen. Azaz akkorra már a nemzetközi kapcsolatok és a történelem szakkifejezéseit is bírnia kellett volna ukránul vagy angolul. Megjegyzem, hogy sem a diplomát, sem az annak egyik feltételét jelentő diplomamunkát, azaz szakdolgozatot Jakab ígérete ellenére, nem láthattuk.

Tegyük itt gyorsan hozzá, hogy természetesen semmi közünk bárki egyetemi tanulmányaihoz vagy diplomaszerzésének körülményeihez, hacsak…

Hacsak az illető nem közszereplő, aki egyrészt nemzeti közösségünk egyik ismert személyisége, illetve vezetői posztja alapján sokak számára példaképként is kellene szolgálnia.

------------

Nagyráska másik, ténylegesen híres szülötte, Jakab István nyelvész írta a tudományos titulusokról az Új Szóban, és a véletlen úgy hozta, hogy éppen 2013-ban, Jakab Elemér diplomaszerzésének évében: „Ezeknek a címeknek azonban hathatós védelmet nyújt maga a társadalom is. A nem jogszerűen használó személlyel szemben (…) hamar kialakul az elmarasztaló társadalmi vélemény (…) idegen tollakkal ékeskedik. Ne éljünk hát vissza a címhasználattal, hanem tartsuk tiszteletben az érvényes szabályokat!”

------------

Diplomát és diplomamunkát tehát nem láttunk, azt viszont igen, hogy Jakab Elemér 2013 óta minden lehetséges helyen Mgr. titulussal tünteti fel a nevét.

Ez logikusnak is tűnt, hiszen, lássuk be, sokunk szemében ettől magiszter a magiszter. A rövidítés használata csak akkor kérdőjeleződött meg, amikor egy ukrán oktatási cikkben arról olvastunk, hogy Ukrajnában nincs Mgr. titulus. Akkor biztosan van valami más, MS, MSc, MBA vagy valami ilyesmi – gondoltuk, de felmerült a gyanú, hogy a kis furcsaságok mögött általában nagyobb furcsaságok is meghúzódnak, ezért megpróbáltunk hiteles forrásból tájékozódni.

jakab-elemer-2-10-.jpg
Az Ungvári Nemzeti Egyetem fő blokkja
Fotó:  Pavlina Tarnavska
Eltérő ukrán szabályozás

Ezt dr. Zubánics László személyében meg is találtuk, aki több társadalmi funkciója mellett az UNE Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatóhelyettese. Zubánics dr. megerősítette, hogy az EU-s országok gyakorlatától eltérően Ukrajnában tényleg nem jár, s így senki sem használja a mindennapokban az alapfokú (baccalaureus), illetve a mesterképzés (magiszter) után a rövidített titulust. Ahogy Zubánics László hozzátette, akkor minden végzős magiszteri titulussal járna-kelne. A magiszteri diploma a képzési szintet jelenti.

Az ukrajnai tudományos „mindennapi” használatban a címek (titulusok) a tudományok kandidátusa (CSc), illetve legújabban a filozófia doktora (PhD) tudományos fokozatok megszerzésével kezdődnek. Ahogy nyilatkozónk kiemelte, de ezt még a magyarországi honosítások esetén is ritkán használja bárki.

Annyit tehát már tudunk, hogy Ukrajnában nem lehet Mgr. titulust szerezni. Úgy gondoltuk, mégis kell lennie valamilyen lehetőségnek, hogy aki Ukrajnában végzett, mégis odaírhassa a neve elé.

Így aztán érdeklődtünk Szlovákiában is. A pozsonyi oktatási minisztérium mellett működő SUDV-hoz (Stredisko pre uznanie dokladov o vzdelaní), a végzettséget igazoló dokumentumok akkreditációs központjához fordultunk, hogy megtudjuk: aki elvégzi egy külföldi egyetem alap- és mesterképzését, használhatja a Mgr. titulust? A központ a minisztérium sajtóosztályán keresztül eljuttatta hozzánk a válaszát, amely szerint bármelyik uniós tagállamban vagy más, harmadik országban szerzett diplomához az adott ország jogrendje szerint törvényesen járó titulust lehet használni.

Az akkreditációs központ külön kiemelte, hogy ha a végzettséggel nem jár titulus az adott országban, akkor az illető sem jogosult a titulus használatára.

Azt tehát tudtuk, hogy Ukrajna nem ad Mgr. titulust, és most már azt is tudjuk, hogy így aztán aki Ukrajnában végzett, annak pechje van, és nem „kreálhat” magának „csak úgy” egyet. De ennek ellenére nehezen hihető, hogy Jakab Elemér, aki Nagyráska polgármestere, a Most–Híd párt járási és kerületi elnöke és parlamenti képviselője volt stb. csak úgy beírogatná mindenhova, hogy mögörö (Mgr.). Biztosan van valamilyen magyarázat!

Fel is tettük Jakabnak a kérdést, hogy minek alapján használja a magiszteri titulust különböző magán- és közokiratokon, mert tudomásunk szerint Ukrajnában nem jár az alap- vagy a mesteri képzés elvégzése után, így az esetleges félreértések elkerülése végett érdeklődünk.

Azt vártuk, és őszintén mondva, reménykedtünk is benne, hogy megismerhetünk egy jogi kiskaput, vagy egy speciális kivételt, amitől majd megnyugszunk, hogy igen, tényleg van legális megoldás a kérdésre. Jakab válasza viszont visszavezetett a politika sötétebb valóságába, ahol még mindig azt hiszik az íróasztal fiókos oldalán ülők, hogy ők mindent megtehetnek.

Jakab ugyanis indulatos hangnemben kérte ki, hogy személyével foglalkozunk. A titulus használatáról viszont nem írt egy szót sem. 

Így aztán Jakab Elemér pártbeli főnökéhez, a Most–Híd párt platformjának vezetőjéhez, Rigó Konrádhoz fordultunk, akit tájékoztattunk, hogy Jakab Elemér vélhetően jogszerűtlenül használja neve előtt a Mgr. rövidítést és érdeklődtünk, hogy mi a Most–Híd platformnak a véleménye erről, valamint, hogy követendő példának tartják-e ezt a jelenleg tanuló korosztály számára? Továbbá elmondtuk azt is, hogy kérdéseinkre, felvetéseinkre Jakab Elemér semmilyen magyarázatot nem adott.

A Most–Híd platform vezetője fenntartotta a jogot, hogy addig ne nyilatkozzon, amíg Jakab nem kap teret az ügyben.

Jakab Elemér, a felvidéki magyar elit egyik tagja kapott lehetőséget a Magyar7-től arra, hogy a kérdésre elmondja a választ, a megoldást. Nem kívánt élni vele, hozzáteszem, ezt a továbbiakban is bármikor megteheti.

Amíg ez megtörténik, szurkoljunk azért, hogy legyen egy elfogadható, általunk és a hivatal által sem ismert megoldás, amely alapján Jakab Elemér jogszerűen használja az Mgr. rövidítést! Ellenkező esetben, képzeljék csak el, hat évig és négy hónapig potyára járt Ungvárra, hallgatta a sok előadást ukrán vagy angol nyelven, és még csak ennyi plusz se származna belőle!? A diószegi jogi egyetemen ennyi idő alatt már talán doktor is lehetett volna belőle.

Megjelent a Magyar7 2022/2. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.