cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 13., 13:08

A kabát újragombolása, a magyar űrprogram és a felejtés művészete – megjelent a MAGYAR7 24. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

lapajánló
Fotó: ma7

Újragombolni a kabátot Molnár Judit főszerkesztő vezércikkének a címe. Mint írja, „a felvidéki magyarság most sem, sokadszorra sem értette meg a választások üzenetét, fontosságát, így közösségünknek a következő öt évben sem lesz európai parlamenti képviselete. De mielőtt a népostorozó vádja érne, szögezzük le, bukott választások esetén nem a választók felelősségét kell keresni, hanem őszinte válaszokat kell adni a miértekre – a politikának, mindannyiunknak… Ezúttal azonban nem lesz elég az okokat felfejteni, a helyzet ennél súlyosabb, ennyi kudarc után a hogyan tovább kérdése is a válaszát várja.” 

lapajánló
Fotó:  MTI
Lapunk több oldalon foglalkozik a hétvége hazai, magyarországi és európai választásaival. Szlovák választás, magyar útelágazás címmel foglalta össze a történéseket Kolek Zsolt, illetve megkérdezte a Magyar Szövetség EP-listavezetőjét, Berényi Józsefet, aki szerint romlik a felvidéki magyarság politikai immunrendszere. Néhány oldallal arrébb a magyarországi önkormányzati választások eredményeit találják.

Európa békét akar, állapítja meg Kocur László, amelyre a legkomolyabb bizonyíték, hogy Emmanuel Macron csúnyán megbukott. Vagyis a franciák annyira nem szeretnének bemasírozni Ukrajnába, ahogy az elnökük, aki előre menekülve, még a hivatalos eredmények kihirdetése előtt feloszlatta a nemzetgyűlést, és új választásokat írt ki. Békepárti fordulat Európában?

Fontos, hogy nagy programokat indítsunk el itthon, amelyekkel jó eséllyel itthon tudjuk tartani a magasan képzett szakembereket, sőt akár másokat is ide tudunk vonzani, mondta interjúnkban Ferencz Orsolya, a magyar űrprogram biztosa. Névai Gábor azonban nemcsak a kétségtelenül fontos magyar űrprogramról kérdezte, hanem gyökereiről, életfilozófiájáról is. Nagyinterjúnk címe: Generációkra lesz hatással a magyar űrutazás.
lapajánló
Fotó:  ma7

Joggal nevezhetjük szélhámosnak azt az embert, aki olyasmit próbál elhitetni embertársaival, amiről tudja, hogy nem igaz. Az EU-ban ma szinte szabadon zajlik a törvényszegés. Ócska csalásoktól kezdve a nagyszabású sikkasztásokon át a társadalmak életével történő hazardírozásig belefér minden, határ a csillagos ég! Fülöp Antal: Demagógok és delikvensek.

lapajánló
Fotó:  ma7
Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly joggal teszi fel a kérdést írásában: Mi lesz veled, európai mezőgazdaság? Az európai parlamenti választások előtt néhány hónappal Európa-szerte tetőfokára hágott a gazdák elégedetlensége. A kontinens fővárosait, autópályáit és határátkelőhelyeit ellepték a traktorok. Brüsszelben, az Európai Unió székháza előtt tüzek lobogtak, jelezve, hogy a felhergelt gazdák tűzbe boríthatnak mindent. A szerző nem tudhatta, hogyan szavaznak majd Európa polgárai, de jól érzékelte, hogy a mezőgazdaság megoldatlan problémái hatással lesznek az egyéni döntésekre.

A Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap (Kult Minor vagy KKA) egyik vezető szervének, az öttagú felügyelő bizottságnak az egyik tagja, Szekeres Klaudia lemondott posztjáról, így helyette újat kellett választani. Mivel a kormány kisebbségi bizottságának volt a jelöltje, így ezt a testületet illeti meg a jelöltállítás joga, akit Martina Šimkovičová kulturális miniszter nevez majd ki. Erre a posztra akart bekerülni Rigó Konrád, akiről a cikk szerzője, Somogyi Szilárd azt írta, ha kell, úgy felejt, mint a vízfolyás.

lapajánló
Fotó:  ma7

Balaton, Budapest, gyógyfürdők. Magyarországon nyaralna, de nem tud választani? A közelmúltban megjelent lapszámunkban már foglalkoztunk a külföldi nyaralásokkal, de azokról sem feledkeztünk meg, akik Magyarországon tervezik eltölteni a jól megérdemelt szabadságukat. Az alábbiakban elsősorban nekik segít Mátis Rudolf.

Már tudjuk miért jár gyakran és szívesen Erdélybe III. Károly. A szívhódító szépségű szépanyja, Rhédey Claudina és öröksége miatt. Erről szól a Leporolt históriákban Lacza Tihamér.

Kezdjük egy találós kérdéssel! Tudja ön, hogy hol találkozhat egyszerre olyan nagyságokkal, mint George Clooney, Tom Cruise, Ferenc pápa, Liszt Ferenc, Mátyás király, Lady Gaga, Ryan Gosling, Ariane Grande, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Lionel Messi...? Nos, a helyes válasz: 2023. május 25-e óta Budapesten. Ezen a napon nyitotta meg a kapuit a 24. Madame Tussauds Panoptikum a nyolcadik európai helyszínen, ezúttal Pest belvárosában, írja Zsebik Ildikó.
lapajánló
Fotó:  ma7

Sokan azt hiszik, hogy a dióval nincs munka, hiszen szinte minden kertben áll egy terebélyes diófa, ahol megkapja a kellő fényt, vizet és tápanyagot ahhoz, hogy 20 méter magasra is megnőjön. De az ültetvénynél más a helyzet. Agócs Szvorák Emese a füleki Tóth család persei diófeldolgózójában járt, ahol kísérleti ültetvényt is telepítettek.

A hétvégén megnyitja kapuit a megújult tornaljai strand, tudósít Virsinszky Tamás.

Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntőjének az idén is Gombaszög adott otthont. Ez volt a verseny tizennegyedik évfolyama, amely során sokan szereztek arany, illetve kiemelt arany sávos besorolást, ezzel is bizonyítva, hogy egyre magasabb a színvonal, írja Fábián Gergely.

Németh László-díjat kapott Varga Rózsa, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola nyugalmazott tanára. Az elismerést a magyarországi pedagógusnap alkalmából Rétvári Bence miniszerhelyettestől, a magyar belügyminisztérium parlamenti államtitkárától és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól vehette át Budapesten. A kitüntetett pedagógust Nagy-Miskó Ildikó kereste fel.

Szomolai Andrea is ott volt a felvidéki szépségversenyen, amely különösen izgalmas volt. Buday Fanni lett a Felvidék Arca, akinek az a feladata, hogy méltóképpen és fiatalos lendülettel képviselje a közösséget, és megmutassa a finom, női intelligenciára és elegáns szépségre igenis nagy szükség van. 

Idén Bázelben tartották a svájci magyarok a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett trianoni közös megemlékezést, amelyen Dunajszky Géza felvidéki magyar író, közéleti személyiség tartotta a díszbeszédet Magyar kisebbségi sors a Felvidéken címmel. B. Vida Júlia: Egy nemzetnek nincsenek országhatárai.

Hancko Veronika életvezetési tanácsadó irányításával 2024 áprilisában egy veszteségfeldolgozó csoport kezdte meg működését Zselízen, tudjuk meg Kaszmán Zoltán írásából.  A kilenc fős, vegyes, nőkből és férfiakból álló csoport nyolc alkalommal találkozik a helyi alapiskola épületében.

Csiba Dávid, Lépes Bálint és Mandák Marcell fiatal dunaszerdahelyi operatőrök, akik pár hónapja fogtak össze, hogy két egyperces rövidfilmmel benevezzenek a Forgass az életért (Shoot4Earth) nevű nemzetközi versenybe és nyertek, tudósít Lacza Gergely.

Francia olimpiai hetet tartottak Királyhelmecen, a Műszaki Szakok és Mesterségek Szakközépiskolájában annak apropóján, hogy 100 év után ismét Párizsban lobban fel az olimpiai láng, július 26-án. A múlt hét minden napjára jutott a kulturális, közösségi és sportrendezvényekből. Ezekről küldött beszámolót Molnár Gabriella.

Mit érdemes tudni a pszichedelikumokról, az LSD-ről és társairól? A kérdésre Domonkos Andor kutatóorvos válaszol.

lapajánló
Fotó:  ma7

A Hazajáró kilépett a Kárpát-medencéből és a chicagói magyarok közé látogatott. Élményeikről az Ábel nyomában Amerikában címmel olvashatnak.

Ahogy az öltözködésben, a cukrászatban is évről évre felbukkannak új trendek. A „csavar” néha egy új tálalási mód vagy egy lecserélt alapanyag, és a megszokott helyett máris egy új desszertet kapunk, írja Balogh Tímea, és közli is, hogy készítsük a Tiramisu tekercset és a Cseresznyés krémtúrós pitét.

Vas Gyula ezúttal a Mitsubishi ASX 1.3 Instyle 7DCT Mild Hybrid autót tesztelte, amelyről állítja, a legerősebb motorral is takarékos.

lapajánló
Fotó:  ma7
Szurkoló rovatunkban a focivilág egyik legnagyobb ünnepével, az Európa Bajnoksággal foglalkozik Rajkovics György. Kocur László pedig összefoglalta Vémola és Végh csatáját.

A MAGYAR7 24. számának hátlapján Pósa Lajos nemesradnóti mellszobra szerepel. Közéleti hetilapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.