cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. január 13., 12:51

Megjelent a MAGYAR7 idei második száma

A politikai képviseletet életveszélyes puszta matematikai képletként elképzelni. Ennyi meg ennyi emkápés, plusz ennyi meg ennyi hidas, plusz ennyi meg ennyi összefogásos, megfejelve néhány emkádéemessel nem biztos, hogy a lehetséges maximumot jelenti. Mert amennyi szavazatot hozhat egy csapat, ugyanannyit veszíthet az új párt a másik csapat szavazóinál, így a végeredmény nagyon is kétséges, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly: A toxikusok „elvárásai” című vezércikkében.

Magyar7
Fotó: Magyar7

Elmaradt ellenzékváltás, kormánypárti esélyek a címe Kolek Zsolt politikai összefoglalójának, amelyben áttekinti a magyarországi belpolitikai helyzetet. A tavaszi országgyűlési választások legfőbb tétje, elkezdheti-e soron következő negyedik kormányzati ciklusát Orbán Viktor. Ami biztos, 2010 óta a legszorosabb befutó ígérkezik, de a kampányhajrá rajtvonalán nagyobb esély kínálkozik a Fidesz–KDNP ismételt győzelmére, mint a kormányváltásra. Gyorsan, pár hét leforgása alatt érzékelhetővé vált, hogy nincs vezetője Európának. Angela Merkel elment, Olaf Scholz pedig még nem érkezett meg. S mivel a politikában nincs, nem lehet hatalmi vákuum, a megüresedett helyre máris nyomul be a második, aki első akar lenni: Emmanuel Macron, aki emellett a választásokat is meg akarja nyerni országában. Haják Szabó Mária írásának címe: Macron vendégségben.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Jöttek és jönnek izgalmas felkérések, állítja interjúnkban Bandor Éva, az egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb színésznőnk, aki nem panaszkodik a járványra. A hagyományostól eltérő felkérésekre is igent mondott, van tehát dolga elég, ráadásul két filmszerep várja, amelyekről szintén mesélt Molnár Annának.

Rajkovics Péter azt foglalta össze Piac című rovatunkban, hogy hol és mennyivel járunk jobban vagy rosszabbul ebben az évben. Milyen járulékok, befizetések emelkednek, melyek azok a juttatások, amelyek szintén emelkednek és mennyivel. Omikron: van-e, ki e nevet nem ismeri? Ez a címe Pomichal Krisztián írásának, amelyből megtudhatjuk, nagyon keveset tudunk az omikronról, rengeteg még a nyitott kérdés, de úgy tűnik, kevésbé súlyos klinikai állapotokat idéz elő a fertőzötteknél.

Megszólaltak a magyar evangélikusok, írja Kövesdi Károly annak kapcsán, hogy szerinte az európai kereszténységre 2022-ben is sok megpróbáltatás vár. Csakúgy, mint az előző években. Köztudott, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a Krisztus-hívőké, amit látva az európai demokráciák többsége – beleértve az uniós intézményeket is – szégyenlősen elfordítja a fejét, és sokatmondó hallgatásba burkolózik. Vagy rátesz még egy lapáttal. Hogy mit mondtak a magyar evangélikusok, megtudják, ha elolvassák Háttér rovatunkat.  

Ukrajnát még nem érte el az egyetemi titulusok használatának a láza. Talán ez is magyarázza, hogy az egyetemi alap- és mesterfok elvégzése után nem jár titulus. A lediplomázott emberek nem írhatják a nevük elé a Bc. vagy Mgr. titulust. Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy a szlovákiai magyarság egyik ismert személyisége, az Ukrajnában végzett Jakab Elemér neve mellett mindig feltűnik a Mgr. rövidítés. Hogy lehetséges ez? Lehetséges ez?

A válaszok kiderülnek Somogyi Szilárd oknyomozása alapján készült írásból, amelynek címe: Nem Mgr. az ukrán magiszter?

A morális csődöt nem lehet gumilövedékkel védeni, avagy Száraz Dénes gondolatai az Elk*rtuk filmről. Amely nem mellesleg a tavalyi év legnézettebb magyar mozifilmje, pedig csak az ősszel mutatták be, a hírhedt balatonőszödi beszéd elhangzása és a 2006-os őszi események 15. évfordulója okán. Eddig már több mint 130 ezren látták a mozikban.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Egy nagyon szimpatikus angol úr a főszereplője a Leporolt históriák legújabb fejeztének, aki magyarrá lett. Az 1830-as évek második felében egy bizonyos John Paget (1808–1892) nevű angol orvos és utazó egy közel ezeroldalas műben foglalta össze magyarországi és erdélyi útiélményeit, és végső soron nagyon pozitív képet festett rólunk az angol olvasóknak. További részletekért olvassák el Lacza Tihamér cikkét.

Szomorú apropója a Múltunk rovatnak, hogy hetvenkilenc esztendővel ezelőtt, 1943. január 12-én a szovjet 40. hadsereg Uriv térségében végrehajtott erőszakos felderítése vezette be a magyar királyi 2. honvéd hadsereg elleni offenzívát. Babucs Zoltán hadtörténész: Sorsdöntő napok a Donnál

Országos szinten is elismerik Fülek igyekezetét, írja Agócs Szvorák Emese annak kapcsán, hogy a város lett a Roma Spirit 2021 díj tulajdonosa. Köztudott, hogy Füleken él Szlovákia legnagyobb integrált roma közössége. Az önkormányzat számos innovatív megoldást vezetett be az elmúlt években a szociális ügyek, a lakásproblémák kezelése vagy a közbiztonság területén. Ezt ismerték el a díjjal. Közösségépítésből jeles, írja Reczai Lilla, aki a bősi Csemadokba látogatott el, ahol ez az év sem a tétlenkedésről szól majd. Lapunkban olvashatnak arról is, hogy Pozsonypüspöki első írásos említésének 800 évfordulója alkalmából tervezett események a járvány miatt áttolódnak az idei évre. „Amit nem ismerek, azt nem tudom védeni” Dunajszky Éva írásának. Éltetik Szent-Ivány József emlékét Sajógömörön. Decemberben volt száz éve annak, hogy a sajógömöri evangélikus gyülekezet felügyelőjévé választották Szent-Ivány Józsefet, s halálának 80. évfordulója ugyancsak a múlt hónapra esett. A gömöri politikusra és mecénásra ebből a kettős alkalomból, online közvetített ünnepi istentisztelettel emlékeztek a templomban, ahol szolgált, írja Virsinszky Tamás.

Megújul Csetnek egyik gyöngyszeme. Örömteli esemény, ha sokszor mostoha sorsú épített örökségünk egy-egy darabja megújul. Ez vár most Csetnek egyik jelentős épületére, a település főterén álló Maritinszky-palotára. Az egykori bányavárosban azonban több olyan épület is található, amely megmentésre érdemes lenne. A számos fotóval tarkított cikk szerzője Fábián Gergely.

Kaszmán Zoltán a pöstyéni fürdő ipolysági alapítójáról Winter Lajosról emlékezett meg. Mint írja a Winter család a fürdő kiépítésével jelentős mértékben hozzájárult Pöstyén fellendüléséhez. 1890-től, a terület bérbe vételétől, az időközben kiépített gyógylétesítmény 1948-ban bekövetkezett államosításáig, a család igazgatta a pöstyéni fürdőt. Winterék munkáját csak az 1989-es rendszerváltás után ismerték el. Komárom több évszázados zenei értékei immár a Felvidéki Magyar Értéktár részét képezik. Köszönhető ez több szervezet összefogásának és kezdeményezésük pozitív fogadtatásának. Mindezekről Rancsó Andreával, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnökével beszélgetett Nagy-Miskó Ildikó

Szomolai Andrea arról ír, hogy szép természeti környezetben, a Kandia-halastó mellett épül ki nemsokára a Galántai járásban található Alsószeli község új lakóövezete. Az egykori kertészet területéről van szó, amelyet a falu visszavásárolt.

Sétahajó, kisvonat, rendezvényhajó és vízitaxi. Ennyi szolgáltatást nyújt a  párkányi KTG Kft. Régebbtől működtetik a sétahajót, tavaly kisvonattal bővült a szolgáltatás. Jelenleg a rendezvényhajó felújítása folyik és a vadonatúj vízitaxi is a kikötőben van már. A vállalkozás tulajdonosa a Párkányban élő Taba család, szíve-lelke pedig az apa Taba Gábor, akinek már a gyermekkorát is meghatározta a hajózás, tudjuk meg Bokor Klára riportjából.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

A vitaminok olyan esszenciális molekulák, amelyekből lényegesen kisebb mennyiségre van szükségünk, viszont nagyon fontosak. Hozzájárulnak számos enzim hatékony működéséhez, számos folyamat irányításához, olvasható Domonkos Andor összefoglalójában, amelyben közérthető módon magyarázza el a vitaminok felosztását is. Szlovéniai só-show a Barangoló legfrissebb írásának, de Csermák Zoltán nemcsak a tengeri sólepárlásról ír, hanem megemlékezik a sókereskedelemről is a történelmi Magyarország területén. Erdély bányái látták el az országot az éltető ásvánnyal, a tengeri sólepárlásról viszont kevesebb információ jutott el hozzánk, írja.

Szabó B. Csilla gofrit, és krémes árpagyöngykását ajánl rántott hurkával. Vas Gyula az Opel Mokka 1.2 Turbo Ultimate autót tesztelte.

Rajkovics György arról ír, hogy a sportban is vannak bántalmazók és bántalmazottak. Lelki és testi terror, zaklatás, nemi erőszak, olyan fogalmak, amelyeket nem szoktunk a sporttal összekapcsolni. Mégis, egyre gyakrabban olvashatunk arról, hogyan éltek vissza sportvezetők, edzők, vagy akár sportolók hatalmi helyzetükkel.

Magyar7
Magyar7

Rajkovics Péter azt kérdezi, hogy már a sportban is új időszakot kezdünk? Abból indult ki, hogy a karácsony előtti készülődésben és a két ünnep közti időszakban kevés sportesemény tartotta annyira lázban a sportrajongókat, mint a darts-világbajnokság. Ez is jó bizonyíték arra, hogy egyre több olyan sportág hódítja meg a közönséget régiónkban is, amely az elmúlt évtizedekben kinőtte korábbi kereteit.

A Pázmaneum Társulás idén és megjelentette a Regnum Marianum Kalendáriumot. Ez már a 16. évfolyama a felvidéki és a Kárpát-medencei keresztény magyarság számára íródott naptárnak.

Lapunkban olvashatják az Előretolt Helyőrség jövő héten megjelenő idei első számának az ajánlóját is.

A Magyar7 idei második számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, hátoldalán a nagysallói református templom látható. Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.