cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. augusztus 4., 10:39

Az ukrán magiszter

Jakab Elemér az Ungvári Nemzeti Egyetemen szerezte diplomáját a történelem és nemzetközi kapcsolatok karán. Tanulmányait ukrán és angol nyelven folytatta, szakdolgozatát is ukrán nyelven írta. Ehhez hozzáférni viszont gyakorlatilag lehetetlen.

jakab-elemer-1-1--1-.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

A Most-Híd párt parlamenti képviselője 2013 óta magiszteri titulussal rendelkezik, ami arról tanúskodik, hogy sikeres egyetemi tanulmányok állnak mögötte, amelyeket diplomaszerzéssel zárt le. Jakab Elemér lakóhelye a kelet-szlovákai Nagyráska község, amelynek ez idő szerint a polgármestere. A településről két szlovákiai egyetemi központ is könnyen megközelíthető. Az egyik Kassa, a másik pedig Eperjes. Az kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemet mintha csak Jakab számára teremtették volna, hiszen külön Közigazgatási Kar is működik itt, amely egy polgármester, parlamenti képviselő számára a leginkább testhezálló lehet. Ha azonban inkább a történelemtudományokban szeretné valaki képezni magát, akkor ott van a kassai történelem tanszék is. Ilyen szempontból az Eperjesi Egyetem sem lehet rossz választás, hiszen itt külön Politológiai Kar, továbbá Történelemtudományi Kar, de Közép-európai Tudományok Intézete is működik. Ezeken a tanulmányi helyeken a tanítás nyelve a szlovák.

Ha egy tanulni vágyó felvidéki, történetesen nagyráskai magyar nem szlovákul, hanem az anyanyelvén szeretné képezni magát, akkor a legközelebb a Nyíregyházi Egyetem van, ahol szintén van Történelemtudományi Intézet. Egy kicsit továbbmenve, Miskolcon már komplett bölcsész és államtudományi képzés kínálata közül lehet választani. Ha pedig Budapestet vesszük tanulmányi helyként, akkor az embernek mindegyik ujjára akad két olyan hely is, ahol az anyanyelvén tanulhatja a neki tetsző tudományokat.

Ha ezeket a képzéseket valaki nem az anyanyelvén és nem szlovák nyelven szeretné folytatni, akkor a fenti egyetemi városokban erre is van lehetőség, például angolul. A közlekedés szempontjából Budapest kimondottan ideális, hiszen Jakab Elemér környezetéből tudjuk, hogy a képviselő a kelet-szlovákiai otthona és a pozsonyi parlament közötti útvonalat Magyarországon keresztül szokta megtenni, mivel itt az út nagy része, Budapest érintésével, autópályán történik.

Ha viszont a nagyráskai tanulni vágyó polgármester, aki Budapesten keresztül ingázik a pozsonyi parlamentbe, valamilyen különleges oknál fogva nem magyarul, nem is szlovákul, de még csak nem is angolul szeretne művelődni, hanem történetesen

ukrán nyelven szeretné magába szívni a tudást, és ezen a nyelven szeretne vizsgázni, majd szakdolgozatot (diplomamunkát) írni, akkor annak legközelebb az Ungvári Nemzeti Egyetem áll a rendelkezésére. Ukrajnában.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem fő épülete kívülről elég sivár benyomást kelt. Belülről az egyetem és annak központi csarnoka már némileg emberközelibb, színesebb benyomást kelt. Ne feledjük, hogy Ukrajnában vagyunk, ahol a negyvenéves kommunista korszakot még nem törölték el a rendszerváltozás utáni évek. Az élet- és a bérszínvonal jóval a Szlovákiában megszokott alatt van, a havi 250-300 eurós fizetés már kifejezetten jónak számít.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem fő blokkja kívülről elég sivár benyomást kelt. (Fotó: Pavlina Tarnavska)
Az Ungvári Nemzeti Egyetem fő blokkja kívülről elég sivár benyomást kelt. (Fotó: Pavlina Tarnavska)
Fotó:  Pavlina Tarnavska

Amikor a Ungvári Nemzeti Egyetemen jártunk, feltűnt, hogy létezik itt magyar kar is, sőt, a magyar karon magyarul lehet tanulni a nemzetközi kapcsolatok tudományát, amelyet Jakab Elemér is végzett. Így egy pillanatra meg is nyugodtunk, hogy megvan a megoldás Jakab Elemér ukrajnai diplomájára.

Valószínűleg itt szerezte a magyar karon, magyar nyelven, hiszen ez logikusnak tűnik.

A témát ezzel le is zárhattuk volna. Aztán megtudtuk, hogy

ez a tárgy magyarul csak 2014-től tanulható, Jakab képviselő pedig már 2013-ban diplomát szerzett itt.

Az adatot az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesének hivatalától sikerült megszereznünk. Ezzel azonban az egyetemi adatszolgáltatás gyakorlatilag véget is ért.

Mivel furcsálltuk, hogy

Jakab Elemér a nehezen megközelíthető, minden alkalommal 4-5 órás határátkelői várakozást jelentő Ungvárt választotta tanulmányai színhelyéül, s állítólag ukrán, illetve angol nyelven végezte el az itteni egyetemet,

ezért legalább a diplomamunkáját szerettük volna megtekintetni az egyetem könyvtárában. Tényleg csak megtekinteni szerettük volna, hiszen tolmácsunkat leszámítva, nem beszélünk ukrán nyelven.

Az Egyetem fő csarnoka. Vajon hányszor fordult itt meg Jakab Elemér? (A szerző felvétele)
Az Egyetem fő csarnoka. Vajon hányszor fordult itt meg Jakab Elemér? (A szerző felvétele)

Talán nem minden olvasónk tudja, hogy az egyetemi tanulmányokat lezáró, úgynevezett diplomamunka általában minden egyetemen szabadon hozzáférhető, hiszen az egyetem, de maga a hallgató is ezzel bizonyítja, hogy a tanulmányai és eredményei lezárásaként megszerzett diplomát egy saját tudományos munkával is kiérdemelte, s az abban foglalt állításokat egy bíráló bizottság előtt annak rendje-módja szerint megvédte.

Amikor Jakab Elemér diplomamunkája felől érdeklődtünk, minden ajtó bezárult előttünk.

Kérésünkkel megkerestük a Történelem és Nemzetközi Kapcsolatok Karát, a rektori hivatalt, a rektorhelyettesi hivatalt, az egyetemi könyvtárat, az egyetem sajtóosztályát, de miután elmondtuk vagy leírtuk, hogy mit szeretnénk, egyik helyen sem jártunk sikerrel.

Volt, ahonnan azzal küldtek el minket, hogy ha teljesítenék a kérésünket, akkor sérülhetnének Jakab Elemér emberi jogai.

Nem akartunk parttalan vitába bonyolódni, vajon milyen emberi jogok sérülnének azzal, hogy egy elvileg nyilvános munkába szeretnénk beletekinteni. Az egyik ügyintéző egy nagyon lényeges tanácsot adott, amikor azt mondta,

talán ha lenne valahol ismerősük.

Nos, ismerősünk nem volt egyik részlegen sem, véleményem szerint viszont Jakab Elemérnek annál több lehetett. Amikor ezt kollégáimnak is elmondtam, megkérdezték, mire alapozom ezt.

Arra alapozom, hogy szerintem Jakab Elemér nem tud egyetemi szinten sem ukránul, sem angolul.

Munkám során többször hallottam az érintettet megszólalni a szlovák parlamentben, ahol papírról olvas, de az is előfordul vele, hogy köszönettel visszaadja az azonnali megszólalás lehetőségét.

Ezért megkockáztatom, hogy az angol vagy a cirill betűs ukrán nyelvet még a köznapi beszélt szinteken sem bírja. Egyetlen életrajzában sem utal rá, hogy gyermekkora vagy iskolái során kapcsolatba került volna ezekkel a nyelvekkel, publikációt, cikket, más megnyilvánulást nem találunk, amelyeknek ezeken a nyelveken a szerzője lenne.

2012-ben azonban – vagyis az ungvári egyetemi évei alatt – Jakab Elemér tagja volt egy pozsonyi parlamenti delegációnak, amely éppen Ungváron volt hivatott ellenőrizni az akkori ukrán választásokat.

Jakab Elemér a pár napos látogatás alatt

csak a kárpátaljai magyarok társaságában beszélt tolmács nélkül, egyébként tolmács segítségét vette igénybe.

A Le Monde Diplomatique című, több nyelven megjelenő folyóirat 2013 áprilisában riportot közölt a schengeni határokról, és a riportban szerepelt Jakab Elemér is. Megkerestük a riportot készítő, angolul kiválóan beszélő francia újságírót, aki elmondta, hogy

Jakab végig magyarul beszélt, és egy kassai tolmács fordította a szavait.

Ráadásul pont abban az évben, amikor Jakab éppen ötödéves volt az idegen nyelvű egyetemen.

Végül természetesen megkerestük magát Jakab Elemért is, akinek a Most-Híd párt szóvivőjén keresztül azt a négy ártatlan kérdést tettük fel, hogy hol, mikor, milyen szakon és milyen nyelven végezte a felsőfokú tanulmányait.

Tíz perc sem telt el, és Jakab már hívott is, és nyájasan érdeklődött, miért érdekel bennünket a végzettsége? Talán munkalehetőséget szeretnénk kínálni neki?

Amikor elmondtam, valószínűtlennek tartom, hogy ukrán és angol nyelven szerezte meg a diplomáját, felajánlotta, hogy elküldi annak másolatát. Nem is vitattuk, hogy van diplomája, de ettől függetlenül az ígért másolat mindmáig nem érkezett meg. A négy kérdésünk közül viszont háromra érkezett válasz. Megkaptuk, hogy Jakab hol végezte az alapiskolát, majd a középiskolát, és hogy igen, Ungváron diplomázott 2013-ban a nemzetközi tudományok szakon, levelező hallgatóként. A tanítási nyelv kérdése megválaszolatlan maradt.

Ezután még egyszer kerestük Jakab Elemért telefon, hogy esetleg megmutathatná a diplomamunkáját. Ezt már határozottan elutasította, és azt javasolta, hogy inkább az MKP pénzügyeit vizsgáljuk. Végül megkérdeztük a már említett, Jakab környezetéből származó forrásunkat, milyennek ítéli meg Jakab idegennyelvtudását. Forrásunk Jakab mellett volt az „egyetemi évek” alatt, s kérdésünkre csak annyit mondott, hogy

ő soha nem hallotta vagy látta Jakabot angolul, ukránul beszélni vagy írni.

Ezek után biztos vagyok abban, hogy Jakab Elemér a 2013-ban szerzett diplomáját csalárd módon szerezte, mivel meggyőződésem, hogy nem bírta egyetemi szinten a kar egyik tanítási nyelvét sem. De miért is fontos ez? Azért, mert

a szlovákiai magyarság elszegényedését és fogyását támogató Most-Híd párt egyik fő embere most már nemcsak a gazdasági gátlástalanság példáját mutatja be, hanem közéleti-oktatási kérdésben is demonstrálja a párt működési elvét.

Aminek az a lényege, hogy minden legyen „lepapírozva”, a többit a választóink majd úgyis megeszik.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/31 számában. 

jakab-elemer-1-1--1-.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Jozef Lakatos 2019. 08. 14., sze - 10:53
Az ügy margójára. Egyetértek azzal, hogy egy képviselő az közszereplő és éppen ezért.... DE. Hogy akar így az MKP a Híddal egyezséget kötni, kolalíciós listát állítani, ha állandóan lövik egymást, azaz inkább az MKP lövi a Hidat.. Szerintem egyáltalán nem őszinte ez a szándék, Másrészt az MKP-nak is van pont elég sara, kezdve a rég nem odavaló "elnökével", akinek az elnökség tagjai még mindig hajbókolnak (beleértve a keletieket is), ahelyet, hogy jól segbe rúgnák! Nagy színjáték ez az egész. Mindenki csak a maga kis esetleges mandátumáért reszket! Persze Magyarország számára is már csak bizonyítani kell, hogy csak "megérdemlik" az MKP csúcs "politikusai" azt a temérdek pénzt, amelyet éveken át kap(nak) és hogy tovább kapják! Végső soron, egyébként itt sem más a cél, mint a húsos fazék alján lévő kis zsírhoz jutni! Tetszik ez bárkinek vagy sem!