2021. november 12., 19:19

Nem ilyen kórházreformot szeretne a Szövetség

A rimaszombati kórház főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatót pénteken a Szövetség. A párt tiltakozik az ellen, hogy a parlament előző nap második olvasatba utalta a kórházreformot, egyúttal felszólították Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert, hogy tárgyaljon a déli régiók kórházainak vezetésével.

Szövetség kórházreform sajtótájékoztató Rimaszombat
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke hangsúlyozta, hogy az itt összegyűlt képviselők is tisztában vannak azzal, hogy az egészségügy reformjára nagy szükség van. Azt is látják, hogy az emberek elégedetlenek az egészségügyi ellátás minőségével.

Az emberek félnek, hiszen most, amikor a járvány miatt az egészségügyi ellátás értéke megnő, azt hallják, hogy elveszíthetik a kórházaikat. Az emberek bizonytalanok, hiszen csak félinformációk vagy egymással merőben ellentétes információk jutnak el hozzájuk. Ezért emelték fel a hangjukat és tiltakoztak itt Rimaszombatban is, Királyhelmecen vagy Nagykürtösön is, mert úgy érzik, hogy az ő hangjuk nem hallatszik el Pozsonyig”

– mondta Forró Krisztián.

Vladimir Lengvarský egészségügyi miniszter tegnap, a sikeres parlamenti szavazást követően kilátásba helyezte, hogy több kórház vezetésével is találkozik. Azok a kórházak azonban, amelyekre a leminősítés vár nem szerepeltek ezen a listán.

Forró hangsúlyozta, hogy a több mint 75 ezer tiltakozó ember nevében állnak itt, és azért hívták össze a mai sajtótájékoztatót, hogy nyilvánosan is meghívják a kormányfőt és a minisztert, hogy látogassanak el a régióba, és nyugtassák meg az embereket, hogy nem veszítik el a normális egészségügyi ellátás elérhetőségét.

Nem a parlamenti képviselőket kell hősöknek nevezni, hanem azokat, akik önkéntesen aláírásokat gyűjtöttek, és azokat, akik aláírták a petíciós íveket – mutatott rá Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke annak kapcsán, hogy Eduard Heger (OĽANO) kormányfő hősöknek nevezte a kórházreformot megszavazó képviselőket.

Mózes kifejtette, hogy egy elemzői íróasztal mögül talán jónak tűnhet, hogy összevonják a kórházakat, de ha a valóságot nézzük ennek semmi realitása nincs, akárcsak a kerületi bíróságok áthelyezésének sem. Hangsúlyozta, hogy

a Szövetség nem a reform ellen van, mert szükség van normálisan működő kórházakra, de a reform nem szólhat arról, hogy a kórházakat bezárjuk vagy elfekvőkké minősítjük. A reformoknak éppen a fejlesztésekről kellene szólniuk és fontos lenne, hogy végre a koncepciót is lássuk a tervek mögött.

Cziprusz Zoltán a rimaszombati kórház sajtótájékoztató
Fotó:  ma7.sk

Cziprusz Zoltán megyei képviselő a petíciós bizottság nevében fejezte ki együtt nem értését a törvénymódosítással kapcsolatban. Kiemelte, hogy több mint 36 ezer aláírást gyűjtöttek a rimaszombati kórház megmentése érdekében, viszont a miniszter nem volt hajlandó fogadni őket, ezáltal még a törvényi kötelezettségének sem tett eleget – fejtette ki a petíciós bizottság elnöke. "Ez a kórház közel 150 ezer ember ellátásáról gondoskodik, ezért a leminősítés sem elfogadható. Meghívjuk a miniszter urat és a 76 képviselőt, hogy beszélgessenek az emberekkel, hallgassák meg az ő véleményüket is."

Elég már abból, hogy ez a kormány mindent le akar nyomni az emberek torkán a „Lebo Fico, lebo mafia” kifogással. Mi nem szeretnénk, hogy visszatérjen Fico és a maffiakormány, de pont ez a mostani kormány tesz meg mindent, hogy ezek a pártok erősödjenek és visszatérjenek a hatalomba"

– tette hozzá Cziprusz.

Furik Csaba, a bodrogközi Kisgéres polgármestere és a petíciós bizottság tagja elmondta, hogy a királyhelmeci kórház státuszának megőrzése érdekében 18 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Hangsúlyozta, hogy a királyhelmeci egy állami kórház, amelynek az elmúlt évtizedekben nem volt semmilyen adóssága. Nem elavult intézményről van szó, nyilvánvalóan sok javítanivaló lenne, de a fejlesztések nagy részét a kórház önerőből, határon átnyúló (Interreges) pályázatok segítségével szerezte be, és így próbál 21. századi körülményeket biztosítani a betegellátáshoz.

Furik Csaba
Fotó:  ma7.sk
Azt szeretnénk, ha azok az osztályok, amelyek jelenleg is működnek (nőgyógyászati, szülészeti, sebészeti, belgyógyászati) megmaradnának, és szeretnénk, ha a sürgősségi ellátás és a megfelelő eszközpark, a mentőkocsik továbbra is rendelkezésre állnának, úgy mint eddig

– emelte ki Furik Csaba, hozzátéve, hogy nyitottak a tárgyalásokra, és várják a szaktárca vezetőségét Pozsonyból, ám eddig senki sem élt a lehetőséggel, hogy tájékoztassa őket, mi lesz a bodrogközi kórház és bodrogközi emberek további sorsa.

Portálunk kérdésére Juhász Péter, a rimaszombati kórház sebészeti osztályának főorvosa elmondta, hogy az ötödik kategóriában, ún. közösségi kórházak kategóriájában megszűnik az aktív ellátás. Marad egy sürgősségi részleg, ahol az életet megmentik, de semmilyen további aktív ellátás nem fog folyni. Feltette a kérdést, hogy akkor hol és ki fogja ellátni ezeket a betegeket? Szerinte a kapacitás hiánya miatt máshol sem tudnak majd ennyi beteget fogadni, továbbá sok páciensnek pénze sincs arra, hogy hetente kétszer pl. Besztercebányára utazzon. További gondot jelent, hogy a destruktív döntés miatt a fiatal orvosok sem akarnak majd munkát vállalni egy kétes jövő előtt álló egészségügyi intézményben. 

Mint ismert, a parlament csütörtökön második olvasatba utalta az egészségügyi minisztérium kórházreformját. A 145 jelenlevő képviselőből 76 szavazott mellette, ellene 68, egy képviselő végül nem nyomta meg a szavazógombot.

A reform a kórházakat öt kategóriába sorolná a közösségi és regionális kórházaktól a nemzeti kórházakig.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.