2021. november 11., 19:37

A parlament első körben további esélyt adott a kórházreformnak

A parlament csütörtökön második olvasatba utalta az egészségügyi minisztérium kórházreformját.

Lengvarsky
Fotó: TASR

A 145 jelenlevő képviselőből 76 szavazott mellette, ellene 68, egy képviselő végül nem nyomott gombot. A reform a kórházakat öt kategóriába sorolna a közösségi és regionális kórházaktól a nemzeti kórházakig. Ezzel optimalizálják a kórházak hálózatát, a minisztérium hangsúlyozza, hogy egyetlen intézményt sem zárnak be.

A járvány előtt kihasználatlan kórházi ágyakat néhány év alatt átalakítják más ellátásra, az adatok elemzését követően. Az orvosok, nővérek és a többi egészségügyi dolgozó a reformnak köszönhetően új berendezésekkel dolgozhatnak, nagyobb csoportokban, a komplikált eseteket is jobban elláthatják.

A reform megszabja a minimális rendelőhálózatot is, mind az általános orvosok, mind a gyerekorvosok esetében. A cél, hogy a betegek elérhető ellátáshoz jussanak járási szinten. A rendelőhálózatot a lakosság száma, a kapacitások, az orvosok életkora és egyéb paraméterek alapján határozzák meg, az adatokat évente újra kiértékelik. Ez alapján megfelelően ellátott, rizikós és kritikus helyzetben levő járásokat határoznak meg, az orvosk pedig ezek alapján az információk alapján dönthetik el, hogy hol nyitnak praxist. A rossz helyzetben levő járásokban 60 ezer eurós támogatást kaphatnának a rendelő felszerelésére, a pénz az uniós helyreállítási alapból érkezne.

A reform következő fázisában a már működő rendelők támogatása következne, és csökkentenék például az adminisztratív terheket

.Még a szavazás előtt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő te a kórházreform támogatására kérte a parlamentet.

Ezt a reformot nevezte a legfontosabbnak, melynek megvalósítása már 17 évet késik, és most több mint 1 milliárd euróból valósulna meg. A képviselőknek garantálta, hogy a cél a nagyságrendekkel jobb kórházi ellátás megvalósítása, és reméli, hogy a törvényhozás megérti, mennyire sürgős lépésekről van szó.

„Szükség van az egészségügyi reformra. Itt ez a törvény, első olvasatban, és önök jól tudják, hogy az első olvasat a törvény filozófiájáról szól. Remélem, értik, hogy a szlovákiai egészségügyet egyszerűen meg kell reformálni” - jelentette ki a törvényhozásban az államfő.

Heger emlékeztetett, nyilvánvaló, hogy mindenki jobb egészségügyet, jobb ellátást akar, éljen az ország bármelyik részén.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.