2021. február 15., 13:40
Frissítve: 2022. jan. 20. 10:19

Lépésről lépésre: Segítünk kitölteni az elektronikus népszámlálási íveket!

A ma7 médiacsalád az elmúlt időszakban aktív szerepet vállalt a népszámlálási kampányban. Riportot és jegyzetet írtunk a témában, videóinterjúkat készítettünk, s mindent megtettünk azért, hogy arra ösztönözzük olvasóinkat, vallják meg magyar nemzetiségüket a 2021-es népszámláláson.

Fotó: scitanie.sk

Most egy újabb segítséget adunk ehhez, lépésről lépésre, részletesen ismertetjük, miként kell digitálisan kitölteni a népszámlálási íveket. 

A témában az elmúlt hónapokban írt cikkeinket, leforgatott videós anyagainkat ITT találják meg. Amennyiben az ismertető után még kérdésük van, nyugodtan írjanak a FB-oldalunkra vagy az [email protected] címre, esetleg a népszámlálási kampány magyar koordinátorainak a nepszamlalas.sk oldalon keresztül.
Az első lépés 

A digitális népszámlálási íveket a scitanie.sk oldalon keresztül érhetjük el. Március 31-ig van módunk kitölteni ezeket, ezt követően a népszámlálás ún. asszisztált szakasza következik.  

nsz1
Fotó:  scitanie.sk

A szlovákul megjelenő weboldalon a Sčítať sa feliratra kell kattintani, ezt követően a következő oldalon már lehetőségünk van magyar nyelvet választani, majd Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnökének rövid köszöntője után kezdhetjük is a munkát.

Tíz-tizenöt percet vesz igénybe az egész! Nem bonyolult, könnyen kitölthető a kérdőív.

Bejelentkezés 

Szükségünk lesz a személyi igazolványunkra, ugyanis a személyi (születési) számunkkal kell bejelentkeznünk. Ha önnek van elektronikus személyi igazolványa azt is használhatja, amennyiben nincs, a személyi (születési) számunk megadása után (a szemecske gombbal ellenőrizhetjük, nem gépeltük-e el a számsort), illetve az elektronikus ellenőrzéshez szükséges "nem vagyok robot" mező kipipálása után mehetünk is tovább!

Ezt követően egy kiegészítő információ megadását kéri a rendszer, például az utó- vagy keresztnevünket kell megadni,

abban a formában, ahogy a személyi igazolványunkban szerepel, vagy azt a települést (szlovák nevén), ahol élünk. Ez változó.

A kérdések
A kérdések egyszerűen, közérthetően vannak megfogalmazva, különösebb magyarázatot nem igényelnek. Amennyiben valami nem világos, a kérdés melletti piros i-re kattintva részletes magyarázatot kapunk.

1. Mi az ön jelenlegi tartózkodási helye? 

Egy olvasónk jelezte, ha ennél a kérdésnél az állandó lakhelyétől eltérő lakhelyet jelöl meg, második kérdésként a "Mióta tartózkodik jelenlegi lakhelyén?" kérdést kapja, így a továbbiakban csúszik a számozás.

2. Tartózkodott-e 1980 óta legalább 12 hónapig folyamatosan külföldön?

Itt fontos megjegyezni, hogy az 1993 január előtt a mai Csehországban való tartózkodás nem minősül külföldi tartózkodásnak.

3. Mely személyekkel él együtt jelenlegi tartózkodási helyén?

Hasonlóan az első kérdéshez, ez sem feltétlenül az állandó lakóhelyre vonatkozik. Lehet, de nem kell, hogy az Ön jelenlegi tartózkodási helye megegyezzen az állandó lakhelyével. A legördülő listából válasszuk ki a velünk élő családtagok "típusát", majd számát! Amennyiben nem családtagjával, rokonával, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban él, úgy a hozzátartozói viszony nélküli személyt kell kiválasztani. Ez vonatkozik például egy együtt élő, de még nem házas fiatal párra. 

nsz2
Ha bármelyik kérdés kapcsán elbizonytalanodik, a "piros i" segít.. Ide kattintva érthető és kellően részletes magyarázatot kapunk, így a kitöltés nem okozhat gondot.
Fotó:  scitanie.sk

4. Mi az Ön családi állapota?

Itt amennyiben házast jelöl meg, új kérdést kap: "Melyik évben kötötte jelenlegi vagy utolsó házasságát?" A számozás értelemszerűen itt is csúszik.

5. Hány gyermeke született élve?

A gyermektelen személyek nullát írhatnak be.

6. Mi az Ön legmagasabb, befejezett iskolai végzettsége?

Olyan végzettségről van szó, amelyet 2021. január 1-je előtt sikeresen befejezett a kitöltő, s azt dokumentummal is igazolni tudja.

7. Mi az Ön foglalkozása?

Ennél a kérdésnél érdemes megállni egy picit. A rendszerben ugyanis nem magyarosították a foglalkozásokat, hiába próbáljuk beírni a kínálkozó rubrikába a tanár, sofőr vagy raktáros kifejezést, arra nem kapunk találatot a legördülő menüből. Hasonló a helyzet a munkahelyünkre vonatkozó adatokat megadásakor is.

Két dolgot tehetünk!

Ha pontosan tudjuk (esetleg munkaszerződésünkben megnézzük), mi a foglalkozásunk szlovákul, akkor azt írjuk be a rubrikába, majd válasszuk ki a felkínált lehetőségek közül a leginkább megfelelőt. Amennyiben nem talál megfelelő foglalkozást, annak feltüntetését ki is hagyhatja, ekkor a rendszer megkérdezi Öntől, biztos-e abban, hogy kihagyja ezt az információt, az igen-re kattintva máris folytatódhat a kitöltés.

A kérdésre akkor válaszoljon, ha Ön 2021. január 1-jén dolgozó, dolgozó nyugdíjas, szülési szabadságon vagy gyermekgondozási szabadságon lévő személy volt és munkaviszonya fennállt. Ha egynél több állása van, jelölje meg azt a munkát, amelyben a munkahét során több időt dolgozik, vagy amelyből magasabb jövedelme van.

A nyugdíjasok, illetve diákok tehát a "nincs munkám" gombra kattintsanak!

8. Mi a munkavégzési helyének a címe?

Itt munkahelye pontos címét adhatja meg. Amennyiben nem szeretné, a kérdés átugorható. Ha a munkavégzés helye külföldön van, tüntesse fel az ország nevét.

9. Milyen idő periodicitásban jár munkába vagy iskolába? 

10. Milyen közlekedési módot használ munkába vagy iskolába járáshoz?

11. Mi az Ön nemzetisége?

A felvidéki magyarság szempontjából talán legfontosabb kérdés.

nsz3
A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy kétszer írjuk be a magyar nemzetiséget, de ez teljesen felesleges. Amennyiben nincs kettős identitásunk, jelöljük be a "nem érzem magam egyéb nemzetiséghez tartozónak" rubrikát.
Fotó:  scitanie.sk

Bátran írjuk be a magyart!

A rendszer ezt követően megkérdezi: Egyéb nemzetiségűnek is érzi magát (ez a 12. kérdés)? Amennyiben Ön magyarnak vallja magát, válassza a nem érzem magam egyéb nemzetiséghez tartozónak kategóriát.

13. Mi az Ön anyanyelve? 

A lefelé mutató piros nyilacskára kattintva jön elő a legördülő menü. 

Az anyanyelv az a nyelv, amelyen leggyakrabban beszéltek Önnel otthon gyerekkorában.

Ha gyermekkorában több nyelven beszéltek Önnel otthon, akkor saját belátása szerint jelöljön meg egy nyelvet, amelyen leggyakrabban beszélt Önnel az édesanyja (esetleg az apja, egyéb hozzátartozója vagy egyéb személy hozzátartozói viszony nélkül).

14. Mi az ön vallási hovatartozása?

Az utolsó kérdés megválaszolása után a rendszer kilistázza eddigi válaszainkat. Ekkor még van módunk változtatnia a módosítás gombra kattintva. Amennyiben minden adat stimmel, az űrlap elküldése gombbal be is fejeztük a munkát. Ezután töltsük le a népszámlálási tanúsítványt, illetve a kitöltött űrlapot, ezeket nem kell elküldeni sehová, de a rend kedvéért azért mentsük el a számítógépre. Ha gyermekeink vagy egy gondozásunkban álló személy helyett is mi töltjük ki az űrlapot, akkor ezen a ponton újabb személyt adhatunk az általunk kitöltött népszámlálási ívhez.

Végezetül egy furcsaság! Jelen állás szerint a rendszer engedi az ismételt kitöltést. Ugyanazt a személyi számot beírva akárhányszor nekifuthatunk, a végén pedig új azonosítót generál nekünk a rendszer, bár korábban arról tájékoztattak, az adatok kiértékelésénél csak az első kitöltést veszik figyelembe. A nyilvánvaló hiányosságra felhívtuk a Statisztikai Hivatal figyelmét, amint visszajeleznek, frissítjük a cikkünket. FRISSÍTÉS: Külön cikket szenteltünk a témának, ezt IDE KATTINTVA olvashatja el.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.