2021. február 16., 09:38

Óriási hibával kezdődött a méregdrága népszámlálás

Ahogy azt olvasóink is jelezték portálunknak, a február 15-én kezdődött népszámlálás során az egyszer már kitöltött online adatlapot az elküldés után még bármennyiszer újra ki lehetett tölteni, és elküldeni a számítógépes rendszerbe.

népszámlálás

Ez természetesen azonnal bizalmatlanságot szült az állítólag többször kipróbált számítógépes rendszerrel kapcsolatban. Így nem csodálkozhatunk, ha főleg a rossz történelmi tapasztalatokkal rendelkező szlovákiai nemzetiségi közösségek – köztük a mi magyar közösségünk is – azonnal fenntartásokat fogalmaztak meg a Szlovák Statisztikai Hivatal irányította népszámlálással kapcsolatban.

Haladéktalanul felvettük a kapcsolatot a Statisztikai Hivatallal, ahonnét csak telefonos sürgetés után tudtunk választ kapni a kedd reggeli órákban.

Jasmina Stauder, a népszámlálás sajtófőnöke kérdésünkre elismerte, hogy

a számítógépes rendszer hétfőn, illetve kedd hajnalig lehetővé tette, hogy bármennyi kérdőív kitöltésre kerüljön ugyanazon azonosító adat alapján, azaz egy ember kénye-kedve szerint akár nyolc-tíz kérdőívet is beküldhetett.

Stauder azonnal hozzátette, hogy ez a hiba egyrészt nem befolyásolta a népszámlálás menetét, illetve azt, hogy a hibát kedd reggel 6 órától már eltávolították a rendszerből. Hozzátette, hogy két beküldési lehetőség megmaradt továbbra is, a lakhellyel nem rendelkező személyek esetében lehet ezt felhasználni.

Jasmina Stauder, a Statisztikai Hivatal szóvivője
Azt, hogy a hétfői hiba miért nem befolyásolja a népszámlálás korrektségét, azzal magyarázta, hogy ha egy születési számmal több kérdőív érkezett be hozzájuk, azok adatait összehasonlították az egyéb adatbázisokban levő adatokkal, és az első olyan beküldött kérdőívet fogadják el érvényesnek, amelyik megfelel a regiszterekből elérhető adatoknak.

Kérdésünkre, hogy a kétszeres kitöltés lehetősége nem kelt-e bizalmatlanságot a számolási rendszerrel kapcsolatban, a szóvivő azt válaszolta, hogy

meg kell adni a lehetőséget azoknak az embereknek is, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel és helyettük az önkormányzat, ha már egyszer ki is töltötte az adatokat;

ha személyes akaratuk úgy kívánja, ők maguk is kitölthessék azt, megadva azokra a kérdésekre is a válaszokat, amelyeket az önkormányzat nem tudhatott (vallás és nemzetiség).

Hozzátette, ahhoz képest, hogy már olyasmivel is találkozott, hogy a népszámlálás során mikrocsipeket juttatnak az emberekbe, a hétfői többes kitöltés okozta hibát nem tartja jelentősnek. Ezen elcsodálkoztunk, s megkérdeztük, hogyan lehetséges, hogy a több milliós ráfordítással elkészült és (állítólag) többször kipróbált rendszert mindjárt az első napon javítani kellett? Jasmina Stauder szóvivő elismerte, hogy

a rendszer nem működött korrektül, szerinte ez az állandó lakhelyek változásával magyarázható.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!