2021. október 3., 16:43

Kiürülnek az orvosi rendelők? Szlovákiában 314 háziorvos és 137 gyermekorvos hiányzik

Lassan elfogynak és kiöregednek a körzeti orvosok. Ez derül ki abból az elemzésből, amit az egészségügyi tárca dolgoztatott ki. Erről Oskar Dvořák, a minisztérium illetékes szekciójának vezetője tájékoztatott.

koronavírus kórház ápolt orvos
Illusztrációs felvétel
Fotó: freepik.com

Jelenleg 314 háziorvos és 137 gyermekorvos hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből.

Aggasztóan alakul a még praktizáló orvosok átlagéletkora. Ez a háziorvosok esetében 59, gyermekorvosoknál pedig 61 év.

Ha semmit nem teszünk, a helyzet radikálisan romlani fog”

– jelentette ki. Rámutatott, hogy ezentúl rendszeresen, járási szinten fogják figyelni az orvosállomány alakulását, hogy pontosan tudják, hol és mennyi doktor hiányzik.

A tárca el akarja érni, hogy mindenki számára elérhető távolságban legyen az orvos. Figyelemmel fogja kísérni az orvosállomány demográfiai alakulását és azt is, hogy egy-egy körzetre mennyi beteg jut.

Létrehoznak egy térképet, ami jelezni fogja, hol vannak a legégetőbb problémák. A legrosszabb helyzetben lévő régiókba fog kerülni a legtöbb dotáció rendelők létrehozására is fenntartására.

A kormány szerdai ülésén fogadta el az egészségügyi reformot. Ennek alapján a kórházakat kategóriákba sorolják be. A cél az , hogy minél kevesebb felesleges haláleset történjen, több életet lehessen megmenteni, minőségi feltételek mellett dolgozhassanak az egészségügyi alkalmazottak.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.